«Російський солдат, іди додому, горілки тут нема»

12 вересня 2017, 11:30
Власник сторінки
менеджер
0
229
«Російський солдат, іди додому, горілки тут нема»

Російські військові та техніка вже прибувають до Білорусі.

8 вересня 2017 року в Мінську відбулися протести проти спільних військових навчань Збройних сил Білорусі з Росією, які відбудуться 14-20 вересня на 7 полігонах Білорусі.

Акція носила назву «За мирну Білорусь» та відбулася у День Білоруської військової слави – в день, коли предки білорусів та українців 1514 року під керівництвом гетьмана Костянтина Острозького розбили утричі більше московське військо у славетній битві під Оршею.

Мітинг активований опозиційними політиками Миколою Статкевичем та Володимиром Някляєвим зібрав понад 300 осіб, які вийшли на центральну Кастричницьку площу Мінська та пройшли маніфестацією проспектом Незалежності білоруської столиці.

Учасники акції принесли на мітинг біло-червоно-білі національні прапори та плакати «Ми за мирну Білорусь», «Російський солдат, іди додому, горілки тут нема», «Путін – геть з України, Путін – геть з Білорусі».

Лідери опозиції висловили своє обурення, що до Білорусі прибувають, серед іншого, російські військові загони, які брали участь у окупації українського Криму та агресії на Донбасі.

За словами Павла Северинця, лідера Білоруської християнсько-демократичної партії, по білоруській землі вже їздить російська військова техніка – і це небезпека для Білорусі та її сусідів.

«Військові без розпізнавальних знаків з'явилися на вулицях багатьох білоруських міст. У свій час так трапилось в Україні, ми повинні зробити свої висновки з цього», – заявив він.

«Політика втягування Білорусі в з'ясування відносин між Сходом та Заходом, у військовий конфлікт, дуже небезпечна. Вона загрожує майбутньому Білорусі. Ми маємо сказати «Ні!» такій політиці», – заявив на мітингу Някляєв.

«Сьогодні нам загрожує небезпека. На нашу землю приїхали чужі воїни, з нашої землі вчитимуться воювати з нашими сусідами, з якими ми з давніх пір мирно існували поряд – з Україною, Польщею, Литвою та Латвією. А росіяни намагатимуться втягнути нас у військовий конфлікт. Ми повинні сказати цьому рішуче «Ні!». Ми вже змогли залучити увагу всього світу до цих навчань, тому є багато шансів, що вони заберуть свої танки і заберуться звідси. Але вони можуть і залишити свої війська та техніку, щоб потім використати їх проти нашої незалежності, проти незалежності наших сусідів. Сьогодні ми показуємо, що ми проти, що боронитимемо свою країну», – заявив на мітингу опозиційний лідер Микола Статкевич.

Міліція, яка звичайно розганяє опозиційні демонстрації в Білорусі, цього разу була непомітна під час мітингу та маніфестації, після якої її учасники вимовили урочисту присягу на вірність Батьківщині.

Спостерігачі пояснюють це тим, що і президент Лукашенко побоюється непередбачуваної поведінки Путіна під час навчань, тому дозволив опозиційний протест.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Россия,Украина,Лукашенко,Белоруссия,Путін,мітинг опозиції,небезпека,військові навчання,військові,мітинги протесту,Сусіди
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.