Огляд ЗМІ:в Єгипті розбився пасажирський літак Airbus 321

01 листопада 2015, 11:34
Власник сторінки
журналист
1
1052
Огляд ЗМІ:в Єгипті розбився пасажирський літак Airbus 321
DPA

Російський пасажирський авіалайнер Airbus 321 із 224 людьми на борту, що летів із Шарм-еш-Шейха до Санкт-Петербурга, розбився над Синайським півостровом 31 жовтня

Як повідомляє “ІТАР-ТАРС”, представник Росавіації підтверив, що літак вилетів о 6:51 за місцевим часом. Вже у 7:14 він не вийшов на зв'язок з Ларнакою (Кіпр), мітка зникла з екранів радарів. Через 2 години літаки військово-повітряних сил Єгипту виявили місце падіння російського пасажирського лайнера на Синайському півострові, у районі Хассана на південь від міста ель-Аріш. За повідомленнями влади, на цій території йде боротьби з силами екстремістського угрупування ІГ. На місце аварії прибули екстрені служби і 45 карет швидкої допомоги . Єгипетська військова авіація оточила місце аварії літака.

Сайт FlightRadar24, що відслідковує переміщення цивільних літаків, звітує, що літак знижувався зі швидкістю 6000 футів в хвилину. Зв'язок зник на висоті 31000 футів (9,4 тисячі км). За даними BBC , в Єгипті сформували спеціальну комісію з розслідування катастрофи літака. Прем'єр-міністр країни Шериф Ісмаїл взяв розслідування під особистий контроль і скасував всі намічені на сьогодні заходи.

За повідомленням Рейтерз, судно літака розвалилося на дві частини. Багато хто загинув, будучи пристебнутими до своїх крісел. Російське посольство в Єгипті зазначає у своєму "Твіттері", що, за даними єгипетської сторони, літак намагався зайти на посадку в аеропорт Ель-Аріш, але не долетів до посадкової смуги 50км. Об 11 годині стало відомо про те, що виживших немає. Пошуки ускладнені тим, що літак впав у важкодоступній місцевості, а уламки розкидані по великій території. До пошуків залучені місцеві бедуїни, які добре знають цей район. За даними міністерства цивільної авіації Єгипту, на борту літака знаходилося 138 жінок, 63 чоловіки і 17 дітей у віці від двох до 17 років (213 громадян Росії і четеро українців).

Вже о 12 годині у готелі Cowne Plaza біля аеропорту "Пулково" був відкритий центр психологічної допомоги родичам загиблих. Гендиректор "Ингосстраха” запевняє, що сума страхових виплат буде не менше 2 млн руб. за кожного загиблого пасажира. Представник авіаперевізника Оксана Головіна впевнена, що борт був повністю готовий до польоту, команда і пілот володіли всім необхідним досвідом, і не відомо, що стало істинною причиною катастрофи.

Агенство РИА Новости з посиланням на офіційного представника Ространснагляду повідомляє, що планова процедура D-check проводилася в березні 2014 року. (D-check (ді-чек) - найважча форма обслуговування літака, проводиться приблизно раз на 12 років і триває 30-40 днів. Перевіряється на справність весь літак, його вузли і деталі. Те, що не пройшло перевірку підлягає заміні.) Агентство Рейтер зазначає, що російська сторона в рамках розслідування причин катастрофи рейсу 9268 буде брати проби палива, яким був заправлений літак перед аварією. Відомо, що остання заправка авіалайнера відбулася в Самарі. Єгипетська влада вважає, що літак розбився через технічні неполадки. Але спочатку варто розшифрувати дані "чорних скриньок", що містять польотну інформацію та переговори пілотів, проаналізувати їх, а потім приступати до відновлення послідовності дій.

Бойовики екстремістського угруповання "Ісламська держава" заявили через месенджер Telegram, що беруть на себе відповідальність за крах лайнера. Представник збройних сил країни Мухаммед Самір стверджує, що терористи можуть випускати будь-які заяви, але доказів того, що саме вони спровокували крах, немає. Мінтранс Росії назвав недостовірною інформацію про те, що літак міг бути збитий. New York Times запеняє, що ісламські терористи немають зброї, яка б змогла досягнути висоти 31000 футів, проте у них є ПЗРК (Переносний зенітно-ракетний комплекс) з діапазоном у 20000 футів. Як повідомляє моніторинговий сайт Flight Radar, незважаючи на катастрофу, повітряне сполучення над Синайським півостровом працює в штатному режимі, рейси виконуються в Шарм-еш-Шейх і з нього. За даними агенства Інтерфакс, авіакомпанія поки не планує змінювати маршрути польотів до Єгипту над Північним Сінаєм. Зважаючи на катастрофу два найбільші європейські авіаперевізники - Lufthansa і Air France-KLM - все ж таки відмовились від польотів над Синайським півостровом до тих пір, поки не зясується ситуація з причинами катастрофи російського лайнера. Дивно, що літак не посилав сигналів SOS, згідно інформації міністерства авіації Єгипту.

Борт єгипетських ВПС з тілами пасажирів прибув до Каїра на військову базу на сході столиці, повідомляють місцеві ЗМІ. Родичів загиблих просять здати аналіз слини на ДНК для ідентифікації жертв. Авіакомпанія "Когалимавіа" розпочала внутрішнє розслідування причин катастрофи. Глави МНС Володимир Пучков, міністр транспорту Максим Соколов та керівник Росавіації Олександр Нерадько терміново вилетіли на місце аварії.

Нагадаю, катастрофа літака A321 авіакомпанії Metrojet ("Когалимавіа"), в результаті якої загинули 224 людини, стала найбільшою авіакатастрофою в історії російської авіації. 1 листопада 2015 року оголошено днем трауру.


СПІВЧУТТЯ

Міжнародна спільнота висловила співчуття рідним та близьким загиблих. По всьому світу до посольств Росії приносять квіти. 

Володимир Путін, президент Росії: “У результаті авіакатастрофи, що сталася 31 жовтня 2015 року в Арабській Республіці Єгипет, є численні жертви. Висловлюючи скорботу за загиблими і співчуття їхнім рідним та близьким, постановляю: оголосити 1 листопада 2015 року днем трауру в Російській Федерації”.

Петро Порошенко, президент України: “Висловлюю співчуття всім родичам загиблих у катастрофі російського пасажирського літака в Єгипті".

Турбйорн Ягланд, генсек Ради Європи: ”Від імені Ради Європи та його держав-членів висловлюю найглибші скорботу і співчуття”.

Девід Кемерон, прем'єр-міністр Великобританії: "Мої думки і молитви з тими, чиї рідні та друзі загинули в авіакатастрофі російського літака в Єгипті".

Компанія Airbus: “Співчуття та підтримка всіх співробітників Airbus всім, кого торкнулася трагедія рейсу +9268”.

Джон Керрі, держсекретар США: “Ми сьогодні дізналися про загибель російського літака, який летів з Шарм-еш-Шейха в Санкт-Петербург. Я хочу висловити наші глибокі співчуття Росії і всім сім'ям загиблих. Поки невідомі подробиці, але перша інформація говорить про те, що це величезна трагедія для всіх”.

Франсуа Олланд, президент Франції: "Я висловлюю свою солідарність з російським народом в день цієї трагедії".

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Росія,авіакатастрофа,трагедія,Єгипет,Крушение российского Airbus 321
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.