Резерви тануть, як сніг навесні

20 листопада 2014, 08:14
Власник сторінки
экономист
0
323
Резерви тануть, як сніг навесні
Коштовність гривні продовжує зменшуватися.

В час, коли національна валюта день у день стає слабшою, всі сподіваються, що нас врятує золотовалютний резерв. Та чи надовго його вистачить?..

В час, коли національна валюта день у день стає слабшою, всі сподіваються, що нас врятує золотовалютний резерв. Людям він видається, мабуть, чимось на кшталт сховища дядюшки Скруджа із мультфільму – недоторканна гора золота й валюти у вежі під надійною охороною, що символізує фінансову могутність держави. Та виявляється, останнім часом запаси сильно спорожніли. Мабуть, хтось таки зміг пройти через всі хитрі замки та вкрасти скарби?

За офіційними даними, Національний банк України позбавляється золота – лише за жовтень 2014 року його запаси зменшились у півтори рази. Це виглядає трохи нелогічно, адже на міжнародних ринках ціна на дорогоцінні метали зараз навпаки падає. Якщо актив дешевшає, його зазвичай скуповують, адже в усі часи дорогоцінні метали вважались найкращим, найнадійнішим інструментом інвестування та зберігання коштів. Рано чи пізно однаково подорожчає. За часів, коли головний банк країни очолював Сергій Арбузов, так і робилося. Наприклад, у 2011 році Нацбанк вирішив наростити обсяги золота у золотовалютних резервах, і коли наприкінці 2012 року ціна на нього значно зросла – отримав на цьому кількасот мільйонів доларів прибутку.

Дивно, але всупереч всім ринковим тенденціям держава позбувається цінного активу, хоч його вартість і падає. Наприкінці жовтня золота лишалось ще майже на мільярд доларів США. Це майже 8% всього обсягу золотовалютних резервів країни. Та дивина в тому, що очільниця НБУ Валерія Гонтарева нарахувала дорогоцінного металу трохи менше. Ну як «трохи»? У вісім разів менше. Про що і розказала нещодавно в інтервю. Несподівано виявилось, що золото займає вкрай невелику частку золотовалютних резервів. Цікаво, куди ж воно могло подітись із такого надійного і безпечного сховища? Мабуть, в золота виявилась одна суттєва вада, про яку раніше ніхто і не здогадувався – це здатність випаровуватись.

Проте ця хвороба від дорогоцінних металів передалася і всьому золотовалютному резерву країни. Тане не лише золото: лише за минулий жовтень запаси «схудли» ще на $3,8 млрд. Ці кошти були спрямовані на підтримання національної валюти. Вочевидь, це їй не дуже зарадило, адже після виборів гривня слабшає з кожним днем. Цікаво, що попереднє керівництво НБУ витрачало на підтримання національної валюти в середньому по 300 мільонів доларів щомісячно, за що і піддавалось ніщивній критиці. І зараз, витрачаючи на те саме по 3 мільярди, і при цьому не втримуючи гривню на плаву, не соромляться звинувачувати у розтратах золотовалютного резерву попередні команди.    

За минулі кілька років частина золотовалютного резерву була витрачена ще й на погашення зовнішнього боргу країни перед Міжнародним валютним фондом. На те, щоб позбутися старих кредитів, витратили близько 9 мільярдів доларів. Сьогодні ж уряд радісно звітує про отримання все нових й нових траншів кредитів і стоїть в черзі по наступні. Позики йдуть головним чином на підтримання національної валюти – судячи із темпів її здешевіння, їй це не дуже йде на користь, - а віддавати їх однаково рано чи пізно доведеться. До того ж у валюті іноземній. Чи вистачить на все це золотовалютного запасу країни? Точніше, валютного запасу, адже золота, як виявилось, в сховищах вже майже немає. І для економіки країни, по суті, не дуже важливо, чи його спродали за низьким курсом, чи воно просто саме по собі «розтануло». Джерел поповнення запасів не так вже й багато, та й схожі вони більше на тоненькі струмочки, а не на повноводні ріки: у збільшенні притоку валюти міг би допомогти експорт, та сальдо зовнішньоторгівельного балансу останнім часом від»ємне... Хоч і змушують юридичних осіб примусово продавати дві третини своєї валютної виручки, в той час, як економіка падає і підприємства зупиняються, а війна і аннексія паралізувала 3 області із 25 і збільшила навантаження на всі інші регіони, продавати за кордон особливо нема чого. Тож валютну виручку забрати фактично нема в кого.

Виходить цікава, проте не дуже логічна математика: резерви, що використовуються на підтримання національної валюти, тануть, як сніг навесні. А гривня при цьому вперто падає. Борги ростуть.А винні «попередники»...

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.