Врятуймо ОХМАТДИТ!

25 січня 2011, 18:30
Власник сторінки
Солдат ЗСУ
0
3558

Щороку онкодіагнози ставлять двом тисячам український дітей, 10-12 відсоткам з них життя може врятувати лише пересадка кісткового мозку.

  Розмови про необхідність будівництва сучасного Центру онкогематології та трансплантації кісткового мозку на базі Національної багатопрофільної лікарні «ОХМАТДИТ»  ведуться в Україні вже двадцять років. 
Однак, на жаль, Україна й по сьогодні залишається єдиною (окрім Албанії та Молдови)  європейською країною, в якій такого центру  не існує.Для прикладу, в Німеччині діє 38 трансплантаційних центрів пересадки кісткового мозку, в Польщі – 17, в Чехії – 10, у Росії – 4.  В Білорусії вже десять років функціонує республіканський центр на 180 ліжок, де здійснюють  трансплантацію в тому числі й українським дітям.
Мінімальна ціна подібної  операції  в Білорусії, Ізраїлі та Росії – 200 тис. дол., у Німеччині  - 300 тис. євро.  Отже, і  держава, і благодійники  змушені  витрачати  величезні кошти на оплату   трансплантацій в  закордонних  установах.
Приміром,   у 2010-му з держбюджету  на подібні операції  було  витрачено близько  17 млн. грн. бюджетних коштів,   ще 5 млн. євро склали  благодійні пожертви. Прикро, що Україна  роками   фінансує  закордонні Центри  трансплантації, не вирішуючи питання  з  будівництвом власного.
 Після появи  наказу Міністерства охорони здоров’я від 23.11.2010 р. «Про створення робочої групи та підготовку необхідних документів для реалізації  проектів модернізації НДСЛ «ОХМАТДИТ», яким передбачалося будівництво Центру, у сотень хворих дітей з’явилася надія.
 Однак, як стало відомо,  в середу, 26 січня, Кабінету Міністрів буде представлено  Медичне завдання на будівництво нового корпусу лікарні, в якому  мають поміститися сімнадцять(!!) відділень «ОХМАТДИТу». Така «реконструкція» призведе до втрати близько   40% ліжко-місць  для важкохворих дітей з усіх куточків України. По-суті, всеукраїнську лікарню планується перетворити на лікарню для киян, залишаючи в кожному відділенні лише по 30 ліжок…
З Медичного завдання, текст якого передала мені Оксана Корчинська, Голова Опікунської ради Центру  відділення онкогематології та трансплантації кісткового мозку «ОХМАТДИТу», стає зрозумілим, що  в єдиному новому  корпусі пропонується розмістити,  зокрема, діагностичне відділення з кабінетами радіоізотопної діагностики,  відділення ургентної хірургії з ліжками гнійної хірургії;  центр вад розвитку новонароджених,  ЛОР-відділення з ліжками щелепно-лицьової хірургії,  відділення дитячої ортопедії травматології і мікрохірургії,  відділення дитячої офтальмології з нейрохірургічними і нейроонкохірургічними ліжками, центр дитячої онкології, гематології і трансплантації кісткового мозку, операційне відділення, а ще -  гардероби, реєстратуру, архів, експрес-лабораторію, адміністративні приміщення, навчальну аудиторію з методичним кабінетом, конференц-залу……
 І хоч  я не медик, але мені дуже важко уявити, як такі різні за своїм призначенням відділення можна помістити в одну будівлю, не кажучи вже про те, що кількість місць у  кожному з цих відділень скорочується ледь не в половину.
 І найголовніше -  про   Центр онкогематології та трансплантації кісткового мозку в   Медичному завданні мова вже не йде. Навпаки, документом   значно скорочується кількість ліжок: з  сімдесяти, які сьогодні приймають дітей з усієї України,  до двадцяти п’яти.
Це в той час, коли  відділення онкогематології та трансплантації кісткового мозку переповнене маленькими пацієнтами, і щоб потрапити сюди, сотні дітей, для яких кожна хвилина на вагу золота, чекають своєї черги.
Цілком очевидно, що  такі «грандіозні плани» влади  не відповідають заявленій у вищезгаданому наказі МОЗ  меті - «забезпечити максимальний рівень охоплення сучасною діагностикою та адекватним лікуванням   дітей… Медичне завдання, яке, фактично,  перекреслює майбутнє Центру онкогематології та трансплантації кісткового мозку,  вже підписане Міністром охорони здоров’я України Іллею Ємцем.
Немає також відповіді на питання – а що ж буде з тринадцятьма  старими корпусами «ОХМАТДИТу»?
Лікарі розповідають, що в останні тижні на територію лікарні зачастили невідомі гості, громадяни Росії,  яких представляють  як потенційних інвесторів до Євро-2012.

Аби провідний  медичний  заклад  країни не перетворився на  комерційно привабливий об’єкт до Євро-2012,  а здоров’я й  життя    українських  дітей не стали заручниками  жадоби, я звернувся до президента та уряду з вимогою зупинити процес знищення "ОХМАТДТУ".
 Пропоную усім небайдужим громадянам   долучити свій голос на захист провідної дитячої лікарні.

 Олег Ляшко

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.