Тимошенко. Історія зради. Як вівцю зберегти та вовка нагодувати (продовження)

21 жовтня 2013, 15:32
Власник сторінки
преподаватель
0
176

Відстороненням RosUkrEnergo Тимошенко досягла монополізації «Газпромом» українського газового ринку та різким зростанням ціни на газ

У попередній статті ми спробували коротко пригадати зв'язки між рахунком у 405,5  мільйонів доларів США, що висунула Росія Україні, та Юлією Володимирівною Тимошенко, точніше – діяльністю її  приватної кампанії Єдині енергетичні системи України (ЄЕСУ).

Майже півмільярдний борг зробив з Юлії Володимирівни чудову маріонетку в руках Російського прем’єра на момент підписання чергової газової угоди  у 2009 році між Росією та Україною.

Сама думка про необхідність віддавати борг для Леді – неприпустима! Справді, де ж бідолашній взяти  405 мільйонів доларів США? Не з власного ж гаманця! Інша справа – як влізти до державної кишені та ще й так, щоб усі без виключення повірили у «чистоту намірів».

Першу кампанію із викачки державних грошей на погашення боргу за рахунок українських газових закупівель було розпочато Юлією Володимирівною ще у 2005 році, коли Тимошенко вперше очолила Уряд України. Заплела косу,  підфарбувала губи та рішуче вийшла до телекамер із красномовною промовою про корупційні схеми у системі газових закупівель взагалі та діяльністю компанії-посередника RosUkrEnergo зокрема (дольовий розподіл акцій -- 50 на 50 між «Газпром» та «Ітерою»). Незважаючи на непрозорість діяльності, RosUkrEnergo, тим не менш, забезпечувало Україну дешевим туркменським газом. Відстороненням RosUkrEnergo Тимошенко досягла монополізації «Газпромом» українського газового ринку та різким зростанням ціни на газ.

У лютому 2008 року виникає чергова газова криза, в основі якої лежить таж таки заборгованість України за попередньо отримані 4 млрд. кубометрів газу.  Підписання нової угоди на постачання Росією газу могло відбутись за умови виплати Україною  600 мільйонів доларів боргу.

У січні 2009 року прем’єрами України та Росії – Путіним та Тимошенко – було підписано угоду, за якою Україна погодилась купляти російський газ по 360 доларів за тисячу кубометрів. У своїй промові Володимир Путін заявив, що вартість палива для України формується із розрахунку формули на газ для європейських користувачів мінус 20 відсотків. Під «європейською ціною» розумілась ціна у 450 доларів за тисячу кубів газу. Це вдвічі (!) дорожче, ніж у 2008 році.

За підрахунками журналу Smart Money, при вартості газу в 250 доларів за тисячу кубометрів Києву довелося би виплатити Москві понад третину (!) прибуткової  частини бюджету України на 2009 рік. Видання задається питанням, що саме примусило Тимошенко відмовитись від 250 доларів та погодитись на 360?

Далі буде.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Россия,Юлия Тимошенко,ЕЭСУ,Владимир Путин,РосУкрЭнерго,кримінальне провадження,Міноборони РФ,газова справа
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.