Україна та ракетобудування. Sea Launch

26 листопада 2013, 20:32
Власник сторінки
студентка
0
131

24 вересня 2011 року зі стартової платформи “Odissey” була запущена українська ракета-носій “Зеніт-3SL”, що вивела на орбіту телекомунікаційний супутник “Atlantic Bird 7”...

“Морський старт ” – це перший міжнародний комерційний проект, що займається запуском космічних апаратів з мобільної стартової платформи, яка розташована в Тихому океані.

24 вересня 2011 року зі стартової платформи “Odissey”  була запущена українська ракета-носій  “Зеніт-3SL”, що вивела на орбіту телекомунікаційний супутник “Atlantic Bird 7”.  1 червня 2012 року було виведено на орбіту супутник “Intelsat 19”, а 19 серпня 2012 року ракета “Зеніт-3SL”  вивела на орбіту вже космічний апарат “Intelsat 21”.

Ракета   “Зеніт-3SL”  була розроблена українським конструкторським бюро Южное (Дніпропетровськ), а виробляється вона на дніпропетровському заводі Южмаш. Головною особливістю ракети є простота її експлуатації та повна автоматизація процесу  підготовки та запуску. Також вона відрізняється екологічною чистотою, адже працює на рідкому кисні і гасі з продуктами згоряння – водою і вуглекислим газом. Цікаво, що стартова платформа спроектована спеціально для ракет “Зеніт”, отже, без України втілювати даний проект стане просто неможливо. 

Міжнародні експерти позитивно оцінюють “Зеніт-3SL” – за увесь час реалізації проекту «Морський старт» лише два запуски були невдалими. Приємною несподіванкою як для учасників проекту, так і для усього світу стала рекордна  точність виведення супутника  “Intelsat 21” на орбіту. Похибка  була мінімальною. Тепер цей супутник забезпечує мультимедійним мовленням Латинську Америку.

Секретар Ради національної безпеки України Андрій Клюєв, коментуючи світовий рекорд точності виведення космічного апарату на земну орбіту за участі української ракети-носія, заявив, що Україна має значний потенціал для участі у міжнародних космічних програмах. Також він зазначив, що недавно підписана двостороння угода між Україною та Росією про співпрацю у цій сфері на 2012 – 2016 роки передбачає розширення проектів створення засобів, що виводитимуть космічні апарати на орбіту Землі та продовження  пускових послуг.

Також відомо, що Україна задіяна ще у декількох космічних проектах. Спільно з Канадою просувається проект створення власного українського телекомунікаційного супутника Либідь. Іде робота в рамках україно-бразильського проекту створення космічного ракетного комплексу Циклон-4. Українські інженери у співробітництві з іноземними колегами створюють платформу для запуску українських ракетоносіїв.

Статус космічної республіки Україна отримала за часів Радянського союзу. За 20 років незалежності Україна отримала визнання у космічній галузі і увійшла в п’ятірку країн, що здійснили найбільшу кількість запусків ракет-носіїв. За роки незалежності  було здійснено 125 стартів ракет та виведено на орбіту 238 супутників на замовлення 19 країн.

Отже, отримавши самостійність, Україна не тільки не втратила, а підтвердила свій космічний статус і продовжує розвиток у цій  галузі. Країна відзначилася великими досягненнями. Українські ракети активно використовуються в ряді міжнародних космічних проектів, що підтверджує якість продукту, створеного талановитими українськими інженерами. Наразі можна говорити, що Україна має не абиякий потенціал у галузі ракетобудування.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.