Чому буксує ОСББізація?

12 вересня 2013, 07:26
Власник сторінки
Голова Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації
0
137

За перше півріччя 2013 р. в Голосіївському районі створено три Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ)

Багато це чи мало? Якщо врахувати що рік назад за той же період не створено жодного, то це нібито досягнення. Але якщо згадати про великі надії та сподівання, які всі ми мали щодо масового створення цих об'єднань ще не так давно, то вимушений констатувати - справа йде з великим скрипом.

Є цілий комплекс факторів, які стоять на заваді. Передусім, це радянський спадок - відсутність почуття відповідальності за спільну власність. Якщо говорити про квартири, то за роки незалежності щодо них міцно укорінилося поняття "моє". А от сходові клітини, під'їзди, горища, прибудинкові території нібито залишаються нічиїми. Тобто, якщо не "моє", то "чиєсь", але не "наше". Переступити через егоїзм дрібного власника і сформувати почуття колективної відповідальності ще не вдалося.

В головах людей коріняться одні й ті ж страхи. Що, мовляв, за комунальні послуги доведеться платити більше, що спитати буде ні з кого, що правління ОСББ виявиться нечистим на руку. Думка про те, що держава (конкретний чиновник, ЖЕК, РДА) комусь щось винна домінує в свідомості людини. Вона не співставляє свій статус приватного власника із новими обов'язками, які він на неї накладає. А починаються ці обов'язки з простих речей - підтримувати чистоту в будинку, з повагою ставитися до сусідів, бути готовим до кооперації заради захисту своїх прав. Адже хіба це жеківці чи чиновники адміністрації зривають лінолеум в ліфтах чи підпалюють кнопки, розкидають пусті пляшки та недопалки по під'їзду? Очевидно, що це роблять ті самі люди, які в цьому будинку живуть.

Заради справедливості треба сказати, що міська адміністрація перейнялася цією проблемою порівняно недавно, після приходу до керівництва нової команди управлінців на чолі з Олександром Поповим. А ломка свідомості людини не відбувається одномоментно за помахом чарівної палички. Але, на жаль, запас часу в нас надто обмежений. Зміни відкладали з року в рік аж поки не довели до критичної ситуації. Стан наших будинків з кожним роком все погіршується, якість надання комунальних послуг падає.

Часто задають питання - чи можлива альтернатива діючим ЖЕКам? Не тільки можлива, вона вже існує. Це так звані приватні експлуатаційні підприємства та компанії, які надають окремі види послуг. От тільки скористатися цими послугами може лише будинок, де створено ОСББ. Лише після того, як рух їх створення стане масовим, в країні та в м. Києві утвориться конкурентне середовище на ринку надання комунальних послуг. Підприємства змагатимуться за клієнта, тим самим підвищуючи якість своєї роботи.

Але це перспективи. Поки в суспільстві домінуватиме теза, що "хочемо жити при капіталізмі, але отримувати від держави все те, що при соціалізмі", реалізація цієї перспективи є примарною. Тут є кілька виходів. Або загнати всіх примусово до ОСББ, забезпечивши це на законодавчому рівні. Або ж проводити гіперактивну роз'яснювальну кампанію серед людей. Є ще третій варіант - залишити все як є. Але, насправді, це не вихід, а просто шлях в нікуди.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.