МВС змушує Укрзалізницю перетворити пасажирський квиток на досьє

10 жовтня 2013, 11:23
Власник сторінки
0
334

Українська Гельсінська спілка з прав людини повідомила, що МВС «наполегливо пропонує» Укрзалізниці вносити в квиток пасажира, окрім ПІБ, ще й паспортні дані.

Таким чином, квиток, по суті, пертворюється на досьє пасажира.
Своє бажання в МВС мотивують прагненням здійснювати "автоматичний пошук осіб, які представляють оперативний інтерес". 
Однак, досвід цивілізованих демократичних країн свідчить, що боротьбу із тероризмом чи фінансовими махінаціями можна проводити без встановлення тотального контролю над громадянами та порушення їх права на недорканність персональних даних.
Вважаю ініціативу влади щодо посилення контролю за пересуванням українців грубим порушенням громадянських прав, яке йде в руслі розбудови авторитарної поліцейської держави. 
Ця ініцатива ще раз свідчить, що на тлі офіційних заяв представників влади про євроінтеграцію на ділі відбувається впровадження поліцейських практик, притаманних для Росії та Білорусі.
Влада має припинити незаконний збір інформації про громадян, який проводиться із очевидною репресивною метою. Це стосується не лише ініціатив щодо збору персональних даних пасажирів «Укрзалізниці», але й раніше впровадженого копіювання персональних документів при валютообмінних операціях.
Особливо зухвалими дії чинної влади виглядають на тлі того, як бережно охороняються ним дані про доходи та власність різноманітних чиновників та інших можновладців, у тому числі силовиків. 
Такий підхід не можна вважати нічим іншим, як розбудовою країни із принципово нерівними правами і можливостями переважної більшості громадян з одного боку, та привілейованою касти можновладців та прислужників влади – з іншого боку.
«УДАР» вимагає належної реакції керівництва МВС, уряду та держави на ситуацію, що складається останнім часом із порушенням прав громадян щодо збору інформації про їх персональні дані. Це ж стосується й ініціатив НБУ, що вже призвели до торгівлі копіями паспортів громадян на чорному ринку.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Укрзалізниця,УДАР Віталія Кличка,уряд,персональні дані,порушення прав людини,Міністерство внутрішніх справ України,Легеза,"чорний ринок",торгівля паспортними даними,Українська Гельсінська спілка з прав людини
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.