«Блакитні шоломи» на сході України.

07 вересня 2017, 14:11
Власник сторінки
менеджер
0
183
«Блакитні шоломи» на сході України.

Світ відреагував на пропозицію президента Росії Володимира Путіна щодо розміщення миротворців ООН на охопленому конфліктом Донбасі.

Світові політики та експерти вказують на позитив вже самої ідеї розташування «блакитних шоломів» у східній Україні, але також звертають увагу і на деякі неприйнятні для України аспекти цієї пропозиції.

Уряд Німеччини підтримав ідею миротворців для Донбасу, але не на умовах президента Росії Володимира Путіна. Речниця уряду Німеччини, а вона разом з Францією є учасником «нормандської четвірки» про врегулювання на окупованій частині Донбасу, Ульріке Дреммер повідомила, що офіційний Берлін підтримав пропозицію Путіна за дотримання низки інших умов. Вона відкинула ідею, що миротворча пропозиція Путіна може потягнути за собою поступове зняття санкцій. «Крок президента – тільки перший крок, а треба зробити ще дуже багато кроків, перш ніж санкції будуть зняті», – заявила Дреммер.

На думку міністра закордонних справ Німеччини Зіґмара Ґабріеля, пропозиція Путіна щодо миротворців свідчить про зміну політики Москви, і це треба вітати.

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер написав у Твіттері так: «Цікавий заклик Росії щодо миротворців ООН в Україні. Миротворча операція повинна принести безпеку, відновити суверенітет України, уникати поглиблення розбіжностей».

А американський експерт Бріджем МакКаун написав у Твіттері, що йому дивно бачити слова «Путін», «Росія», «миротворці» та «Україна» в одному реченні.

Як і чимало українських представників, іноземні політики та експерти теж помітили, що президент Путін запропонував розташувати миротворців уздовж лінії розмежування в зоні конфлікту, а не на всій окупованій частині українського Донбасу чи на неконтрольованій ділянці українсько-російського кордону.

Колишній президент Естонії Томас Хендрік Ілвес написав, що він міг би зрозуміти, якби миротворців Путін пропонував би розмістити на кордоні Росії й України, «але якщо між Україною та Україною, тоді не розумію».

Екс-посол США в Україні, експерт Інституту Брукінґса у Вашингтоні Стівен Пайфер вважає, що пропозиція Путіна щодо миротворчої місії ООН «не є серйозною, якщо вона обмежиться лише лінію зіткнення, а сили повинні бути дислоковані на всій окупованій частині Донбасу і на українсько-російському кордоні».

Власне, на цей аспект пропозиції президента Путіна – розмістити миротворців ООН на лінії розмежування на Донбасі – звертає увагу в інтерв’ю Радіо Свобода політолог Роланд Фройденштайн з Центру Мартенса у Брюсселі.

«Як-то кажуть, диявол криється в деталях! Путін хоче миротворців на лінії фронту між заколотниками та урядовими військами. Але він не хоче їх на кордоні між Україною та Росію. Бо він хоче продовжувати постачати солдатів та озброєння через українсько-російський кордон на ділянці між Донбасом та Росією. Ось чому він не хоче миротворців там, але треба вимагати, щоб саме там з’явились ці миротворці», – сказав Фройденштайн.

За словами Фройденштайна: «Розумною реакцією Києва було б сказати: класна пропозиція, ми про це вже говоримо кілька років, але в цій пропозиції одна деталь відсутня – миротворці повинні бути на українсько-російському кордоні – на ділянці, яку нині контролюють бойовики. Якщо це буде враховано, мені здається, що український уряд повинен підтримати ідею з миротворцями».

Росія вже подала проект резолюції щодо миротворців на Донбасі до Ради безпеки ООН.

Президент Петро Порошенко буде піднімати тему миротворців ООН під час свого виступу на Генеральній асамблеї ООН в Нью-Йорку 20 вересня. Ця тема також обговорювалась під час недавнього візиту до Києва генерального секретаря ООН Антоніу Гуттереша.



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Россия,Украина,война,донбасс,политики,миротворцы ООН,Владимир Путин,Петро Порошенко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.