Торгівля заборонена

27 квітня 2013, 06:57
Власник сторінки
0
233

штраф 50 гривень

Такий надпис  можна побачити чи не у кожному підземному переході і не тільки. Та я хочу поговорити саме про підземки.

Кожного ранку я, як і більшість киян зіштовхуюсь з цією проблемою, особливо що стосується підземних переходів, які ведуть до виходу на станції метрополітену. Коментарі зайві, але вже ж...

Cтанція метро "Святошин". Ранок. Година пік. До загалу поспішаючих киян у переход починають спускатися щойно приїхавші з пригороду люди. Потік. І при цій всій ситуації праворуч і ліворуч йде повним ходом торгівля. Деякі з потоку цікавляться речами, що продаються, зупиняються. Виникає "розлад" руху потоку. 

Станція метро "Святошин". Вечір. Година пік. Ситуація незмінна.

Люди нервують, тому що окрім незручностей ця ситуація супроводжується ще й смородом. Всі якнайшвидше прагнуть дістатися вулиці. 

Торгують переважно люди з пригороду продуктами власної праці (квашена капуста, огірочки, ну загалом, Ви зрозуміли).  Бабусі продають творог і молочко, хтось календарики, ще хтось взагалі біля речей з м'яском стоїть. Короче кажучи - товари на будь який смак.

Якось я спостерігала за тим, як наша міліція у складі двох молодих юнаків, з образливими словами і криками, розганяла торгівців. Останні, аккуратно склали свої речі у коробки, відійшли трішки вверх по сходах і чекають... Як тільки темно-синій колір їхніх форм зникає, все повертається на свої місця. "Дівчатка, скуштуйте творожок! дуже смачний!..", "А візіміть-но  у мене помідорчики, дуже смачні", "М 'ясце Вам не потрібно, дивіться який шматок і майже задарма".

З одного боку їх можна зрозуміти. Їм потрібні гроші, а на наших ринках дуже дорого платити за місце та за санітарну експертизу. Собі у збиток, звичайно, ніхто не хоче працювати і не буде. Переходи дуже зручне місце, багато людей, і їх товар розходиться швидше. Навіть якщо й стягнуть штраф 50 гривень (що наврядчи, зазвичай їх просто розгяняють), то він все одно менший за суму яку б вони заплатили на базарі. Але ж є й інший бік. 

Нехай вже там огірки, помідори, ну нехай навіть молоко. А м'ясо? Воно ж лежить цілий Божий день у душному переході, повз нього проходять люди (які можуть ще й забруднитися ним), безхатьки, зрештою навіть собаки бігають. Так, воно дешевше, але ж очевидно, що воно обходить всі норми санітарії. Та люди купують. 

Чи є рішення цієї ситуації? Певне, що так. Можливо лише варто приділити цьому більше уваги керівництву нашого міста, та знайти компромісні рішення. Та от чи захочуть самі торгівці залишити таке вигідне місце - питання.

А поки що, на жаль, мусимо терпіти.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.