Закон і порядок у військових одностроях

19 квітня 2013, 08:28
Власник сторінки
військовий журналіст
0
304
Закон і порядок у військових одностроях

Їх всього семеро. Сім військовослужбовців, які несуть собою дотримання закону і правопорядку у військах, що розташовані у двох найпотужніших військових гарнізонах Львівщини

   Їх всього семеро. Сім військовослужбовців, які несуть собою дотримання закону і правопорядку у військах, що розташовані у двох найпотужніших військових гарнізонах Львівщини – Яворівському та Старицькому. Територія, за яку відповідає Яворівське зональне відділення Військової служби правопорядку, – це понад 500 квадратних кілометрів,  де проходять службу майже п’ять тисяч військовослужбовців.

-         Незважаючи на таку малу кількість нашого особового складу, коло обов’язків душе широке, - розповів начальник відділення ВСП Західного ТУ ВСП майор Юрій Максимів. – Це і патрульно-постова служба у двох гарнізонах, і військова інспекція безпеки дорожнього руху, і запобігання та боротьба з корупційними діями.

Все це потребує як спеціальних знань та навичок, так і доброї фізичної підготовки та моральних якостей кожного представника «військової поліції». Адже це лише на перший погляд легко ходити в патрулюванні. Але ж патрулювання відбувається за будь-якої погоди – і в дощ і в сніг, і в спеку… І кожен патрульний має пройти кілька десятків кілометрів, одягнутий у військовий однострій та спеціальну амуніцію, яка важить близько десяти кілограмів. Разом з цим патрульному потрібно зберігати холоднокровність, бути ввічливим та виваженим навіть з дуже нахабними порушниками. Головна проблема в організації всієї служби, як говорить майор Юрій Максимів, – це дуже малий штат. Тому доводиться шукати різноманітні виходи з цієї ситуації. Наприклад, на даний момент є два начальники патруля – командир відділення сержант військової служби за контрактом  Василь Заневський та старший стрілець відділення  старший солдат військової служби за контрактом Антон Черкашин. Щоб організувати на належному рівні патрульно-постову службу, до ВСП відповідно до наказу Міністра оборони України залучають ще кількох військовослужбовців із розташованих в цьому регіоні частин. Всі вони проходять особливий відбір як за морально-психологічними даними, так і за фізичними показниками. Після цього кожен патрульний проходить курс спеціальної підготовки. І лише тоді виходить на маршрут. За тиждень військовий патруль робить приблизно 30 зауважень військовослужбовцям, які фіксуються в рапорті патруля.

-         Основна причина зауважень – вживання військовослужбовцями алкогольних напоїв, - зазначає майор Юрій Максимів. – Хоча трапляються випадки і непокори діям патруля.

Злісних порушників затримують і доставляють до приміщення ВСП, для таких клієнтів завжди приготовлені дві «комфортні» камери утримання. Складається відповідний акт про адміністративне правопорушення і порушника передають представникам частини.

-         Багато людей сприймають нас як своєрідний меч покарання, але це далеко не так, - наголошує начальник відділення ВСП Західного ТУ ВСП майор Юрій Максимів. – Ми не гонимось за показниками. Ми не ставимо собі якісь плани про фіксацію сотень порушень! Ми прагнемо працювати так, щоб запобігти тому чи іншому правопорушенню! І навіть часто рятуємо людей від халеп чи скоєння більш тяжких злочинів. Приміром, якщо бачимо когось з офіцерів чи контрактників на підпитку, то радимо іти додому та, не складаючи протоколу, супроводжуємо його, доки не передамо до дбайливих рук дружини чи мами. Але якщо людина не дослухається до наших порад чи починає загострювати ситуацію, то ми вдаємося до рішучих дій.

Якось патрульними було затримано військовослужбовця, який у стані сильного алкогольного сп’яніння чіплявся до перехожих і навіть вже дістав ножа. Було видно, що людина себе не контролює і може натворити чималого лиха. Патрульні, ризикуючи власним здоров’ям (адже військовик був чималого зросту і добре фізично розвинутий), роззброїли пияка і в кайданках доставили до відділення ВСП. Всю ніч затриманий намагався виламати решітку камери і найбрутальнішим російським матом лаяв чергових та медиків, що його обстежували. Проте на ранок, прийшовши до тями, він не знав, куди сховати очі від сорому. А наступного дня прийшов і подякував хлопцям, що втримали його від можливого кримінального кінця «святкування». За словами «вспешників», тепер цей військовий не бере до рота нічого міцнішого за квас.

