Повторні вибори або як провалити вибори не розпочавши їх ?

07 червня 2013, 10:35
Власник сторінки
Адвокат
0
326

5 червня цього року у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект про повторні вибори народних депутатів України в одномандатних виборчих округах №№ 94, 132, 194, 197, 223.

Авторами цього законопроекту виступили народні депутати від Партії регіонів та Комуністичної партії України члени Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, а саме Жванія Д.В. (Партія регіонів), Близнюк А.М. (Партія регіонів), Михайленко О.Д. (КПУ), Парасків О.Д. (партія регіонів), Буховець О.Ю. (КПУ), Карташов Є.Г. (Партія регіонів), Добкін Д.М. (партія регіонів), Пехов В.А. (Партія регіонів), Дудка О.І. (Партія регіонів).

Отже пропонується призначити повторні вибори у п'яти округах на 18 серпня 2013 року.

Законопроектом пропонується не лише призначити вибори в літній період, коли значна частина виборців знаходиться у відпустці та ймовірно буде знаходиться не за місцем свого основного місця проживання та не зможе проголосувати, пропонується також скоротити виборчий процес до шістдесяти днів. Нагадаю, що за чинним законом “Про вибори народних депутатів України” виборча компанія триває 90 днів.

До чого ж може призвести таке скорочення строків проведення виборів ?Насамперед скорочуються всі строки на виборчі процеси до одного - двох днів (це відведення місць у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборчої агітації, встановлення розцінок вартості ефірного часу для проведення агітації та інші.), а найголовніше строки висунення кандидатів у народні депутати розпочинаються з першого дня виборчого процесу, але коли закінчується законотворці забулися вказати. Тобто в даному випадку діє загальне правило прописане в законі “Про вибори народних депутатів”, який вказує, що висунення кандидатів у депутати партіями закінчується за сімдесят дев'ять днів до дня голосування, а самовисування за сімдесят п'ять днів до дня голосування.

Скорочення строків проведення виборчої компанії неминуче негативне вплине на саму організацію проведення виборів та надасть можливість для додаткових фальсифікацій.

Так, для прикладу у зазначеному законопроектів взагалі не вказується про порядок формування окружних виборчих комісій, чи будуть вони сформовані за правилами визначеними в чинному законі (а це шістдесят два дні до дня голосування тобто вже не встигаємо), або ж чинними залишаться окружні виборчі комісії сформовані для чергових виборів 2012 року та які фактично призвели до неможливості встановлення результатів виборів на зазначених округах.

Яким чином взагалі будуть представлені інтереси нових кандидатів у депутати у окружних виборчих комісіях законопроект замовчує повністю. Досвід проведення попередніх виборчих компаній вказує, що за вплив на окружні виборчі комісії розгортаються найбільші виборчі війні та це має під собою суттєве підґрунтя, оскільки саме окружні виборчі комісії формують дільничі комісії та встановлюють результати голосування в окрузі.

Окружні виборчі комісії насправді є однією з ключових ланок фальсифікації виборів. Окружна виборча комісія формує дільничі комісії шляхом проведення жеребкування, а прозорість цього механізму дуже під великим питанням. Окружна виборча комісія наділена правом дострокового припинення повноваження членів дільничих виборчих комісії, а з урахуванням скорочених строків, оскаржити вказані рішення буде майже неможливо.

Так, на попередніх виборах в багатьох округах повноваження членів дільничих виборчих комісій масово припинялись з підстав не прийняття присяги на перших двох засіданнях, при цьому повноваження зрозуміло припинялись лише членів комісій висунутих певними партіями та кандидатами у депутати. Але питання що вказаних членів комісій ніхто не повідомляв про проведення засідання залишилося поза увагою окружних комісій та судових інстанцій. Практика суду щодо розгляду таких справ склалась таким чином, що при достроковому припиненні повноважень члена двк за неприйняття присяги, оскаржувати потрібно спочатку дії або бездіяльність самої дільничої комісії, а потім оскаржувати рішення окружної комісії, а при скороченні строків проведення виборчої компанії про судовий захист можна взагалі забити.

Ще одне одне ноу-хау пропонується застосувати на повторних виборах у вигляді не застосування обов'язковості навчання осіб, які претендують на зайняття КЕРІВНИХ ПОСАД у складі окружних виборчих комісій. Тобто керувати окружною виборчою комісією може будь хто та неважливо, що майбутній голова комісії або секретар в руках не тримав закон “Про вибори” важливіше, щоб він виконував вказівки своїх працедавців.

Та найголовніше на наступний день тобто на 06.06.2013 року поставлений до порядку денного сесії.

Для чого ж так поспішаю шановні народні депутати та не бажають провести повторні вибори з дотриманням всіх діючих норм законодавства ми можемо лише здогадуватися, оскільки станом на 06.06.2013 на сайті ВРУ пояснювальна записка неопублікована.

Володимир Шахрай

Директор ТОВ “Адвокатська група України”, адвокат, заслужений юрист України

www.advocate-group.com.ua

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: повторні вибори,законопроект повторні вибори
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.