«Вредные советы»

16 вересня 2013, 06:55
Власник сторінки
0
166

Роздум про поради в глянцевих журналах

Російський письменник Григорій Остер майже 20 років тому написав книгу «Вредные советы. Книга для непослушных детей и их родителей». Невеличкі іронічні віршики з не дуже корисними порадами мали діяти на дітей з точністю до навпаки – показувати, як не треба чинити. Гортаючи  глянцеві журнали, часто ловлю себе на думці, що автори деяких матеріалів явно надихались творчістю Остера, причому те, що «советы то вредные», ніде не зазначено.

Стосунки з протилежною статтю – питання складне та хвилююче, особливо для людей молодих і недосвідчених. Поняття «сексуальної освіти» чи ба «сексуального виховання» такі ж далекі від нашої країни, як «прозора система оподаткування» та «стабільна економіка». Добре, якщо в потрібний момент пораду дасть хтось із батьків чи близьких друзів. Звернення до психологів в Україні непопулярне. А глянцеві журнали зі своїми «советами» якраз потрапляють під руку.

 

 

Без борщу – не жінка

Если в парня ты влюбилась,

Доставай же мини-юбку

Надень топик покороче,

Сиськи выстави вперед!

Сразу он тебя заметит

И полюбит очень-очень,

Внутренний богатый мир твой

Обязательно поймет.

 

Жіноча аудиторія – найбільш плідний грунт для журнальних порад. Читати глянець для жінки вважається атрибутом моди та стилю. Причому доведено, жінки складають значну частину аудиторії і чоловічих журналів. За словами головного редактора української версії журналу «Esquire» Олексія Тарасова, приблизно 40 % читачів журналу – слабка стать.

Жінки є куди більш легковірними й схильними до навіювання. Саме вони мчать до торгових центрів, щоб витрачати шалені гроші на оновлення гардеробу, адже «у цьому сезоні в моді червоний/фіолетовий/сіро-буро-малиновий!» (потрібне підкреслити). Саме вони купують помаду, тому що її прорекламувала улюблена акторка/співачка/спортсменка (потрібне підкреслити). Саме жінки здатні купити для дитини неймовірно дорогу іграшку тільки тому, що вона від крутого дизайнера.

Жіноча наївність перетворюється на зброю в руках редакторів глянцевих журналів. Вони нав’язують жінці, якою їй треба бути. Красуня – якщо одягнена в модні речі, користується брендовою косметикою, сидить на дієті й половину чоловікової зарплати витрачає на салони краси. Гарна господиня – якщо днями крутиться на кухні а-ля Юля Висоцька й постійно готує нові страви, рецепти яких знову ж таки вичитала в журналах. Цікава чоловіку – тільки якщо постійно грає в «неприступну» й залишається для нього «загадкою».

Читаючи середньостатистичний російськомовний глянець, можна зробити висновок, що життя жінки обертається навколо того «як зрозуміти, що він тебе любить», «як одружити на собі хлопця» та «як зварити борщ смачніше, ніж його мама».

Журнали радять дівчатам першим підходити до хлопців і призначати побачення, обирати кар’єру замість кохання, не спішити з заміжжям та не дзвонити колишньому, коли вип’єш. Тільки от жоден журнал не напише, як відчуває себе сучасна емансипована жінка, ідеальна за мірками глянцю.

 

Чоловічий погляд

 

Андрій, 30 років

 

Журнали дружини періодично потрапляють під руку. Хто пише ці статті? Виходить, що чоловікам нічого, крім сексу й борщу не потрібно, а єдина мета дівчини – затягнути хлопця до РАГСу будь-якими методами. А для збереження сім’ї головне – модно вдягатися, користуватися косметикою та сидіти на дієті. Ми не такі примітивні, й хочемо бачити в протилежній статі достойний мам для наших дітей, розумних співбесідниць й красунь, не схожих на пересмажену курку-гриль.

 

Максим, 21 рік

 

Не знаю, як жіночі журнали взагалі можна читати? Вони ж для людей з IQ нижче плінтуса. Не уявляю, про що можна говорити з жінкою, яка «таке» читає. Але, якщо вдуматись, можна зрозуміти, звідки в жіночих стереотипів «ноги ростуть». І чому молоді, гарні дівчата намагають бути схожими на ляльок-Барбі.