Багато профілактичної роботи проводять патрульні в спільних патрулюваннях з міліцією. Справа в тому, що, скажімо, затримати військового, котрий надмірно вживає оковиту у барі чи іншому місці, патруль не має права. А от міліція може вивести такого «захисника Вітчизни» і передати до рук ВСП. Одним  із важливих своїх досягнень яворівські «вспешники» вважають те, що вони виявили і добились закриття магазину на території військової частини, де продавщиця з під-прилавку розливала саморобну оковиту солдатам та офіцерам.  

Та не лише патрульною службою займаються у Яворівському зональному відділенні військової служби правопорядку. Дуже багато робиться тут і для забезпечення безпеки дорожнього руху військового автотранспорту. Цими питаннями тут опікуються два військовослужбовці – старший технік відділення старший прапорщик Григорій Жемела, технік відділення Олег Коляса. Ще донедавна ці військовослужбовці їздили на старенькому радянському УАЗику. Тепер в їхньому розпорядженні «Нива». Здавалось би, що робота у цих військовослужбовців чимось схожа з роботою даїшників – стій собі при дорозі та зупиняй військові автомобілі… Та це не так. На плечі цих двох прапорщиків лягає чимала відповідальність і за супровід військової техніки до місць призначення, і за безпеку перевезень вибухових та небезпечних вантажів. Мало хто знає, що вони першими (!) проїжджали крізь цьогорічні заметілі, супроводжуючи важкі БАТи до місць, де потрібно було розчищати траси. А потім годинами стояли на вітрі та морозі, контролюючи рух, щоб водії не заважали роботі військової техніки.

-         З початку року ми провели вже десять супроводів та проїхали близько півтори тисячі кілометрів, - розповів старший технік відділення старший прапорщик Григорій Жемела. – Крім цього, здійснили перевірку понад трьох сотень одиниць військової техніки.

За словами військовослужбовця, найбільш розповсюдженим тяжким порушенням, після неналежної підготовки документів на машину та іноді жахливого технічного стану самого авто, є те, що командири частин не звертаються до представників військової інспекції ВСП для супроводу небезпечних вантажів – скажімо, для організації навчань. Патрони, вибухова імітація тощо перевозиться без дотримання встановлених вимог безпеки та охорони. На думку представників ВСП, все це через хронічне недофінансування військових частин і часто-густо через рабську покірність окремих командирів перед вищим керівництвом. Адже вартість підготовки однієї вантажівки до перевезення небезпечного вантажу сягає приблизно 10 тисяч гривень. Так само чимало коштів потрібно заплатити в ДАЇ для оформлення документів на водія та проведення технічного огляду машини. Часто командири просто бояться доповісти старшому керівництву про те, що потрібні кошти для підготовки спецтранспорту, боячись накликати на себе гнів начальства. Надто сильно прижилась у військах фраза одного з Міністрів оборони України: «Командир, що не може вирішити проблему самотужки – сам стає проблемою!». От і шукають різних шляхів, наражаючи на небезпеку і своїх підлеглих, і інших учасників дорожнього руху. Як приклад,інспектори навели випадок з одним «кмітливим» командиром, який наказав перевезти боєприпаси в особистій машині одного із своїх офіцерів. На виїзді з міста їх зупинив міліцейський патруль. Відкрили багажник. Довести, що цей офіцер не вкрав боєприпаси, не є терористом, чи бандитом, було дуже важко!

Чимало робиться у Яворівському відділенні ВСП  військової служби правопорядку і стосовно підвищення юридичної грамотності військовослужбовців та членів їхніх сімей. Цією роботою займається капітан юстиції    Максим Гнєушев      . Щодня до цього офіцера приходять і військовослужбовці, і матері та дружини захисників Вітчизни. Коло питань дуже різне: від законності скерувань на навчання – до виплати аліментів чи вирішення проблем соціального захисту. Кожен, хто звертається, завжди отримує розгорнуту інформацію і консультацію. Також кожного тижня працівники ВСП проводять у частинах та підрозділах, що дислоковані в цьому регіоні, заняття з юридичної грамотності; застерігають від можливих правопорушень та розповідають про покарання.

  Та разом з цим головним своїм досягненням начальник Яворівського зонального відділення ВСП майор Юрій Максимів вважає те, що за два роки їхньої роботи кількість зафіксованих правопорушень та складених протоколів знизилась у рази.

-         Це означає, що ми працюємо чесно і ефективно, - зазначив офіцер. – І найприємніше нам, коли військовослужбовці ставляться до носіння форми одягу, власної поведінки, виконання службових обов’язків належним чином. Адже завжди людина у формі була і має залишатись еталоном гідності.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: армія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.