Про конституційну державність

12 березня 2013, 11:17
Власник сторінки
юрист
0
180

Як не слід мислити категоріями російських дореволюційних вчених

За інсайдерською інформацією деякі члени комісії з питань народовладдя Конституційної асамблеї трактують поняття конституційної державності як державності, в якій існує формальна конституція, хоча її приписи розглядаються переважно у площині політичних цілей та напрямків розвитку суспільства. Зокрема, цей принцип говорить про засади правової, соціальної демократичної держави як декларації-цілі.

Однак таке поняття конституційної державності характерне для дореволюційних російських авторів Коркунова, Муромцева, Котляревського, які, зокрема, всерйоз розглядали в якості конституційного прицнипу засаду самодержавності.

Натомість у сучасному трактуванні (німецькі конституціоналісти, Бьокенфьорде, Гессе, Ізензеє, Перніце, Циппеліус, чеські - Благож, Кліма) таке трактування є не прийнятним. Натомість конституційна державність передбачає чинність конституційних положень як безпосередньо діюче право, пряму дію прав людини і основоположних свобод, ефективність адміністративного захисту прав людини і конституційну скаргу, інтегративне трактування приницпів правової, соціальної, демократичної державності, які втілюються у положеннях поточного законодавства та адміністративній і судовій практиці
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.