Все нове-це добре забуте старе.(с) Жак Пеше

13 жовтня 2014, 11:00
Власник сторінки
0
482
Все нове-це добре забуте старе.(с) Жак Пеше

Події в Україні - що нагадують вони експерту?

Нещодавно, 1 жовтня, до нас в Інститут Журналістики, на лекцію з Історії України, завітав один із засновників фракції «Батьківщина» Федорчук Ярослав Петрович. Окрім своєї політичної діяльності,Федорчук має неабиякий творчий доробок. Нашій увазі було представлено фільм «Вони боролись до загину. Холодний Яр». Автором цього фільму і є Ярослав Петрович. 

Документальний фільм охоплює події в Україні 1917-1955 років. Тут і факти про Холодноярську республіку, і про воїнів УПА, і про більшовіків, і про наслідки провадження в Україні розкуркулення, колективізації і голодоморів.

Фільм справляє справді сильне враження, тому що він не просто є відголоском минулого,а напряму зв’язаний з сьогоденням. В ньому прослідковуються вже перші  прояви ненависті Росії  до української державності. Разом із Федорчуком аудиторія спробувала провести паралелі між минулим і сьогоденням.

На зламі 19-20ст. в українців прокидається національна свідомість, усвідомлення необхідності української держави. Холодний Яр – яскравий приклад здатності українців до самоорганізації, самопожертви і готовності до боротьби в ім’я України. Ця битва навчила нас, що визволення – це сурова боротьба.

В ті часи більшовики створювали спеціальні уряди,зокрема в Харкові. Їх функція полягала в тому, щоб справляти враження ніби це громадянська війна,а не провина росіян. Наразі це повторюється, тільки вже за участі ДНР і ЛНР. Більшість населення сучасної Росії твердо впевнено, що на сході громадянська війна, обмежуючись лише спілою вірою пропаганді.

Єдина проблема,що була в Україні в ті часи – необізнаність і необ’єднаність. Федорчук наголосив,що він дуже радий від того,що зараз наша країна об’єднується за ідею. Росія – вона обирає тактику вбивати не лише фізично,але й нищити пам'ять народу.  І якщо це спрацювало на початку минулого століття, то зараз вже не спрацює. Зараз народ вже духовно сильніший, після Євромайдану нам боятись немає чого. І якщо дії Верховної Ради знову не будуть нас влаштовувати народ і будуть суперечити нашим поняттям про чесність і свободу, то людей вже не треба буде просити виходити на вулицю.

Федорчук сказав, що у нас, українців, віднині якісно нові думки і поведінка. Саме це може дати нам квиток у безхмарне майбутнє. Головне, вірити в себе і бути міцними в цій боротьбі. Слава Україні!

 Ознайомитись із фільмом можна за цим посиланням: http://www.ex.ua/16164515

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: Украина,война,Украина-Россия
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.