Про епоху Марса і не тільки

16 січня 2013, 17:48
Власник сторінки
0
170

[Писано під музику 3-тьої частини симфонії А.Вівальді «Пори року» - «Літній шторм»]

Кожна епоха творить свою ідеологію.

Кожна ідеологія творить своїх героїв.

Кожен герой творить свою історію.

І не тільки один якийсь обраний герой. Усі люди своїми вчинками так чи інакше впливають на хід подій світового розвою. А кожен знімок немовби світлина – закарбовується в історії раз і назавжди. Як би не хотів ти потім змінити, «перезняти» зроблене - не вийде.

…Автобіографічний роман Я.Федорчука «Волинянин» править враження фотоальбому, де зібрані тисячі моментальних знімків ХХ ст. На чорно-білих фото якнайкраще розкривається сутність знятого, – і тут теж автор змалював свою епоху без брехні, прикрашань і «підчищань» неприємного.

Біль і стрімкість злетів, і звершень, і доль, і...

[Схрип. Голос зірвався. – авт.]

…Жорстокі битви, криваві спалахи прапорів під сльотавим осіннім вітром і могутні віти волинських смерек, понівечені кулями…Протистояння!

«Волинянин» - це «оповідь про обпалені війною, нацистським концтабором, післявоєнним лихоліттям дитинство й юність одного з наших сучасників». У вуста головного героя книжки Олександра, студента-інженера,який по закінченню університету приїжджає на практику, автор вкладає свої власні думки і спогади… Спогади… Спогади…

Серце, що б’ється у грудях Сашка – авторове серце. Опустивши невидимий пензель у сонцесвітлу фарбу, витончені руки любові до рідної землі малюють на обличчі юнака картини баченогоі чутого. Незчисленну галерею цих образків із кожним новим подихом накриває хвилею сполоханих звуків. Скреготіння металу, криваві розправи над “політзеками”, знищення комуністами селянського хлібу. сльози, скрики і стогони розстрілюваних польським загоном селян…

На території України схрестилися хмари двох тиранічних режимів - «німецького» і «совецького» - і між ними скреснули блискавки ненависті. Автор реалістично змальовує події Другої світової війни – очима безпосереднього учасника й очевидця.

Котиться величезною країною вир Великої Вітчизняної війни. Хвилина по хвилині – і день в історії.

Історія творить своїх героїв.

Герої творять свою ідеологію.

А ідеологія творить епоху.

 

P.S. Головне, щоб герої були героями. А не бандитами, котрим влада, не скуплячись, роздає німби. І тоді все буде добре.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.