Чоловіки і жінки: знання генетичних відмінностей полегшує взаєморозуміння

06 березня 2013, 07:01
Власник сторінки
президент Українського Центру суспільного розвитку, кандидат політичних наук
0
236
Чоловіки і жінки: знання генетичних відмінностей полегшує взаєморозуміння

Якби жінки і чоловіки знали основні відмінності своїх генетичних програм, вони б значно легше розуміли один одного, і більш раціонально б поділяли свої обов’язки.

Генетики довели, що жінки яскравіше сприймають кольори. Будова жіночого ока, порівняно з чоловічим, має більшу площу білка, що надає йому більшу можливість сприймати та відправляти сигнали. Жінки здатні охопити поглядом сектор у 45° з усіх боків: зліва, справа, зверху й знизу. У чоловіків «тунельний» зір, що пояснює їх можливість чітко і ясно бачити тільки те, що розташовано перед ними.

Програма слуху у жінок функціонує краще, ніж у чоловіків, і налаштована на сприйняття високих частот. Однак, чоловіки можуть безпомилково визначити, звідки лине звук. Жіночий мозок має здатність класифікувати звуки та приймати рішення стосовно кожного з них, тому жінки можуть одночасно чути всі звуки: своїх дітей, говорити між собою, варити обід та слідкувати за передачею по телевізору.

Відмінність генетичних програм обох статей особливо помітна у шкільному періоді життя. Дівчатка-школярки ставлять утричі більше запитань, ніж хлопчики, ростуть швидше. Фізіологічно дівчатка дозрівають приблизно на три роки раніше.

При вирішенні завдань хлопчики віддають перевагу якості, а дівчатка – кількості. Дівчаткам більше подобається працювати з вербальною інформацією, досягаючи при цьому вищих результатів. Хлопчики ж більш схильні до самостійної дослідницької діяльності, їм цікавіше вирішувати проблему, а не діяти за шаблоном. До того ж, вони віддають перевагу діалогові, дискусії, а дівчатка схильні до монологів, полюбляють чути та виражати тільки себе.

У будь-якій діяльності, що вимагає пошуку нового, нестандартного рішення, попереду ідуть чоловіки. А там, де потрібна висока виконавська майстерність, лідирують жінки або, принаймні, не поступаються чоловікам. Наприклад, в’язання винайшли італійські чоловіки у XIII столітті, і протягом кількасот років воно було суто чоловічою справою. Згодом цю справу почали освоювати жінки, і довели її до такої досконалості, що чоловіки вже не змогли з ними конкурувати, і відступили. Тепер в’язання – справа суто жіноча. І так було у всьому: спочатку професію освоювали чоловіки, а потім жінки доводили її до висот досконалості.

Те ж саме з професією кухаря: раніше вона була суто чоловічою. Це вони, чоловіки, шукали нові компоненти, співвідношення, винаходили рецепти, писали кулінарні книги, а зараз жінки-кухарі чудово готують за цими рецептами. Чоловікам нецікаво день у день робити одне й те ж. Така робота не відповідає особливостям організації їх мозку і психіки. Саме тому чоловіки, наприклад, зазнають великих труднощів при роботі на конвеєрі.

Більші успіхи у розв’язанні кросвордів − зайвий доказ того, що сильний бік чоловіків – здібність до новаторства, пошуку нового нестандартного рішення. А от «виконавська» частина мовлення, як то швидкість мови і читання, відмінний правопис краще розвинена у жіночої половини людства.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.