Рецензія на книгу Олександра Гаврилюка «Таємниці минулого козацької Лисянки»

25 січня 2013, 11:16
Власник сторінки
0
301

Соловій Олександр. Рецензія на книгу Олександра Гаврилюка «Таємниці минулого козацької Лисянки»

Соловій Олександр. Рецензія на книгу Олександра Гаврилюка «Таємниці минулого козацької Лисянки»

            

             В Україні є досить знакових для історії відносно невеликих населених пунктів, довкола яких тісно зосередилися події нашої минувшини. Скажімо, коли говоримо про Національну революцію 20-х років, то ніяк не можемо оминути Крути, або вивчення війни Хмельницького зобов’язує говорити про Берестечко чи Суботів. Але найчастіше з такими от провінційними містечками пов’язана одна і рідко більше знакова подія, а протягом інших етапів історії ці населені пункти ніби губляться з нашого зору. Але є і виключення. І приклад – Лисянка Черкаської області, невеличке містечко, що символізує собою цілу епоху – добу козаччини. Про неї писали поети-романтики Куліш і Шевченко, її герої стали на довгі роки улюбленцями фольклору. А в радянські часи аж надто возвеличувати козаччину як унікальне явище в українській історії не любили. Тому досі напівзабутими залишаються десятки провінційних містечок, де творилася наша історія, народність, самобутність. Ось тому і актуальною для нас є книга Олександра Гаврилюка «Таємниці козацької Лисянки», що майже відразу завдяки ювелірній точності та неймовірній докладності стала подією в українському історіознавчому просторі.

            Складається книга з трьох розділів: «Лисянка козацька» (розділ присвячений власне козацькій добі), «Лисянка гайдамацька» (визвольний рух на Лисянщині у XVIII ст.) та «Козацькі нащадки Лисянки в Російській імперії» (про відомих лисянківщан у ХІХ ст.). Отже, охоплює праця досить широкий проміжок часу – з моменту офіційного заснування Лисянки (ХVІ ст.) і до середини ХІХ ст. Варто відзначити як незаперечні плюси книги неймовірний фактаж, використання не лише наукових праць попередників, а й численних архівних та фольклорних джерел. Книга добре ілюстрована, карти і схеми дозволяють не просто «сухо» сприймати текст, а й візіалізовувати прочитане, краще орієнтуватись в історичних подіях. Для непідготовленого читача, безперечно, корисними будуть короткі біографії відомих військових, політичних та культурних діячів. Попри те, що у книзі багато різнорідного матеріалу, не зникає відчуття цілісності опрацьованого,що, мабуть, не в останню чергу зумовлюється гордістю автора за рідний край. Можливо, подекуди надзвичайно велика кількість імен, подій, цифр запутує та розпорошує увагу, але вона необхідна саме для тих, хто прагне вивчати історію досконало та об’єктивно, бо для останнього якраз і є необхідне вільне оперування фактажем аж до занудних дрібниць.

            А ще, і це найголовніше, «Таємниці минулого козацької Лисянки» є унікальною книгою саме тому, що це ще і бажання показати історію України крізь призму подій одного населеного пункту. У нас полюбляють говорити загальниками, а не фактами, забуваючи про взаємозалежність цілого і частини, робити висновки без доказів і переписувати підручники з підручників. Тому втрачаємо конкретність, забуваємо про точність, а це – великий злочин в історичній науці. Олександр Гаврилюк перед історією чесний. Учімось у нього. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.