Кривава пятниця: у Парижі внаслідок серії терактів загинуло більше 150 людей

14 листопада 2015, 13:54
Власник сторінки
журналист
0
685
Reuters

Вчора ввечері, 13 листопада, в столиці Франції Парижі прогриміли вибухи та постріли у шести локаціях. Відповідальність за теракти взяли на себе терористи "Ісламської держави".

Прокуратура Парижа підтвердила загибель 150 осіб в результаті серії терактів, 99 перебувають у критичному стані, передає Reuters з посиланням на джерело у відомстві.

 

Стадіон "Стад де Франс"

Вибухи біля стадіону "Стад де Франс", де відбувався товариський матч між збірними Франції та Німеччини, прогриміли три вибухи. За матчем спостерігав президент Франції Франсуа Олланд, після теракту його негайно евакуювали зі стадіону. Потім були евакуйовані й інші глядачі. Вони були шоковані, адже спочатку думали, що це просто звук петард, який часто можна почути під час футбольних матчів. Пізніше на місцях вибуху поліція виявила останки тіл трьох самогубців. Вибухи: два здійснили терористи-смертники, ще один привів у дію вибуховий пристрій. Постраждалі: 4 загинули, 50 поранених.

Концертний зал Bataclan

Майже одночасно з вибухами на “Стад де Франс” терористи взяли в заручники відвідувачів в концертному залі Bataclan, де відбувався концерт американського рок-гурту The Eagles of Death Metal. В залі перебували до 1,5 тисячі (!) осіб. Терористи захопили в заручники близько 100 заручників, а потім почали розстрілювати всіх без розбору. Після штурму залу Bataclan поліція знищила трьох терористів. За інформаццією CNN, свідки терракта повідомили, що терористи вигукували при стрільбі «Аллах акбар» і звинувачували заручників у втручанні Франції в військовий конфлікт в Сирії. Вибухи: кілька гранат. Постраждалі: 112 людей загинуло.

Ресторан "Маленька Камбоджа"

Декілька людей розстріляли відвідувачів ресторану "Маленька Камбоджа", який розташований недалеко від редакції сатиричного журналу Charlie Ebdo, який зазнав нападу терористів "Аль-Каїди" в січні 2015 року. Напад здійснювався з проїжджаючого повз автомобіля в 21:20 місцевого часу. Від стрілянини постраждали як відвідувачі закладів, так і пішоходи, що проходили повз заклад (за інформацією телеканала FOX 8). Постраждалі: 11 людей загинуло.

Кафе «Ла Белль Екіп»

Близько 21:40 на відкритій терасі кафе «Ла Белль Екіп» (La Belle Equipe) по вулиці Шарон  (ХІ округ Парижа) розпочався автоматний вогонь по відвідувачах.  Постраждалі: 19 людей загинуло.

Бульвар дю Тампль

Ще один терорист підірвав себе перебуваючи на площі Дю Тампль в 0:42 за місцевим часом.  Постраждалі: немає.

Торгово-розважальний центр «Форум-де-Аль»

ЗМІ повідомляли і про стрілянину та вибухи поблизу комерційного центру Форум-де-Аль, розташованому в I окрузі Парижа. Пізніше ця інформація не підтвердилася. Стрілянина велася також на бульварі Вольтера і в барі на розі вулиць Ля-Фонтен-о-Руа і Фобур-дю-Тампль, де були вбиті п'ять осіб.

"Це тривало жахливо довго", -  каже свідок. "Він підняв автомат Калашникова і відкрив вогонь. Ми могли почути людей, людей, що кричали, а потім десятки тіл попадали на землю". -  Повідомив свідок журналісту Libération.

По всьому світу до посольств Франції несуть квіти та свічки.

Тим часом, терористи опублікували відео із відкритими погрозами Франції (За інформацією Meduza.io). Бойовики пообіцяли, що французи не житимуть у спокої, "поки тривають бомбардування по позиціях Сирії та Іраку". За даними NBC, розвідка США схильна думати, що теракти у Парижі здійснили не бойовики "Ісламської держави", а Аль-Каїда. Такий висновок фахівці роблять, зважаючи на складність організації таких терактів. Спеціалісти центру по боротьбі з тероризмом вважають, що на такий рівень організації Ісламська держава не здатна.

Розслідування триває, постраждалим надається психологічна підтримка.

Реакція влади

Зранку влада Франції повідомила, що вбито вісім терористів, семеро з них були смертниками. Президент Франції Франсуа Олланд оголосив про введення надзвичайного стану і закриття кордонів. Пізніше президентська адміністрація уточнила, що мова йде не про закриття, а про посилення прикордонного контролю.

Париж піддався безпрецедентним терористичним атакам. У місто введені армійські частини чисельністю 1500 чоловік. Закон про НС дозволяє вводити комендантську годину і розширює повноваження правоохоронних органів щодо проведення обшуків”,- заявив керманич країни.

Столична влада просить жителів не залишати свої будинки. У соцмережах парижани запустили акцію солідарності з постраждалими «Відкриті двері» (#PorteOuverte) - її учасники готові надати укриття людям, які опинилися в зоні терактів.

"Це напад не тільки на Париж. Це напад не тільки на людей Франції. Це напад на все людство і на загальнолюдські цінності, які ми поділяємо", - сказав президент США Барак Обама.

Фоторепортаж: Reuters

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: теракт,Париж,ИГИЛ,теракты в Париже
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.