Втрачене покоління

29 серпня 2013, 15:43
Власник сторінки
коммерческий работник
0
598

нажаль

В процесі спілкування з одним моїм знайомим з Самари, я ще раз стикнувся з феноменом "гарних картинок". Мова йшла про вклад Совєтів в розвиток молдавської культури. Я говорив за те, що молдавська культура, і зокрема мова знищувались через російськомовну і проросійську освіту, через неможливість зробити кар"єру, а мені мій опонент апелює, що як можна казати про занепад молдавської культури при Совєтах, коли співала Ротару молдавською і всі танцювали якийсь націоанльний молдавський танок.

В тому і трагедія цього покоління. В тому що їм не потрібна реальність, їм потрібна картинка. Може нехай не дуже гарна, щоб більш-менш схожа на дійсність була. 
Я думаю, це пішло з часів Сталіна, коли дійсність була настільки жахливої і лякаючою, що вся країна обернулася в такий собі маскарад, де маски робилися не тільки і не стільки для людей, скільки для міст, народів, країн, явищ.

Хтось приїхав з Кишинева чи Чернівців, чи Каунаусу і лається, що тепер неможливо спілкуватись рідною мовою, бо без російської не знайдеш роботи краще за прибиральника.... Ні! Не правда! Як же ж так? Навіть он Ротару співає молдавською, українською, лито... ну співає! Ось навіть я, росіянчик в 3-х поколіннях можу заспівати: "Чєрвону руту, нє шукай вєчорамі"... Так про яке знищення національних культур йдеться?

СРСР десь середина 80-их років. Всі тепер розуміють наскільки технологічно відсталою відносно нещасних Бельгії, Данії чи Австралії з Австрією вона була. Але яка картинка! Видобуток чавуну на душу населення - номер один у цілому світі. По сталі, правда, на третьому, відразу за Японією (це декілька островів невеликих на Схід в СРСР), але по чавуну!.. і кому той чавун потрібен.

Культура. Не знаю хто що розуміє під культурою, але для мене важливіше не те як котується балет чи театр кішок у світі, мені важлива культура поводження людей в суспільстві: зі знайомими, з незнайомими, культура поводження людей на вулиці, в магазині, в туалеті... Якщо прослідкувати рівень основної, базової культури, то СРСР знову ж таки був просто майже середньовіччям по відношенню до нормальної Європейської країни. Але які яскраві картинки: Большой театр, кіно (теж большой), соцреалізм (нафіга нам ця гомосятина сюрреалістична?) і т.п. 

Ну і, звісно, негри, який то б"ють, то недокормлюють в США. Це було стандартною відповіддю на всі намагання привести факти між рівнем соц-економічного розвитку ций двої "наддержав" )

Мені здається це покоління - втрачене. Воно відірване від реальності і навіть не прагне до неї наблизитись.

  
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.