Ми – найгірші учні історії

12 липня 2013, 14:31
Власник сторінки
кандидат медичних наук, головний лікар Вінницького онкологічного диспансеру, Голова правління ГО "Асоціація онкологів Поділля"
0
173

Прийняття закону щодо реструктуризації бюджетної заборгованості з застосуванням фінансових векселів викликало у суспільстві масу відгуків, і, як завжди, полярних.

Ініціатори-реаніматори векселів з далеких 90-х, говорять про крайню необхідність нового закону, який мотивуватиме розвиток ринку. Опоненти ж наполягають – векселя дозволять зацікавленим людям акумулювати в своїх руках величезні гроші і затягують ще міцніше петлю на шиї держави-боржниці.

Вчителькою життя називав Цецерон історію, українці ж вкотре довели мудрість слів Індіри Ганді, що ми – найгірші її учні. Славнозвісні вексельні розрахунки вже добре знайомі українській економіці, і тепер можуть знову повернути її у 90-і роки, коли її повсякчас штормило. Пам’ятаєте, тотальну «бартерізацію»? Шило - на мило, мило – на чорнило, й пішло-поїхало - обмінювалися товаром, бо живих грошей не було. До чого це призвело, і в якому саме місці перебувала на той час українська економіка – годі й казати… От в це саме місце нас хочуть загнати й сьогодні.

Як би нас не запевняли у стабільності й «покращенні», зовнішні й внутрішні борги держави зростають у геометричній прогресії. Кредиторська заборгованість за видатками загального фонду державного бюджету станом на 1 січня 2013 збільшилась відносно минулорічного показника у два рази - 4354,8 млн. гривень. І введення сурогатних грошей аж ніяким чином не дасть позитивних зрушень. Замінник грошей не вирішить питання відсутності цих самих грошей. У такому випадку слід шукати або додаткові надходження коштів, або ж скорочувати видатки. А як будуть розвиватися українські підприємства, в яких «добровільно-примусово» віднімуть на 5 років гроші, не важко здогадатися. Ніяк…

Схеми, на яких можна нагріти шалені гроші, доволі прості й зрозумілі навіть дитині. Виграє у цій ситуації компанія-посередник, що скуповуватиме за безцінь папірці, а потім продасть за повну вартість державі. Розумні люди чомусь вважають, що саме структури «сім’ї» будуть у цій схемі «на коні» і вже назвали уряд Арбузова найбільш цинічним за усіх «папєрєдніков». От тільки чи довго існуватиме паперова економіка, яка вже й так дихає на ладан? 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.