Дональд Трамп став Президентом США. Якою тепер буде ціна демократії?

17 листопада 2016, 22:21
Власник сторінки
1
55

"Ми - нація, яка вірить в розум, але, якщо ми втратимо цю віру, замінивши її вірою в силу зброї, ми загинемо, незважаючи на все наше зверх атомне озброєння". - Д. Лілієнталь

 Трамп і Клінтон – два слова, два прізвища, які на слуху у всього світу. Трохи більше тижня тому відбулися чи не найгучніші президентські перегони в історії США. Нібито все йшло як завжди: PR кампанії, суб’єктивні новини на деяких телеканалах в бік певного кандидата, пророцтва політологів і т.д. Але сталося не так, як гадалося. Переміг радикальний республіканець, бізнесмен Дональд Трамп. Що від нього очікувати світу мабудь не знає ніхто. Гучні заяви, сенсаційні викриття, кримінальне минуле обох кандидатів, особисті таємниці – ці факти просто насильно вливались у підсвідомість як і американським виборцям так і всій планеті. Хто він такий Дональд Трамп та що буде далі? Спробуємо розібратися.

  Не встигли і вибори закінчитися, як у США зафіксували сплеск ксенофобських нападів. Буквально протягом тижня в країні сталося 437 нападів на різного роду меншин - повідомляє американська неурядова організація Southern Poverty Law Center. Один із керівників організації Марк Поток каже, що багато з цих злочинів пов’зані з кампанією Трампа, бо при скоєнні подібних інцидентів, нападники прямо або опосередковано згадували ім’я новообраного Президента. Не до вподоби Марку і голова адміністрації передвиборчої капманії Трампа Стівен Бенон. Він, на його погляд, є поганим знаком  з точки зору міжрасових відносин в США.  В рамках своєї капманії Дональд Трамп у поганому ключі висловлювався і про мексиканців та мусульман.

 У своєму виступі у програмі «60 хвилин» на каналі CBS Трамп заявив, що хоче депортувати з США близько 3 млн нелегалів:

"Люди, які є злочинцями, мають історію злочинів, є членами банд, наркодилерами, їх може бути два мільйони, навіть три мільйони, ми вивеземо їх з країни або ми їх ув'язнимо"

 Збирається Трамп, окрім депортації, поставити огорожу з цегли майже по всьому американо-мексиканському кордоні. Хоча заспокоює. Каже, що подекуди може бути сітчата огорожа.

  Але це буде згодом. Поки на нього чекає інавгурація, після якої він збирається відвідати Російську Федерацію. Принаймні так повідомляють «Известия». Зокрема, там говориться про те, що радники переконували його поїхати в Росію раніше, проте справ у Трампа і так вистачає.

  Поки всі затамувавши подих чекають від новообраного президента США  перших рішень, Росія почала активно бомбардувати сирійське місто Алеппо. Журналіст Deily Mail Едвард Лукас вважає, що початок російського бомбардування і ракетних обстрілів почався відразу після розмови Трампа з Путіним і зроблений він зловісне.

«Іронія в тому, – пише Едвард Лукас, – що у своїй країні президента Трампа обмежуватиме брак досвіду і міцні політичні установи Америки. Справжньої шкоди буде завдано за кордоном – нам і тим, хто залежить від розвідданих і тісних оборонних зв'язків з Америкою».

У статті Едварда Лукаса висловлене побоювання, що Захід відмовиться від санкцій і тиску на режим Путіна та визнає, що Кремль має право на зони військового і політичного впливу в Східній Європі.

 Проте Петра Порошенка це аж ніяк не налякало. Він все ще до останнього сподівається на підтримку з боку США. Президент України вже навіть встиг з ним поговорити по телефону. Він привітав Трампа з перемогою на виборах і запевнив у готовності до активного співробітництва з новою адміністрацією в інтересах зміцнення стратегічного партнерства. Крім того, співрозмовники домовились про проведення двосторонньої зустрічі. Порошенко запросив Трампа здійснити візит до України у зручний для нього час.

