Перший рік олігархічної диктатури

10 лютого 2011, 09:57
Власник сторінки
Політик
0
5269

За останній рік ми спостерігаємо в Україні процес встановлення олігархічної диктатури.

Якщо попередні 5-8 років до того була "олігархічна республіка", коли зміст політичного процесу полягав у боротьбі за владу й ресурси між кількома більш-менш однаковими за потужністю олігархічними кланами, то внаслідок приходу до влади Віктора Януковича один з цих кланів, так званий "донецький" (найбільш реакційний, найбільш антиукраїнський, найбільш соціально антинародний), переміг, і сьогодні йде процес встановлення диктатури цього клану. Решта олігархічних груп, які програли, або інкорпоруються і підпорядковуються тіньовій вертикалі влади, або знищуються.

Якщо говорити про розвиток країни, то, очевидно, що ніяких реформ не відбувається, їх ніхто й не планував робити. Люди йшли до влади, аби використовувати її для заробляння грошей. Вони роблять лишень якісь карикатурні імітації реформ, аби було що обговорювати на телевізійних ток-шоу.

Ситуація в економіці катастрофічна. Дірки в бюджеті, у Пенсійному фонді величезні. Вони сьогодні прагнуть перекинути весь економічний тягар на простих людей, на малий бізнес. Водночас великий капітал, який є соціальною основою нинішнього режиму, взагалі не платить податки, він вивозить гроші в офшори й намагається далі жирувати за рахунок інших. Ми бачимо, що іде цілеспрямована політика на знищення зародків так званого середнього класу в Україні. Хочуть знищити його в інтересах олігархів, оскільки це їхній основний конкурент: має бути 95% люмпена і менш як 1% надбагатіїв, які контролюють країну.

Відбувається нищення й наступ на громадянські права. Останні місяці в країні тривають серйозні політичні репресії. Я не кажу про представників минулого уряду, бо прекрасно знаю, що вони не були янголами. Мова йде про простих громадян, які ніколи не були при владі і яких сьогодні за якимись абсолютно маразматичними звинуваченнями тримають у СІЗО і не допускають до них адвокатів.

Іде тотальний наступ українофобії. Нас знову заганяють у Радянський Союз. Політика у сфері освіти, у сфері історичної пам'яті, мови – це систематичне винищення будь-яких виявів української культури, мови, національної свідомості.

На сьогодні дедалі більше людей розчаровуються в цьому режимі. Я маю на увазі не Західну й Центральну Україну, яка ніколи цей режим не підтримувала, а Південь і Схід. Причому основна причина розчарування – в економічних факторах. Вони обіцяли покращення життя вже сьогодні, а воно погіршилося: ми бачимо величезні тарифи на ЖКГ, зростання цін.

Мій прогноз, з огляду на соціальні, економічні і національні питання, – формуватиметься передреволюційна ситуація. Тому що в Україні спроба встановити диктатуру майже завжди завершуються революцією. Якщо вони думають, що їм удасться так закрутити гайки – вони дуже сильно помиляються. Якщо вони не поліпшать економічну ситуацію – то не протримаються ці 5 років.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.