УКБС:"Покриття оперризику зменшить надходження до Держбюджету"

22 квітня 2011, 10:55
Власник сторінки
Экономист
0
464

Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” звернулася до НБУ, зазначивши, що проект змін до Інструкції (далі – Зміни) про порядок регулювання діяльності банків в Україні (затвердженої постановою Правління НБУ від 28.08.2001 № 368), яка стосується п

   

Згідно офіційній статистиці дефіцит бюджету в 2009 становив 11,5% ВВП (або 105 млрд.грн.), в 2010 році він знизився до 6% ВВП (або 64 млрд.грн.). Прогноз дефіциту бюджету на 2011 рік становить 4, 5 % запланованого ВВП (або 39 млрд. грн.), але досягненню поставленої мети заважатиме зменшення надходжень до Державного бюджету. Адже, покриття операційних ризиків вимагатиме збільшення резервування фінустанов, що автоматично зменшить їх прибуток, з якого сплачуються відповідні податки.  

Крім того, представники банківської спільноти зазначили, що в додатковому резервуванні немає необхідності. Оскільки, згідно рекомендацій Базелю-2, норматив адекватності капіталу для західних банків становить 8%. В Україні ж вимоги до Н2 встановлено на рівні 10%, таким чином 2% вже включають покриття ринкового та операційного ризику капіталом.

За аналізом звітності банків України (за офіційними даними НБУ) чисті операційні доходи період з 2008 по 2010 рр. дорівнюють 213,8 млрд. грн., з яких 11 млрд. грн. (відповідно базового підходу) потрібно направити на резерви під операційний ризик. Це призведе до того, що фінустанови неефективно використовуватимуть кошти, відволікаючи суттєві ресурси від кредитування реального сектору.

Також УКБС зазначив необхідність врахування низки зауважень до проекту змін до Інструкції, в тому числі в частині алгоритмів розрахунку вимог до капіталу під операційний ризик. Зокрема, щодо доцільності застосування додаткового методу для оцінки операційного ризику на основі передових підходів до оцінки операційного ризику, що розраховується згідно моделі AMA (Advanced Measurement Approaches).

Цей підхід рекомендовано Базельським Комітетом з питань банківського нагляду та може використовуватись у діяльності вітчизняних банків. Зокрема, у фінустановах з іноземним капіталом, що використовують передову міжнародну практику управління операційним ризиком за допомогою технологій, отриманих від материнських організацій.

УКБС зазначив, що використання методу на основі передових підходів до оцінки операційного ризику, дозволяє зменшити вимоги до капіталу, що резервується для покриття операційного ризику. При цьому буде забезпечена можливість його використання на покриття інших видів ризику (кредитного, ринкового).

Представники банківської спільноти звернули увагу регулятора, що Базель-2 при оцінці операційних ризиків враховує досвід західних банків, але автоматичне перенесення цих підходів до Інструкції, є неадаптованим до особливостей національної економіки, а тому передчасним. Оскільки для запровадження в Україні європейських норм покриття капіталом операційних ризиків потрібно врахувати вітчизняну галузеву статистику збитковості та інформацію про збитки від операційного ризику.

УКБС вважає, що до імплементації європейських норм у діяльність національної банківської системи слід підходити виважено, застосовуючи при цьому адаптовані до особливостей національної економіки вимоги щодо покриття оперативних ризиків. За таких умов запропоновані у нормативно-правовому акті регулятора зміни збільшать можливості національної банківської системи щодо забезпечення як роздрібного, так і корпоративного кредитування/

Крім того, це сприятиме збільшенню прибутковості вітчизняних фінустанов, зростанню надходжень до бюджету з податку на прибуток та ліквідації бюджетного дефіциту.  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.