Незалежність по-шотландськи або як це роблять у Європі

12 вересня 2014, 13:27
Власник сторінки
0
53
Незалежність по-шотландськи або як це роблять у Європі
Рекламна та антиреклама у Шотландії

В очікуванні референдума в Шотландії, спробуємо зрозуміти чи так вже вигідно бути патріотом.

18 вересня, можливо стане точкою неповернення у світовій політиці і стане початком змін на політичній карті світу.

18 вересня дата проведення референдуму за незалежність Шотландії.

По-перше, якщо він завершиться відділенням Шотландії, об’єднане королівство Великої Британії і Ірландії розпадеться або просто змінить свою форму, а можливо і статус.

По-друге, одна думка про цей референдум, не те що позитивний результат на користь(а можливо і ні) Шотландії,  приводить в жах Іспанію.

По-третє, зміна розподілу капіталу на карті Великої Британії зміниться, найбільші банки уже попередили про свій переїзд у разі здобуття незалежності.

Варто сказати, що це вже не перша спроба відділення Шотландії, але попередня 1978 року провалилась. Явка була мала та і уряд не визнав референдуму. Після того в 1979 вибори виграла партія Тетчер і питання відклалось на 20 років.

Тепер ж активність відновилась, в наслідок обіцянок на виборах Шотландської національної партії.

Що ж до реальних настроїв у Шотландії теж не все так просто. У світі економічна криза і люди це розуміють. Протистояти їй і водночас будувати нову країну буде важко або зовсім неможливо. Так, нафта біля берегів Шотландії видобувається і досі(хоча що року на 6% менше), але не має домовленостей, як будуть розподілятись ці тереторії в разі можливої незалежності. Тай прибутки, які вона отримає від родовищ, будуть приблизно такими, які вона втратить від завершення субсидування.

Також не варто і закривати очі і на заяви банків, що проти відділення Шотландії. На своєму піку один з них, а саме, Королівський  банк  Шотландії (RBS), мав баланс в 13 разів більший за ВВП Шотландії. А відтік інвестицій ще нікому не допомагав будувати країну.

Після ейфорії незалежності і розділу прибуткових родовищ, прийде розподіл  державного боргу Великої Британії, що становить 1 трильйон 600 млрд євро. І це при теперішньому ВВП Шотландії 193 млрд.

Люди в Шотландії розуміють це, про що свідчить останні опитування, тільки 51% респондентів виявили бажання до незалежності. Це до речі, вперше за всю історію «боротьби» за незалежність.

Головний страх, що наганяє цей референдум, це не його успішність, це дозвіл на його проведення. Здається, що уряд Британії знав результати наперед. Можливо це всього лиш показовий урок, що дасть зрозуміти Шотландії – незалежність буде тільки за її рахунок і більше нічий.

Тож у кожного шотландця є кілька днів подумати чи вигідно бути патріотом?

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: референдум,вибори і референдуми,референдум в Шотландии
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.