Реформи медичної сфери Туреччини, як приклад швидких та ефективних змін

24 березня 2016, 08:46
Власник сторінки
Медичний юрист, Народний депутат України VIII скликання, Заступник голови Комітету ВР VIII скликання з питань охорони здоров'я
0
208
Реформи медичної сфери Туреччини, як приклад швидких та ефективних змін

До турецьких клінік сьогодні їдуть мешканці країн Європи та США

Туреччина сьогодні входить в ТОП-10 найбільш популярних країн для лікування за кордоном. Але такому успіху передувала велика робота уряду, який зміг здійснити значні реформи в галузі системи охорони здоров’я, залучити інвесторів, тим самим створити всі умови для розвитку медичного туризму.

Турецьке медичне диво

Попит на лікування в Туреччині росте з кожним роком. До турецьких клінік сьогодні їдуть мешканці країн Європи та США. Офтальмологія, кардіологія, ортопедія, пластична хірургія, стоматологія, нейрохірургія, трансплантація – найбільш популярні напрямки мед туризму. І все завдяки тому, що уряд країни дуже вірно оцінив потенціал розвитку оздоровчого туризму, вчасно провів реформи та залучив інвесторів.

Основною причиною швидкого розвитку та успіху медичного туризму в Туреччині є її система охорони здоров'я, яка славиться своєю конкурентоспроможністю і високо технологічністю. В більшості країн Європи, Азії та СНД іноді на потрібну операцію треба чекати місяцями. Тож не дивно, що пацієнти виїжджають туди, де можна отримати необхідне лікування якісно та швидко.

Про успішність розвитку медичного туризму в країні красномовно свідчать цифри статистики. В 2012 році Туреччина прийняла на діагностику, лікування і оздоровлення 210 тисяч осіб. За прогнозами уряду, число іноземних пацієнтів до 2018-го має збільшитися вже до 750 тис. на рік. Сьогодні Туреччина отримує від розвитку медичного туризму в середньому $ 2,5 млрд. щороку. До 2018 року уряд планує отримати загальний дохід від медичних послуг, відвідувань іноземними пацієнтами термальних джерел і догляду за людьми похилого віку в розмірі $ 9,3 млрд. Для прикладу, цей показник в 2013 році становив $ 2,7 млрд. І такий масштабний прорив Туреччина зробила практично за якихось десять років.

Реформи – ключ до успіху

Цей успіх не був би можливим, якщо б уряд країни не провів реформи системи охорони здоров'я. Процес підготовки до реформ в медичній галузі в країні почався ще в 90-х роках ХХ ст. На той час в Туреччині була недовіра до державної медицини, значна частина населення не мала страховок, в регіонах не вистачало кадрів. Все змінили реформи, які стартували в повній мірі в 2003 році. Була запроваджена Система загального медичного страхування, введено інститут сімейних лікарів. Медичне обслуговування було відокремлене від фінансування, лікарні отримали самостійність, і мали змогу налагодити якісне і економічно ефективне медичне обслуговування. Звільнення від залежності від центру сприяло розвитку конкуренції між державними медичними установами, тим самим підвищувалась якість медпослуг. Здійснено також перехід на систему сімейної медицини при наданні первинної медичної допомоги, набув розвитку профілактичний напрямок.

Уряд Туреччини відкрив ринок страхової медицини для приватних клінік. Приватним медичним центрам надали можливість надавати послуги застрахованим пацієнтам, при настанні страхового випадку. Це в свою чергу зацікавило інвесторів не лише турецьких, а й закордонних. Залучення в охорону здоров'я приватних коштів дало можливість для швидкого розвитку медичної галузі.

Фактори привабливості – якість, швидкість, ціна

На даний момент турецькі клініки вважаються найбільш привабливими за трьома параметрами – відповідність медичних послуг світовим стандартам, короткий час очікування обслуговування та вигідні ціни.

Турецькі клініки та лікарі отримали визнання у медичному світі. Багато іноземних пацієнти високо оцінили якість лікування в Туреччині. І це не дивно, адже турецькі клініки перевершують більшість європейських та американських лікарень за рівнем використання новітніх медичних технологій і кваліфікації лікарів. Крім того, в цій країні нараховується найбільше установ, які отримали американську акредитацію об'єднаної Міжнародної Комісії JCI, що свідчить про високу якість медичних послуг. Їх нараховується 49, а наприклад, у Німеччині та Австрії таких клінік по 4, в Ізраїлі - 6.

Фактором, що приваблює медтуристів є не лише якість, а й цінова доступність. Вартість медпослуг у турецьких клініках нижче, ніж в Західній Європі та США на 40-50%. В середньому медтуристи витрачають від 2 до 12 тис дол. До того ж, переліт до країни не займає багато часу, тож пацієнт має можливість швидко отримати потрібне лікування.

Підтримка на державному рівні

Експансія Туреччини на світовий ринок медичного туризму розпочалася з 2007 року. Саме тоді уряд країни розпочав цілеспрямоване просування цієї ідеї при підтримці державного і приватного сектора.

Створене спеціальне відомство - Рада з Медичному Туризму Туреччини, яке є координатором розвитку та просування турецької медицині в світі. Під її крилом об’єднані лікарні, медичні, центри, стоматологічні кабінети, СПА-салони, оператори медичного туризму, туристичні агентства, перевізники, та ін. Зараз в Туреччині працює 750 державних і приватних клініки, медичних центрів,, 49 JCI акредитованих клінік.

Міністерство економіки розробило і запровадило систему стимулювання медичного туризму. Держава може покривати 50-70% витрат на міжнародні виставки, конференції, рекламні тури, освітні програми за кордоном і навіть компенсації вартості авіаквитків для пацієнтів.

Керівництво країни постійно інвестує в медичну галузь. В розвиток системи охорони здоров’я урядом та приватними компаніями було вкладено більше 30 мільйонів доларів. Крім того, інвесторам було створено належні умови, які сприяли збільшенню клінік, що надають послуги медтуризму. Інвесторам дали доступ до ділянок до 100 тис. кв. м для забудови під медичні установи, а також податкові пільги. На законодавчому рівні закордонних інвесторів зрівняли в правах з турецькими. Уряд країни також постійно інвестує в підготовку кадрів, підвищення кваліфікації медиків в провідних зарубіжних клініках. Крім того, держава планує інвестувати близько $ 11 млрд в будівництво 34 нових лікарень і відкриє відділення, що займаються медичним туризмом в 17 вже існуючих лікарнях.

Підсумовуючи розповідь треба зазначити, що аналогічні реформи в медицині наразі можуть бути реалізовані в Україні. Для цього вже підготовано ряд законопроектів, прийняття їх дасть старт не лише для змін в системі охорони здоров’я, але початок для розвитку медичного туризму в країні. Треба зробити для цього лише кілька кроків. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.