Чи потрібен «Укрпошті» власний банк?

12 липня 2017, 10:52
Власник сторінки
Председатель правления RwS bank
0
33

Більшість експертів схиляються до того, що створення ще одного державного банку в Україні – це утопія.

Питання виходу «Укрпошти» на фінансовий ринок України обговорюється не перший день. Створення «Поштового банку» є складовою частиною «Стратегії фундаментальної трансформації Укрпошти 2017-2021 рр» та активно лобіюється керівництвом «Укрпошти» в рамках внесення змін до законопроекту №6601 «Щодо фінансових послуг у галузі поштового зв’язку». Закон має дозволити «Укрпошті» відкривати поточні, ощадні та карткові рахунки для громадян.

Після націоналізації «Приватбанку» Міністерство фінансів будує стратегії по скороченню присутності держави на ринку фінансових послуг (нагадаю, банківський сектор сьогодні представлений 56% державною часткою), тоді як з «Укрпоштою» фактично мова йде про видачу хоча і «урізаної», але банківської ліцензії та вихід на ринок ще одного державного банку!

Головним аргументом та конкурентною перевагою «Укрпошти» називається широке покриття та наявність понад 11,5 тис. відділень по всій Україні, 80% з яких знаходяться у віддалених частинах та сільській місцевості. Попри це 6,8 тис. відділень є збитковими…

Доречи, варіантом покриття віддалених населених пунктів України, може стати створення мобільних офісів на базі наявних державних банків. Адже мережа «Ощадбанку» сьогодні нараховує 3528 відділень, а  «Приватбанку» – 2247.

Отже, врахуємо економічну складову та потенційне навантаження на Державний бюджет по створенню нового держбанку, крім того додамо екстра-бюджети в мільйонах доларів, які «Укрпошта»  витратить на IT-забезпечення, навчання співробітників, технічне оснащення існуючих відділень, відтак рішення про вихід на ринок «Поштового банку» буде неоднозначним.

Не дивно, що і комерційні банки, і навіть Національний банк України ставляться до цієї ідеї з певною осторогою. 

І тим не менш, питання появи «Поштового банку» було винесено на обговорення Незалежною асоціацією банків України. Наразі сформована робоча група, яка має об’єктивно оцінити положення законопроекту №6601 та вийти на конструктивний діалог із генеральним директором «Укрпошти» Ігорем Смілянським.

Поки ж більшість представників банківського ринку схильні думати, що іншої альтернативи для «Укрпошти», як надання фінпослуг у якості агента інших банків – не існує. Власне, цей механізм  вже  вторований шлях, на прикладі тих же споживчих кредитів, які сьогодні видаються у відділеннях «Укрпошти». 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: банки,Кравец,Укрпошта,фінансові послуги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.