 

Без «Лексуса» - не чоловік

 

Если с девушкой красивой

Познакомился в кафе ты,

И свой номер телефона,

На салфетке записав,

Улыбнулась так стыдливо…

Сразу начинай звонить ей

Каждый день четыре раза

И средь ночи раз так пять.

И тогда она увидит:

Ты вообще серьезный парень,

Поскорей с тобою надо

На свидание бежать.

 

Чоловіча сторона медалі ще цікавіша. Чоловік повинен бути сильним, носити шикарні костюми й пахнути дорогим парфумом. І, звичайно, життя чоловіка неможливо уявити без захоплення футболом/хокеєм/баскетболом (потрібне підкреслити), навіть якщо грав сам від сили у дитинстві, та дорогими авто типу Лексус/БМВ/Ламборгіні (потрібне підкреслити).

Раніше до цього образу додавалась сигарета/сигарілла/сигара (потрібне підкреслити), але зараз все більших обертів набирає популярність здорового способу життя. Тому ідеальному чоловіку більше пасує абонемент до спортзалу.

Також за сучасними мірками, справжньому мачо варто використовувати арсенал краси, притаманний колись лише жінкам. Все частіше сильна стать звертається до косметологів та майстрів манікюру, а замість спорт-бару відвідує в п’ятницю солярій.

І звісно, образ глянцевого ідеалу диктує чоловікові, що він неодмінно повинен користуватися успіхом у жінок. Що цих жінок повинно бути багато, різних, постійно. Поради глянцевих журналів так чи інакше обертаютьсь навколо слабкої статі. Журналісти радять бідним чоловікам «як затягнути жінку до ліжка», «як довести жінку до оргазму», «як правильно піти від коханки» чи «як не дати себе «окільцювати».

Справжній мачо не повинен прив’язуватись до однієї партнерки, поспішати заводити сім’ю, думати про майбутнє. Глянець пропагує гедоністський спосіб життя й користувацьке ставлення до слабкої статі. Це твердження не є абсолютним.

Деякі журнали, особливо молодіжні Інтернет-видання, поспішають стати універсальним порадником для хлопців. Як «правильно» запросити дівчину на побачення чи як схилити її до перших статевих зносин – журнал дає універсальну відповідь. Але чи задумуються автори цих статей, що жінки – не універсальні?

 

Жіночий погляд

 

Мар’ям, 19 років

 

Єдине, що можу із впевненістю сказати: ніколи не слухайте журнальний порад! По-перше, помилковість їх усіх вже в тому, що не можна знайти цих універсальних кроків, що б підходили всім жінкам. Хоча б тому, що всі люди різні,а жінки тим паче!

По-друге, хто взагалі пише такі статті-поради? Чоловік? Жінка? Мені хотілося б подивитися на таких авторів і запитати де вони знаходять свою "диво-інформацію".

 

Світлана, 34 роки

 

Жіночі журнали купую винятково щоб було що погортати, лежачи на пляжі. Картинки, якісь легкі новини. Іноді готую щось удома за журнальними рецептами. Статті з «корисними» порадами чи «життєвими» історіями читаю лише задля сміху. Слідувати подібним порадам – це так по-дитячому.

 

 

 

P.S.

 

Автори статей з порадами, як правило, забувають одну важливу річ: усі люди різні. «Что русскому хорошо, то немцу – смерть». До кожного потрібен індивідуальний підхід, шаблонне мислення ще нікого не привело до позитивних результатів.

Не існує універсальних порад, як і універсальних шляхів до щастя. До всіх висновків треба дійти самому, отримати як позитивний, так і негативний досвід. Саме так можна зруйнувати стереотипи, що панують у суспільстві, знайти своє місце в житті та стосунках з іншими людьми. І метод спроб і помилок у цій справі найкращий, як не крути.

А «вредные советы» з глянцевих журналів, як і однойменні віршики Григорія Остера, можна використовувати як антиприклад. Або гарний привід, щоб посміятися.

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.