Суд над винуватцями збиття літака рейсу МН 17

04 жовтня 2016, 18:12
Власник сторінки
Керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат
3
112

Судовий процес над причетними до збиття «Боїнгу» можливо і потрібно організувати в Україні

Після того як розслідування обставин знищення рейсу МН17 ракетою випущеною з російського «бук» остаточно завершиться постає важливе і актуальне питання: притягнення винних осіб до відповідальності та організації судового процесу.

Росія на засідинні Ради Безпеки ООН прогнозовано ветувала (знають чого бояться) питання створення Міжнародного трибуналу і після цього питання фактично зависло в повітрі.

Виходячи із норм міжнародного права та законодавства України, на мою думку судовий процес потрібно організувати в Україні у Верховному Суді, що має бути утворений на виконання вимог нового Закону України «Про судоустрій і статус суддів» вже найближчим часом. Тим більше, що злочин вчинений на території України, а отже і поширюється відповідна юрисдикція. Звичайно попередньо потрібно буде узгодити цю тему із Австалією, Нідерландами, Малайзією.

Крім того, наскільки відомо, влітку 2014 року СБУ відкривала кримінальне провадження за фактом збиття рейсу МН17. Тепер тут питання постає питання про долучення результатів розслідування Міжнародної слідчої групи до матеріалів українського провадження.

Отже, з цією метою потрібно:

- внести зміни до Кримінального кодексу України доповнивши/розширивши зміст статтями, що стосуються злочинів проти людяності та воєнних злочинів з урахуванням норм міжнародного права, зокрема Римського Статуту Міжнародного кримінального суду;

- внести зміни до Кримінального процесуального кодексу вказавши, що масштабні злочини проти людяності, воєнні злочини пов'язані з агресією іноземних держав розглядаються Верховним Судом України, як судом першої інстанції.

Таким чином, за Верховним Судом України можна бути фактично закріпити право судового розгляду справ пов'язаних з агресією Росії.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.