Не всі кіпріоти - українці, або Знову про відшкодування ПДВ

14 січня 2012, 12:40
Власник сторінки
Голова Державної податкової служби України
0
6622

Після оприлюднення статистики відшкодування ПДВ підприємствам з іноземним капіталом найбільше отримав закидів стосовного того, що це не справжні європейські інвестиції, а приховані в оффшорах кошти.

Хочу подякувати читачам першого мого запису у блозі за велику кількість коментарів, запитань, зауважень. Окремо – авторів образливих реплік це не стосується.

 Після оприлюднення статистики відшкодування ПДВ підприємствам з іноземним капіталом найбільше отримав закидів стосовного того, що це не справжні європейські інвестиції, а приховані в оффшорах кошти.

 Процитую один з відгуків:

 А по поводу возврата НДС для компаний с «иностранными инвестициями» - дополните, пожалуйста, из какой страны подавляющее большинство инвестиций делается в Украину? Не из оффшорного Кипра ли?

 Те ж саме питання, по-різному сформульоване, ставилося ще кілька десятків разів.

 На прохання відвідувачів мого блогу оприлюднюю дані по країнах.

 Однак спочатку – два важливих зауваження.

 Перше – використання оффшорів не є виключною прерогативою українських бізнесменів. Далеко не всі гроші, що надходять в нашу економіку, скажімо, з того ж таки Кіпру – українського походження. За законом я не можу називати конкретні компанії (без згоди власників), тому прошу повірити на слово – «вітчизняних» коштів з Кіпру надходить не надто багато.

 Друге – Республіка Кіпр чомусь стала «брендом» на пострадянському просторі, хоча не є ані найпопулярнішою, ані єдиною офшорною зоною навіть у Європі. Різновидів оффшорів або територій із пільговим режимом оподаткування, спрощеними процедурами реєстрації компаній та адміністрування податкових зобов’язань багато.

 Нічого протизаконного в цьому немає – бізнес користується перевагами таких сервісів, вкупі з міжнародними угодами про взаємний захист інвестицій та заборону подвійного оподаткування. Тому загальна вага грошей із оффшорів дійсно висока. Ми це знаємо, ведемо окремий облік таких інвестицій та інвесторів.

 Нагадаю, що загалом у 2011 році експортерами відшкодовано 42,8 млрд. грн., в тому числі підприємствам з іноземним капіталом – 19,5 млрд. Капіталу європейського походження – 16,1 млрд. грн.

 Оскільки всіх цікавить саме Кіпр, то почну з нього – 7 млрд. грн. відшкодованого ПДВ. Лише шоста частина з загального обсягу.

 На другому місці Франція – 3,36 млрд. грн. (з них 2,15 – в автоматичному режимі).

 Нідерланди – 3,2 млрд. грн.

 Потім Великобританія  - 1,88 млрд. грн. Тут прошу мати на увазі, що «оффшорні» острови сюди не входять, вони обліковуються окремо. До речі, 1,2 млрд. грн.. британцям відшкодовано в автоматичному режимі. Разом з Францією та Сінгапуром – найбільша питома вага «автомату» в загальній сумі компенсації.

 Люксембург – 1,5 млрд. грн. Як і Швейцарія, ця країна спеціалізується на фінансових послугах. Мабуть, це все ж таки не є класичним оффшором, але послугами тамтешніх установ часто користуються під час інвестування.

 Німеччина – 762 млн. грн.

 Сполучені Штати Америки – 704 млн. грн.

 Швейцарія – 338 млн. грн.

 Польща – 247 млн.

 Згаданий вище Сінгапур – 234 млн.

 Отже, навіть якщо б всі гроші з Кіпру були «українськими» (а це не так), стверджувати, що все відшкодування отримують тільки якісь міфічні «свої» або до когось «наближені» бізнесмени було б некоректно.

 Давно тривають дискусії, чи потрібна така форма підтримки підприємств-експортерів. Але поки вона існує, і функціонування цієї системи регламентовано законом, користуються нею всі. На рівних умовах.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.