  В той час, коли Трамп був нібито перейнятий долею Східної Європи, у місті Портленд, що в штаті Орегон почались масові безлади, влаштовані противниками новообраного Президента. Згідно з повідомленнями  портлендської поліції, учасники акцій протесту влаштовують бійки з правоохоронцями і кидаються саморобними знарядами. Було пошкоджено багато автівок.

 «У зв’язку з масовими порушеннями закону і небезпечною поведінкою протест розглядається як бунт» - відмітили правоохоронці в офіційному аккаунті в Твіттері.

 Дональд Трамп вважає, що акції протесту проти нього здійснюються «професійними протестувальниками».

"Щойно закінчились дуже відкриті і успішні президентські вибори. В даний час професійні протестувальники, підбурювані ЗМІ, здійснюють акції протесту. Дуже нечесно!" - написав Трамп у своєму твіттері.

  А що ж кажуть самі протестувальники, яких в містах Америки стає все більше і більше? Журналісти українського «5 каналу» спробували поспілкуватися особисто з ними.

"Я вважаю, що Сполучені Штати зробили жахливу помилку. Мені здається,  американці були дуже наївними, коли повірили цим начебто сильним зрушенням в уряді. Вони самі себе поставили у дуже скрутну ситуацію. Це все дуже турбує не лише для нас, а й увесь світ", – каже учасниця акції протесту в Нью-Йорку.

 Вирішив втрутитись в ситуацію і діючий Президент США Барак Обама. Він закликав громадськість ставити Трампу незручні запитання. Під час свого останнього візиту до Азії, Обама застеріг США від «божевільних» ідей Дональда Трампа.

"Я не думаю, що цей хлопець володіє необхідною кваліфікацією, щоб бути президентом Сполучених Штатів, і кожного разу, коли він говорить, ця точка зору знаходить підтвердження", – сказав глава Білого дому коментуючи заяву Трампа, що Володимир Путін кращий президент, ніж Обама.

   Хоча Трапм поки що непрофесійний політик, проте він вже встиг пообіцяти деяких позитивних змін. Влітку він привів у захват ЛГБТ спільноту США своєю черговою заявою:

«Запитайте себе, хто справжній друг жінок і ЛГБТ-спільноти. Дональд Трамп з його діями, або Хілліарі Клінтон з її словами», - казав Трамп у своєму виступі присвяченому подіям у Орландо.

Після цього кандидат в президенти від республіканців розмістив твіт з подяками секс-меншиам за підтримку.

"Спасибі ЛГБТ-спільнота! Я битимуться за вас, поки Хілларі тягне в країну все більше людей, які загрожують вашим свободам і переконанням", - написав політик.

  Поки що ж ця підтримка полягає в тому, що він пообіцяв не скасовувати одностатевих шлюбів.

Хоча раніше як Трамп, так і Клінтон було противниками сексуальнх меншин і відверто про це заявляли. Схоже, що підтримка ЛГБТ спільноти це тренд на кожній передвиборній кампанії, а не дійсно бажання допомогти у правах секс меншинам.

 Тож поки весь світ відходить від шоку, що Дональд Трамп став новобраним Президентом США, він в свою чергу вже будує великі плани. За його словами, він збудує Америку, в якій всі одне одного люблять і сам пообіцяв бути позитивним. Також Дональд Трамп збирається послабити контроль за фінансовими організаціями, щоб банки знову позичали багато грошей.

 Чи зможуть американці любити одне одного зі зброєю в руках та що буде з мігрантами? В яких тепер відносинах буде Америка та Росія? Чи стане світ знову двополярним і яким чином це відіб’ється на Україні, залишається головною інтригою. Тож нашим можновладцям треба набратися терпіння і  мирно вирішувати всі питання. Перш за все, нам самим не завадить навести у своїй країні порядок. Бо власне ніякий ЄС та США не прибере тонни сміття з наших шляхів.

 За матеріалами Кореспондент, День, Новое Время, ВВС Україна, УНІАН, Радіо Свобода.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.