Рецензія на «Волинянин.Напередодні» Ярослава Федорчука.

14 січня 2013, 19:53
Власник сторінки
студентка 1 курсу Інституту журналістики
0
197

Книга Ярослава Федорчука «Волинян» - це автобіографічне відтворення пережитого автором.


Автором цієї життєствердної книги «Волинянин» є талановитий письменник, шеф партійної бюрократії, керівник Виконавчого секретаріату «Батьківщини», народний депутат України, людина, який безпосередньо була свідком усіх тих подій на Волині, що мали місце протягом другої половини 20 століття. Ярослав Федорчук у своїй книзі веде нас тернистим шляхом своєї долі, ми бачимо історію однієї непересічної людини на тлі історичних подій. Так би мовити, загальне для нас розкривається у долі однієї людини.

У цій книзі зображуються усі труднощі, через які йому довелося пройти, через усі життєві колізії та несправедливість. Але не дивлячись на важкий час, головний герой Олександр Петрович ( його прототип – сам автор) не підлаштовується під час, не починає лицемірити чи прогинатися під систему.

Про стиль автора, його вміння писати та зображати художню реальність писав поет і прозаїк Віктор Терен, автор передмови до видання другої книги «Волинянина»: «Особисто я захоплююсь вмінням автора поєднати, здавалось б, сухі факти та глибокі аналітичні роздуми з літературною лаконічністю їх викладу. Поєднати суворість і часто непривабливість минулих реалій з ліризмом, ніжністю та чистими глибокими почуттями». І справді, Ярослав Федорчук майстерно змальовує жорстоку реальність буття.

Сюжет роману починається тим, що  молодий інженер Олександр Петрович після закінчення інституту відправляється за призначення на нове місце роботи, і вже відразу він стикається з жорстокою реальністю, яка проявляється в тому, що від людей на роботі була потрібна лише робоча сила, а ніяк не мислячий апарат. «Менше думати» - ось який був тоді головний принцип маніпулювання людьми. Адже люди, які не розвивають власну думку не орієнтуються у час, не розуміють в якому часовому просторі вони живуть і в чому сенс взагалі їхнього життя.

Весь сюжет побудований навколо головного героя, і всі події подаються через призму сприйняття реальності головного героя, вимальовується загальна  картина Радянського Союзу.

Автор книги “Волинянин” бачив усе на власні очі та відчув усе на собі. Він бачив, у тому числі, “німецької” і “совєтської” окупацій, бачив і їхні відмінності, і спільні риси, які виявлялися у ставленні до України. Ярослав Федорчук через призму долі окремих людей розповідає про Україну й Волинь ХХ століття. Щоб держава твердо стояла на власних ногах, мусимо плекати свою національну пам’ять та історію, брати приклад з наших предків-українців. Ярослав Федорчук зробив свій, немалий внесок у розвиток та розуміння української історії.

Мені здається, що читати Федорчука буде цікаво всі, особливо тим, хто надає перевагу серйозним життєписам, а не  романи, насичені пригодами і розважальними елементами. Книга «Волинянин» - це книга фундаментальна, про правду і істину.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.