На Рівненщині «Свобода» і «Батьківщина» вшанували більшовицького командира

01 серпня 2013, 15:17
Власник сторінки
історик, юрист
0
324
На Рівненщині «Свобода» і «Батьківщина» вшанували більшовицького командира

Наприкінці квітня цього року, рішенням Острозької міської ради, одна з вулиць була перейменована на честь більшовицького командира Миколи Щорса, який воював в Україні проти військ Української Народної



Ця подія пройшла якось тихо і непомітно. Нічого надприродного й нібито не сталось - така політична ситуація в країні. Але є кілька «але»: по перше – це відбувається в західній Україні, яка славиться своїми націоналістичними настроями, по-друге – більшість в Острозькій міськраді складають депутати від так званих патріотичних партій.

В документі, підписаному секретарем Острозької міської ради Миколою Добровольським говориться: «Острозька міська рада інформує, що в ході пленарного засідання З 6-ї сесії міської ради розглядалось питання: «Про присвоєння вулиці назви провулок Щорса». На пленарному засіданні були присутні 19 депутатів з тридцяти. Результати голосування згідно протоколу: за - 20 осіб (враховано голос міського голови); проти - немає; утримались - немає. З даного питання ухвалено рішення № 452 від 26.04.13 року».

Виникає питання «хто ж голосував?», якщо більшість в міськраді складають депутати від ВО «Батьківщина», ВО «Свобода» та «Наша Україна».

Дізнатись імена тих, хто вирішив вшанувати більшовицького командира, який воював проти військ УНР Симона Петлюри, виявилось дуже просто. Оскільки рішення було прийнято одноголосно, то достатньо було просто попросити список депутатів, зареєстрованих на 6-й сесії Острозької міськради.

Здивуванню журналістів сайту «ВСЕ» не було меж, коли серед дев'ятнадцяти депутатів, які голосували «за» найменування вулиці іменем Миколи Щорса, знайшлось аж 13 депутатів від «Батьківщини», два - від ВО «Свобода» і лише по одному від «Нашої України» та Партії регіонів. Ось список депутатів, прихильників комуністичних і більшовицьких героїв:

1. Аршинов Григорій, безпартійний

2. Бащук Лариса, Партія регіонів

3. Гловацький Борис, безпартійний

4. Грищук Олена, ВО «Батьківщина»

5. Добровольський Микола, ВО «Батьківщина»

6. Зінчук Юрій, ВО «Батьківщина»

7. Корнійчук Олександр, ВО «Батьківщина»

8. Кузьменко Ігор, ВО «Батьківщина»

9. Мацун Володимир, ВО «Батьківщина»

10. Миронюк Василь, ВО «Батьківщина»

11. Мініч Лариса, ВО «Батьківщина»

12. Олексійчук Юрій, ВО «Свобода»

13. Параниця Алла, ВО «Батьківщина»

14. Систалюк Зоя, ВО «Батьківщина»

15. Степанюк Володимир, ВО «Батьківщина»

16. Стецюк Ольга, ВО «Батьківщина»

17. Тимчук Любов, ВО «Батьківщина»

18. Шевчук Ольга, ВО «Свобода»

19. Ягодка Юрій, «Наша Україна»

Список всіх депутатів Острозької міської ради можете знайти тут. "За" проголосував також міський голова Острога Олександр Шикер.

Найцікавішим є присутність двох свободівців у списку тих, хто підтримав пропозицію назвати одну з вулиць Острога іменем Щорса. Адже це пряме порушення програмних і ідеологічних засад партії. Для прикладу пункт №6 «Історична справедливість», Програми ВО "Свобода" говорив наступне:«Визнати факт окупації України большевицькою Росією 1918–91 рр., наслідком чого став безпрецедентний геноцид українців». Або: «Добитися від Верховної Ради України, ООН, Європарламенту, парламентів країн світу визнання геноциду українців у ХХ ст., в результаті якого знищено 20,5 млн. українців, злочином проти людства (терор і пограбування мирного населення під час війни большевицької Росії проти УНР 1918–21 рр...».

Чи залишиться така позиція острозьких депутатів від "Свободи" без уваги нардепа Олега Осуховського та лідера партії Олега Тягнибока? (фото з сайту "Четверта влада")

Цікаво, що це порушення партійної дисципліни з боку депутатів Острозької міськради від «Свободи» залишилось непоміченим головою фракції «Свобода» Сергія Рибачка. Він, до речі, як стверджують наші джерела, є довіреною особою та політтехнологом народного депутата Олега Осуховського.

Депутат-свободівець та голова гуманітарної комісії Острозької міськради Сергій Рибачок на тій сесії не був і за Щорса не голосував

А ще цікавить питання, чи понесуть свободівські депутати в Острозькій міськраді таке ж саме суворе  покарання за порушення партійної дисципліни,як виключені з партії, кілька місяців тому, Степан Молчан, Дмитро Сільман, Юрій Коробка та Олександр Лащук. І чи будуть партійці «Свободи» такими ж принциповими стосовно своїх депутатів і своїх партнерів по опозиції, як у випадку з подіями у Рівненській міській раді?

Ми слідкуватимемо за розвитком подій, якщо цей розвиток буде, і ВСЕ вам розповімо.

Довідка: Микола ЩОРС (1895-1919 рр.) – більшовицький політичний і військовий діяч.  З 22 вересня 1918 року — командир Богунського полку в складі Першої української радянської дивізії. 6 лютого 1919 року полк під його командуванням узяв Київ.

7 березня 1919 року війська Симона Петлюри оволоділи містом Бердичів. Миколі Щорсу, доручили ліквідувати загрозливе для більшовиків становище. Внаслідок запеклих боїв, 19 березня війська Директорії були розбиті й відкинуті до Новограда-Волинського. Бердичів перейшов до рук більшовиків.

Офіційна версія загибелі: від кулі петлюрівського кулеметника 30 серпня 1919 року близько сьомої вечора під час бою проти 13-го полку 7-ої бригади II-го корпусу УГА біля села Білошиці, нині село Щорсівка Коростенського району на Житомирщині. Проте ексгумація тіла, зроблена в 1949 році засвідчила, що він був убитий з близької відстані пострілом у потилицю. Невдовзі після смерті Щорса під Рівним був убитий Тимофій Черняк та потім помер Василь Боженко. Обидва були найближчими сподвижниками Миколи Щорса.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.