Для чого Азарову коні?

15 жовтня 2013, 12:11
Власник сторінки
журналіст
0
919

Заради так званого «розвитку конярства" Уряд Азарова готовий залишити понад тисячу мешканців Рівненщини без засобів для існування

Незабаром понад тисячу мешканців Дубенського району Рівненської області можуть залишитися без засобів для існування. Причиною цього є затверджена Урядом стратегія «покращення» конярства, керуючись якою Мінагрополітики намагається позбавити людей законного права на земельні паї. При цьому, чиновники не гребують жодними засобами для досягнення поставленої мети. З подачі Міністерства агрополітики вже відбулися незаконні звільнення, численні порушення та навіть рейдерське захоплення державного підприємства.

Початок погіршення життя людей та «покращення» конярства припав на 2010 рік, коли прем’єр Микола Азаров підписав Розпорядження «Деякі питання розвитку конярства». Цей документ забороняв приватизацію 11 пов’язаних із конярством підприємств та передбачав створення на їх базі єдиного Державного підприємства «Конярство України». Також він визначив 7 господарств, які не включено до переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації. Тобто, можуть бути приватизованими. Одним з них є ДП «Мирогощанський державний іподром», який знаходиться в селі Мирогоща Дубенського району Рівненської області.

Користуючись своїм законним правом, а також відсутністю заборони на приватизацію, у 2011 році трудовий колектив вирішив реорганізувати Мирогощанський іподром у колективне підприємство. Оскільки частка конярства в господарстві становила менше 4%, працівники сподівалися на сприяння збоку Мінагрополітики, яке здійснює управління іподромом. Однак, високопосадовці не виправдали людських надій. «З думкою про людей» на словах, на ділі Міністерство видало наказ про приєднання підприємства до ДП «Конярство України» без права юридичної особи. Понад 200 осіб позбавили можливості впливати на роботу іподрому та знищили його профспілковий комітет. Більше того, щоб перешкодити розпаюванню землі, Міністерство порушило вимоги міжгалузевої угоди та Господарського кодексу, які зобов’язують посадовців погоджувати свої дії з колективом. Не здолавши таким чином опір громадян, чиновники Мінагрополітики протиправно звільнили керівника іподрому, а пізніше навіть вдалися до рейдерського захоплення підприємства.

Влада і рейдери єдині

Захоплення адміністративного приміщення іподрому спортивними молодиками  відбулося 21 грудня 2012 року. Призначений Міністерством АПК директор Віталій Свинар переконує, що ця подія не була рейдерським захопленням. З його слів, в цей день охорона Міністерства аграрної політики допомагала йому потрапити на робоче місце. Однак, документи свідчать про інше. На кожного з 14 молодиків директор іподрому виписав іменну довіреність. Завдяки ним вдалося встановити, що «охорона» Мінагрополітики та відомі на всю країну білоцерківські рейдери одній й ті ж люди.


Білоцерківські псевдоохоронці Мінагрополітики в захопленому адміністративному приміщенні Мирогощанського іподрому. Фото із захвату надані працівниками іподрому


Увірвавшись до приміщення, спортсмени заблокували двері після чого розділилися між поверхами

Серед «довірених» хлопців, більшість з яких родом з Білої Церкви, є відомий спортсмен Ілля Барков. Цього юнака підозрюють у нападі на будинок вчительки Ніни Москаленко. Також він є одноклубником Вадима «Румина» Тітушко та одним з кращих спортсменів клубу «Будо», в якому тренуються білоцерківські рейдери. Членами групи СК «Будо» Вконтакті також є псевдо охоронець Мінагрополітики Богдан Купчик, який не заперечує своєї участі в захоплені Мирогощанського іподрому.



Те, що рейдери виконували в Мирогощі замовлення влади доводить присутність на місці подій народного депутата від Партії регіонів Володимира Пєхова та начальника відділу Мінагрополітики Андрія Медвецького. 22 грудня вони прибули на підмогу спортсменам, яких міліціонери напередодні вигнали з адміністративної будівлі іподрому.

Детальніше про захоплення Державного підприємства білоцерківськими рейдерами читайте у статті "Як білоцерківські рейдери-«тітушки» разом з нардепом-регіоналом на Рівненщині воювали із селянами"

Коноводи національного масштабу

Агресивні та безкомпромісні дії Мінагрополітики є свідченням того, що розвиток конярства є вкрай важливим завданням, виконання якого виправдовує найбрудніші засоби. Сьогодні Мирогощанський іподром є каплею дьогтю в бочці меду ДП «Конярство України». Без його реорганізації неможливо завершити створення єдиного господарства, яке об’єднає тисячі гектарів землі.

Оскільки колектив підприємства всіма силами намагається захисти своє законне право на паї, влада вдається до нових протиправних методів тиску. Найактивніших працівників іподрому почали періодично викликати в міліцію на допит у справі по факту незаконної приватизації земель державної власності, які перебувають в користуванні ДП «Мирогощанський державний іподром». Зі слів заступника директора Олександра Тищука, поки людей допитують як свідків. Однак, правоохоронці дають зрозуміти, що незабаром вони можуть стати підозрюваним. Щоб цього не сталося людей змушують співпрацювати з Міністерством, зокрема, надати оригінали установчих документів підприємства.

Наразі мешканці Рівненщини залишилися наодинці зі своєю бідою. Правоохоронні органи, місцева та судова влада відмовляються допомагати їм протистояти Міністерству. Якщо так триватиме надалі, то незабаром Мирогощанський іподром, а це майже 3,5 тис. гектарів родючого чорнозему вздовж міжнародної траси Київ-Чоп, стане частиною державного підприємства ДП «Конярство України». Не виключено, що з часом його спіткатиме така ж доля, що й ТОВ «Хліб Інвестбуд». За мовчазної згоди Мінагрополітики, через внесення змін до установчих документів, частку держави в цьому підприємстві вдалося зменшити з 49% до 1%, після чого воно перейшло у приватні руки.

Роман Мартин
для Рівненської Правди
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: влада,Тітушко,рейдери,уряд Азарова
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.