Відключення електроенергії як інструмент знищення бізнесу

05 грудня 2014, 10:04
Власник сторінки
Юрист
0
1836
Відключення електроенергії як інструмент знищення бізнесу

КабМін вже кілька місяців «погрожує» плановими відключеннями електроенергії заради примарної економії…

Кабінет міністрів А.П.Яценюка давно поставив перед собою головну мету – це створення умов для закордонних інвестицій. Але щоб зробити країну інвестиційно привабливою слід не тільки про це казати, але й робити необхідні кроки. За всі місяці головування Яценюка у КабМіні був зроблений лише один крок у цьому напрямку (й той тимчасовий, до 1 січня 2015 року) – заборона проведення перевірок бізнесу (крім податкових). Тоді як інші кроки направлені скоріш на знищення бізнесу та відлякування інвесторів. Один з них – це планові відключення електроенергії у робочій час.

Вже відомі приклади, коли закордонні компанії почали закривати в Україні свої філіали, представництва після цієї новини. Дійсно, кому потрібен офіс, котрий не буде щоденно працювати по 2 години у робочій час? Відповідно, цей крок не тільки відлякує закордонних інвесторів, але й змушує відмовлятись від подальшого інвестування бізнесу в Україні.

4 грудня взагалі у КМУ поставили ультиматум бізнесу: або економте 15% електроенергії, або працюйте вночі. Про які європейські стандарти та інвестиційну привабливість тут може йти мова? Уряду слід подивитись правді в очі: бізнес в Україні й так переживає важкі часи, особливо малий та середній. Подібний тиск та погрози здатні нанести збитків державі набагато більше, ніж сума зекономленої електроенергії. Адже всі офіси, невеликі промислові підприємства будуть позбавлені можливості працювати (а отже і приносити користь державі) по 10 годин на тиждень. Крім того, сама економія виглядає дещо сумнівною, адже великі офісні центри, підприємства будуть використовувати газові генератори, які більш ефективні та продуктивні за бензинові.

Якщо ситуація з електроенергією настільки важка, то слід обмежити споживання електроенергії вже після роботи. Населення споживає велику кількість електроенергії саме після роботи (з 18 до 22 годин). Розробивши спеціальний графік відключення електроенергії у ці години можна досягти потрібної економії. Та й населення потрібно віднестись до цього з порозумінням ситуації та необхідності у тимчасових незручностях. Крім того, переважна кількість населення має можливість провести ці години за читанням книжок, прослуховуванням музики за допомогою сучасних ґаджетів.

Є надія, що уряд все таки схаменеться та відмовиться від ідеї нанесення чергового удару приватному бізнесу. Тільки раціональний підхід здатен допомогти вийти з проблемної ситуації. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Яценюк,бізнес,електроенергія,Кабмін,інвестиції,КМУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.