Угорщина продовжує протистояти централізації ЄС

03 жовтня 2016, 21:50
Власник сторінки
0
110
Угорщина продовжує протистояти централізації ЄС
Фото - lvivrada.gov.ua

Угорщина продовжує залишатися державою, яка найактивніше протистоїть намаганням перетворити ЄС на централізовану бюрократичну структуру.


2 жовтня в Угорщині відбувся референдум, який показав, що угорці не хочуть, аби їхній державі диктували волю із Брюсселю та Вашингтону. На референдум було винесене питання про те, чи погоджуються угорці з примусовим розселенням мігрантів без санкції національного парламенту. Понад три мільйони угорських виборців відповіли на це питання заперечно і таким чином заявили, що не хочуть надмірного втручання Брюсселю.

Цілісну картину неприйняття Угорщиною брюссельського централізму розкрив державний секретар у справах ЄС Саболч Такач у своєму інтерв'ю для “Європейської правди”.

Перш за все Такач наголосив на безперспективності прагнень перетворити Євросоюз на федерацію, котра остаточно нівелює національні суверенітети. Він заявив: “Федеральна Європа — це нежиттєздатна ідея. Вона має лишитися в минулому, адже більшість країн-членів не погоджується з нею”.

Такі згубні для європейських народів прагнення демонстрували лідери Франції та Німеччини Франсуа Олланд та Ангела Меркель. Після “Брекзіту” вони заговорили про потребу ще більшої централізації Євросоюзу. Водночас фактичну централізацію проводять брюссельські бюрократи, які прагнуть максимально контролювати життя в країн-членах ЄС.


Саболч Такач не заперечує потреби у європейській єдності. Але ця єдність не повинна обертатися бюрократичним тягарем і знищенням національних суверенітетів. Він зазначив: “Наш підхід є наступним: так, єдина Європа має бути збережена. Але європейське законодавство має бути лише там, де є необхідність; національне законодавство – всюди, де це можливою”.

На думку політика, однією з причин кризи Євросоюзу є невиправдані амбіції Єврокомісії: “У договорі ЄС йдеться, що комісія – лише виконавчий орган, натомість Європейська рада визначає політику Союзу.  А Єврокомісія нині вірить, що вона головніша за країни-члени”.

Також Саболч Такач вважає, що сучасні політичні еліти є занадто відірваними від населення. Він зазначив: “Політичні еліти в ЄС все далі й далі віддаляються від людей та від громадської думки.  Подивіться на популярність урядів у країнах-членах Євросоюзу! Різні вибори, що відбуваються – національні, регіональні, муніципальні – доводять, що люди незадоволені, а уряди втрачають підтримку та легітимність”.

Раніше дуже різку критику політичних еліт Євросоюзу озвучував угорський прем'єр Віктор Орбан. Під час одного з міжнародних форумів він зазначив: “Ми бачимо нову генерацію європейських політиків, які намагаються розширити повноваження євроструктур, жертвуючи національними інтересами країн-членів ЄС. Вони ігнорують, що ми не просто європейці, але й поляки, чехи, словаки або угорці”.

На жаль, в угорців ще досі є ілюзії щодо можливості примирення між Європою і Росією. Але політична стратегія, яку демонструє угорський уряд по відношенню до ЄС, є надзвичайно привабливою.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Європейський Союз,Виктор Орбан,Угорщина
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.