Україна незалежна

21 січня 2013, 13:14
Власник сторінки
0
105

Україна стала незалежною

НЕЗАЛЕЖНА УКРАЇНА

УКРАЇНА - НЕЗАЛЕЖНА ДЕМОКРАТИЧНА ДЕРЖАВА.

Багато століть український народ боровся проти численних ворогів за право самому розпоряджатися рідною землею і своєю долею, за незалежну й самостійну українську державу. Нарешті 16 липня 1990 р. Верховна Рада України прийняла "Декларацію про державний суверенітет України", в якій проголосила «державний суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади Республіки в межах її території та незалежність, і рівноправність у зовнішніх відносинах".

24 серпня 1991 Верховна Рада Української РСР проголосила Україну незалежною демократичною державою. В "Акті проголошення незалежності України", прийнятий 24 серпня 1991 р., говориться: "Виходячи із смертельної небезпеки, яка нависла була над Україною в зв'язку з державним переворотом в СРСР 19 серпня 1991 року, продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні, виходячи з права на самовизначення, передбаченого Статутом ООН та іншими міжнародно-правовими документами, здійснюючи Декларацію про державний суверенітет України, Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки урочисто проголошує незалежність України та створення самостійної української держави - України. Територія України є неподільною і недоторканною. Віднині на території України мають чинність виключно Конституція і закони України. Цей акт набирає чинності з моменту його схвалення.

Верховна Рада України 24 серпня 1991 року. У референдумі, проведеному 1 грудня 1991 p., 28804071 чоловік, тобто 90,32 відсотка громадян, що брали участь у референдумі, підтвердили "Акт проголошення незалежності України". Першим всенародно обраним президентом став Леонід Макарович Кравчук, за якого віддали свої голоси 61,59 відсотка виборців, які брали участь у голосуванні. Територія України становить 603 700 квадратних кілометрів. 

Територія України має розміри 1316 км із заходу на схід і 893 км з півночі на південь і становить 603 700 квадратних кілометрів; розташована приблизно між 52 ° 20 'і 44 ° 20' північної широти і 22 ° 5 'і 41 ° 15' східної довготи.Вона є першою за площею країною, розташованої повністю на території Європи. Другою (після Росії) за розміром території країною в Європі. Вона більше, ніж територія Англії, Бельгії, Голландії, Португалії, Греції, Швейцарії, разом узятих Крайній північний пункт - село Петрівка Чернігівської області, південний - мис Сарич (Крим), західний - село Соломоново поблизу міста Чоп Закарпатської області, східний - село Червона Зірка Луганської області. Географічний центр України знаходиться в смт Добровеличківка Кіровоградської області. Землі України простягаються із сходу на захід  - від притоків Дону до буйної Тиси - і з півночі на південь  - від зелених лісів Полісся до південних берегів Криму. Українська держава має сусідів: на північному заході - Польщу, на заході - Словаччину, Угорщину і Румунію, на південному заході - Молдову, на півночі - Білорусь, на сході і південному сході - Росію. На півдні Україна омивається водами Чорного і Азовського морів.Довжина морського кордону: 1355 км (по Чорному морю - 1 056,5 км; по Азовському морю - 249,5 км; по Керченській протоці - 49 км).  Українські землі перетинаються багатьма великими і малими річками (їх налічується майже 23 тис.). Серед них найбільші - Дніпро, Прип'ять, Дністер, Десна, Південний Буг, Сіверський Донець. Крім того, в Україні є понад 3 000 природних озер, які мають загальну площу понад 2 тисячі квадратних кілометрів.

Україна знаходиться в межах Східно-Європейської рівнини, в зонах соснових і мішаних лісів, лісостепу і степу. Більше 60% території країни (лісостеп і степ) зайняті чорноземними грунтами. На північ від чорноземного поясу поширені сірі лісові та дерново-підзолисті грунти під мішаними лісами, на південь - темно-каштанові й каштанові грунти під сухими степами. Лісова зона включає різноманітні змішані й листяні ліси з білою ялицею, сосною, буком і дубом, в лісостеповій зоні ліси в основному дубові, а для степової зони характерні трави і стрічкові лісонасадження.Рельєф більшої частини території має рівнинний характер: низовини займають 70%, а височини і гори - 25% і 5%. Гори знаходяться на південному заході (українські Карпати, найвища точка - гора Говерла, 2061 м над рівнем моря) і в південній частині Кримського півострова (Кримські гори, найвища точка - Роман-Кош, 1545 м). Основні низовини: на півдні - Причорноморська низовина, на півночі - Поліська, на заході - Закарпатська.Україна має м'який помірний клімат. Тільки на південному узбережжі Криму він субтропічний.

Україна відзначається родючістю грунтів, різноманітністю рослинного і тваринного світу, багатством природних копалин, серед яких є родовища кам'яного вугілля, нафти, газу, залізних, марганцевих, ртутних і титанових руд, калійної солі та графіту, вогнетривкої глини і т. д. 

Україна ділиться на 24 області, 2 міста центрального підпорядкування (Київ і Севастополь) і територіальна автономія - АвтономнаРеспубліка Крим. Крім того налічується 490 районів, 118 районів у містах, 29906 населених пунктів (458 міст, 886 смт та 28496 сіл), 10281 сільських рад. Столиця України - місто Київ. Найбільші міста за чисельністю населення: Київ, Харків, Дніпропетровськ, Одеса, Донецьк, Запоріжжя, Львів, Кривий Ріг, Миколаїв, Маріуполь, Луганськ. Найбільше міст у Донецькій, Львівській та Луганській областях. У 16 найбільших міських агломераціях України проживає близько 17 млн чол. (37% жителів країни). Найзахідніше місто України - Чоп. Чисельність населення України склала більше 52 млн. чоловік. Населення України багатонаціональне. Разом з українцями тут проживають росіяни, білоруси, молдавани, євреї, поляки, греки, румуни та ін

Ставши незалежною демократичною державою, Україна ввійшла в міжнародну співдружність цивілізованих країн як її повноправний член, її визнали понад 150 держав світу. З більшістю з них встановлені дипломатичні відносини і налагоджуються економічні й культурні зв'язки.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Плохие пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.