НОВІ СПРОБИ НБУ СТАБІЛІЗУВАТИ СИТУАЦІЮ НА ГРОШОВО-КРЕДИТНОМУ ТА ВАЛЮТНОМУ РИНКАХ

12 березня 2015, 14:41
Власник сторінки
0
81

03.03.2015 Національний банк України (далі - НБУ) Постановою №160 установив додаткові заходи по врегулюванню ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках.

03.03.2015 Національний банк України (далі - НБУ) Постановою №160 установив додаткові заходи по врегулюванню ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках. Дані заходи запроваджені на 90 днів, починаючи з 04 березня 2015 року по 03 червня 2015 року.

Перше, на що слід звернути увагу - це термін розрахунків за експортно-імпортними операціями, який тепер складає 90 календарних днів.

Друге, продовжено вимогу про обов’язковий продаж на міжбанківському валютному ринку України надходжень в іноземній валюті із-за кордону на користь резидентів. Надходження в іноземній валюті підлягають обов'язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України у розмірі 75 відсотків. Істотним є те, що даний продаж надходжень в іноземній валюті здійснюється банками без доручення клієнта та виключно наступного робочого дня після дня зарахування таких надходжень на розподільчий рахунок.

Третє, обмежено можливість за дорученням фізичних осіб здійснювати перекази в іноземній валюті (неторговельні операції):

·         без підтвердних документів з поточного рахунку в іноземній валюті або без його відкриття - на суму, що в еквіваленті не перевищує 15 000 гривень в один операційний (робочий) день;

·         виключно на підставі підтвердних документів - на суму, що в еквіваленті перевищує 15 000 гривень, але не більше ніж 150 000 гривень на місяць.

Четверте, обмежено видачу готівкових коштів у національній валюті через каси та банкомати в межах 150 000 гривень на добу для одного клієнта. Проте, дане обмеження не поширюється на:

·         на виплату заробітної плати, витрат на відрядження, пенсій, стипендій, інших соціальних та прирівняних до них виплат (крім матеріальної допомоги);

·         на виплати гарантованих сум відшкодування вкладникам за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

П’яте, дозволено банкам достроково повертати вклади, залучені в іноземній валюті, у національній валюті за курсом купівлі іноземної валюти уповноваженого банку на день проведення операції (тобто за власним курсом).

Шосте, заборонено банкам надавати клієнтам кредити в гривні (у тому числі за відкритими кредитними лініями та шляхом пролонгації раніше наданих кредитів), якщо в забезпечення виконання зобов'язань за ними надаються майнові права на кошти в іноземній валюті, що розміщені на рахунках у банках.

Сьоме, обмежено видачу (отримання) готівкових коштів в іноземній валюті або банківських металів з поточних і депозитних рахунків клієнтів через каси та банкомати в межах до 15 000 гривень на добу на одного клієнта.

Восьме, заборонено банкам купувати іноземну валюту за дорученням клієнта-резидента (крім фізичної особи), що має кошти в іноземній валюті, розміщені на поточних та депозитних рахунках у цьому та/або інших банках. Такий клієнт-резидент виконує зобов'язання в іноземній валюті за рахунок наявних у нього коштів в іноземній валюті.

Зазначена заборона не поширюється на випадок, коли загальна сума коштів в іноземній валюті на рахунках клієнта менша, ніж 10 000 доларів США (в еквіваленті за офіційними курсом на дату подання клієнтом заяви про купівлю іноземної валюти).

 

Дев’яте, запроваджено обов’язок для банків формувати реєстр заяв/доручень клієнтів на купівлю та/або перерахування іноземної валюти за межі України, який подається до НБУ в день отримання відповідної заяви/доручення від клієнта. Суттєвим є те, що якщо сума заяви/доручення купівлю та/або перерахування іноземної валюти за межі України дорівнює або більше еквівалента 50 000 доларів США на дату заяви/доручення, то банки додатково подають копії документів, які є підставою для здійснення цих операцій.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: кредиты,депозиты,валюта,НБУ,запрет,ограничение
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.