Дії влади – під контроль громади!

26 квітня 2013, 04:12
Власник сторінки
Голова ГО "Громадська Палата України, генеральний секретар Національної конфедерації профспілок України
0
437

Запровадження місцевих референдумів, має стати повсякденною справою оцінки дій влади на місцях.

Дії влади аби стали більш прозорішими та здійснення прозорого контролю за її діями – є основним для громадскості... Така вимога є і в Євросоюзі до нашої країни... створити основу для громадянського суспільства, дати поштов для його повноцінного формування. В Україні існує майже 4 тис. громадських організацій, а в цілому по країну майже 60 тисяч.

Створення Громадських Рад при Міністерствах, Обласних державних адміністраціях – це безумовно прогрес... Але вони створються під когось, а не для чогось... Ми знаємо як вони зі скандалом формувалися  в Дніпропетровську, таке було і в Києві... Показовим позитивним прикладом того, коли влада не втручалася в її Формування – стало формування громадської ради при Мінсоцполітики...

В основі державного управління – громади (не партії, не чиновники, не олігархи...)

Як проходят вибори.... ми ж знаємо кто формує виборчі комісії, той і розраховує на певний результат... оскільки їх формує чинна влада, її бажання все зробити так аби втриматися при владі.

Звідси, результат виборів певної мірою прогнозований.... як це ми спостерігали цими виборами Президента, коли майбутній президент практично майже відкрито заявив з Давоса про свою перемогу...

Все ж як не як, але ж вибори існують, є питання до їх якості, прозорості, легітименості.

Те, що призначаються губернатори, це погано, адже це люди лише одного регіону, вони відірвані від місцевої громади... Це є губернатори, а не представники громади регіону. Влада на місцях відірвана від місцевої громади. Від громади мало що залежить..... і як наслідок стає мало чого залежати і від виборця. Бо все частіше ми спостерігаємо як вибори фальсифікуються..... і це робиться черех виборчі комісії.

Відсутність дієвих механізмів відкликання як Президента, як депутатів, так і інших виборних чиновників, робить владу зовсім не підзвітною людям і не підконтрольною місцевій громаді.. Така система «залежності» влади від громади робить її дії безкарними, не прогнозованими і не доцільними для громадян....

Звідси,  за роки незалежності, практично, нічого не змінилося кардинально на краще життя людей... розмір заробітної плати в собівартості продукції як був так і залишається на рівні до 20% і загробні плата так і залишається найнищою в Європі, не зменшується заборгованість – 1,2 млрд. грн., не  вирішується питання безробіття – їх понад 1 млн. чол.,  стан охорони здоровя так і залишається незадовільним – медицина занепадає,  наш лікар самий низкооплачуваний, народжуваність падає – ми втратили вже понад 5 млн. чол. і продовжуємо втрачати..., соціальна політика - це політика вимирання нації, наші пенсонери – практично жебраки...

Запроваждення місцевих референдумів - є головним в роботі регіонів... влада має діяти в інтересах громадян. Є досвід, коли приходить той чи інший чиновних, він проводить місцеві опитування, референдуми, консультації з громадскістю і тільки тоді визнвчається з приоритетами в розвитку місцевого господарства.

Наша мета - консолідація місцевих громад, громадських організацій.... для цього і створено Громадська Палата України. Тільки повноцінне громадянське суспільство може контролювати владу.. Створено 19 громадських Палат по Україні.... це не альтернатива громадським Радам при облдержадміністраціям, але Палата відкрита для усіх громадян, громадських організацій, місцевих громад.. Усі бажаючі громади можуть приймати участь і її роботі, де відпрацьовуються спільні підходи до вирішення місцевих проблем.

ГПУ – це перш за все координація громад на місцях для вирішення місцевих проблем, а на національному рівні – координація спільних дій по вирішенню загальноукраїнських болючих для суспільства  проблем.

Кожна нова влада, коли приходить до влади пробує змінювати Конституцію, інші закони під себе, але мова іде про розширення, перерозподіл владних повноважень між гілками влади, а не про те, аби кардинальним чином покращити добробут людей.

Влада не радиться с громадами, що їм переш за все потрібно робити, які вчинити дії аби покращити виробництво, створення нових робочих місць, зробити більш ефективніше виробництво,  ми вже давно забули про запровадження нових економічних заходів стимулювання виробництва, запровадження нових науково-технічних впроваджень, про заходи щодо інтенсифікації економіки тощо; влада діє шляхом закручування «гаек» - тобто збільшення податковго тиску, запровадження нових податків, підвищення цін і тарифів.

А все починається з виробництва, де працівники не допускаються до управління виробництва,  а Національні програми соціального захисту лише формально погоджуються з профспілками, які до того ж, представляють лише 50% громадян.

Скажімо управління соціальним страхуванням громадяни н6е профсплковці не представлення в управлінні, адже відрахування в ці фонді йдуть з усіх людей не тільки членів профспілок. Ось від того і грабуються ці кошти.

Питання часу  для Громадської Палати України, як ефективніше встановити контроль за діями влади  і  добиватися аби влада приймала рішення в інтересах громади . Це залежить переш за все від ефективних дій громад, їх консолідованості, спільних підходів та обізнаності в процесах управління.

Саме цим ми зараз і займається Громадська Палата України. Ми розраховуємо на підтримку громадян і участь в цих процесах усіх громадян України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.