Чи можливо у власній квартирі перейти на автономне опалення і не платити в ЖЕК?

07 квітня 2013, 11:05
Власник сторінки
Адвокат, правозащитник, арбитражный управляющий
0
549

Багато хто думає, що, якщо поставити автономну систему опалення у власну квартиру і відрізатись від загальної, то не треба буде платити за послуги з теплопостачання ЖЕКу. Насправді все декілька складн

Правовідносини з приводу постачання теплової енергії, які виникли між сторонами регулюються нормами Закону України від 24 червня 2004 року № 1875-1V «Про житлово-комунальні послуги»(далі- Закон) та Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 630.

Відповідно до ст.ст. 20, 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»№1875 -IV від 24 червня 2004 року споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги щомісяця у строки, встановлені договором або законом.

Цей обов'язок споживача зазначений          і у п. 7 Правил користування приміщеннями у житлових будинках, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 24 січня 2006 року № 45, передбачено, що власник та наймач (орендар) квартири зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом. Згідно п.18 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету міністрів України від 21 липня 2005 року № 630 розрахунковим періодом для послуг є календарний місяць. Плата за послуги-вноситься не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим, якщо договором не встановлено інший строк.

Право споживача на вибір одного або декількох джерел теплової енергії чи теплопостачання, якщо це можливо за існуючими технічними умовами, встановлене статтею 24 Закону України від 02 червня 2005 року № 2633-ІУ «Про теплопостачання».

Можливість відмови від користування послугою виконавця або виробника, у тому числі від отримання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води, передбачена пунктом 26 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 630 (із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 31.10.2007 року № 1268).

Як передбачено п. 21 зазначених Правил у разі відсутності у квартирі (будинку садибного типу) та на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку води і теплової енергії, плата за надані послуга справляється згідно з установленими нормативами (нормами) споживання: з централізованого опалення - з розрахунку за 1 кв. метр опалюваної площі (об'єму) квартири (будинку садибного типу) та додатково за перевищення розрахункової потужності приладів опалення (радіаторів) згідно із законодавством.

Відповідно до положень статей 21,22 Закону України від 24 червня 2004 року "Прожитлово-комунальні послуги" № 1875-ІV теплопостачальна організація є виробником послуг і укладає договір поставки з органами місцевого самоврядування на виробництво і створення житлово-комунальних послуг (ст.22 ч. 1 п.3), а також із виконавцем послуг -житловою організацією. В обов'язки виробника послуг не входить укладення договору безпосередньо із споживачем.

Питання   відключення   від   мереж   централізованого   опалення   та   гарячого водопостачання регулюється Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 630 (далі- правила), які з метою захисту прав усіх мешканців багатоквартирних будинків передбачають відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води не окремих квартир багатоквартирного будинку з ініціативи їх власників або наймачів, а відключення цілих багатоквартирних будинків з ініціативи споживачів.

Пунктом   25   Правил   визначено,   що   відключення   споживачів   від   мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у порядку що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального  господарства.

Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженого наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово- комунального господарства України від 22 листопада 2005 року за № 1478/11758 зі змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства з питань житлво-комунального господарства від 06 листопада 2007 року № 169 встановлено, що таке відключення відбувається на підставі рішення постійно діючої міжвідомчої комісії, створеної органом місцевого самоврядування або місцевим органом виконавчої влади.

Згідно п. 26 Правил, з урахуванням змін, внесених постановою Кабінету Міністрів України від 31 жовтня 2007 року № 1268 відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у разі коли технічна можливість такого відключення передбачена схемою теплопостачання, затвердженою органами місцевого самоврядування відповідно до Закону України «Про теплопостачання», за умови забезпечення безперебійної роботи інженерного обладнання будинку та вжиття заходів щодо дотримання в суміжних приміщеннях вимог будівельних норм і правил з питань проектування житлових будинків, опалення, вентиляції, кондиціонування, будівельної теплотехніки, державних будівельних норм з питань складу, порядку розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва.

Судова практика виходить з того,що якщо ти й відключився від теплопостачання самовільно, це не значить, що суд не задовольнить вимоги теплопостачальника про стягнення вартості послуг наданих всьому будинку, що зазвичай і відбувається. Тобто суд задовольняє вимоги про стягнення вартості послуг теплопостачання. Таким чином ставиш автономну систему опалення, але зобовязаний все одно сплачувати за неіснуюче опалення. Єдиним можливим варіантом уникнути цього – це при самовільному відключенні від опалення, щє додатково встановити лічильник теплоенергії.

 

 

 

 

 

 

 

 

               

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: адвокат,Виталий Синиченко и партнеры,адвокат Киев
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.