Чергове покращення – покращення екологічної ситуації

04 січня 2013, 18:56
Власник сторінки
юрист
0
1398

Чергове покращення – покращення екологічної ситуації за виділені кошти по Кіотському протоколу на прикладі Червонограда.

Чергове покращення  – покращення екологічної ситуації  за виділені кошти по Кіотському протоколу на прикладі Червонограда.

Понад 14 мільйонів гривень виділено на реалізацію у м. Червонограді 4 проектів цільових екологічних (зелених) інвестицій.  
Коротко про те, що це за реалізація проектів, як відбувався конкурс та хто переможці, які об’єкти ремонтують у Червонограді і у зв’язку з чим, хто є підрядником,  як витрачаються кошти, читайте далі.

У  Нью - Йорку  9 травня 1992 року було прийнято Рамкову Конвенцію Організації Об'єднаних Націй про зміну клімату. Україна підписала даний документ 11.06.1992 року, а 13.05.1997 ратифікувала. Остаточно Конвенція набула чинності для України  11.08.1997 року 1.
Документ був підготовлений та прийнятий  з метою досягнення    у    виконанні   відповідних   положень   Конвенції стабілізації концентрацій парникових газів в атмосфері  на  такому рівні, який  не  допускав би небезпечного антропогенного впливу на кліматичну систему 2.  
Простіше кажучи – убезпечити нас від шкідливих викидів в повітрі, зменшити шкоду кліматичній системі. 
З метою досягнення цієї цілі визначеної Конвенцією з 2004 року Україна стала стороною Кіотського протоколу. 16 лютого 2005 р. Кіотський протокол вступив в силу, тому Україна як Сторона Рамкової конвенції ООН про зміну клімату та Кіотського протоколу до неї повинна виконувати свої зобов’язання, визначені цими міжнародними документами.
«Кіотський протокол до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату передбачає три основних гнучких механізми його реалізації: схема чистого розвитку, проекти спільного впровадження та торгівля квотами на викиди парникових газів, і українське суспільство повинно мати, перш за все, чітке уявлення про їх реалізацію.
Механізм торгівлі квотами Кіотського протоколу стосується країн Додатку І Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, який включає промислово розвинуті країни та країни з перехідною економікою. Цей механізм дозволяє зокрема Україні та Японії  торгувати між собою квотами на викиди, як частинами встановленої для кожної такої країни кількості граничної квоти. У рамках цього механізму Україна, як така що  викидає парникові гази у менших обсягах ніж установлена Кіотським протоколом гранична кількість, може продавати з 2008 р. надлишки квоти країнам, в яких фактичні викиди перевищують рівень їх зобов’язань. Кошти, отримані від реалізації гнучких механізмів Кіотського протоколу, обов’язково повинні бути спрямовані на «покращення» екологічної ситуації в Україні та впровадження екологічно-безпечних технологій» 3. 
Загалом, від продажу квот Японії та уряду Іспанії Україна станом на березень 2012 року отримала майже 500 мільйонів євро. На ці гроші претендували проекти з різних регіонів України….
"Сьогодні наша задача полягає в тому, щоб більш активно разом з агентством зелених інвестицій зайнятися реалізацією якомога більшого об'єму квот - щоб ці гроші надійшли до бюджету, і ми могли виконувати великий об'єм соціальних програм, програм із енергозбереження, які нині дуже важливі для людей", - міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський 4.
Тому мабуть саме з метою якнайскорішого «покращення» екологічної ситуації в Україні та впровадження екологічно-безпечних технологій депутати Ірина Горіна (Партія регіонів) та Сергій Осика (позафракційний)5 вносили в Верховну Раду  6 - го скликання законопроект №10502, яким пропонували у законі "Про здійснення держзакупівель" звільнити від проведення тендерних процедур закупівлі товарів, робіт і послуг для реалізації проектів "зелених" інвестицій.
Автори законопроекту зазначають, що проведення процедур держзакупівель займає 2,5 місяці, а строк витрачання зовнішніх коштів обмежений 6.
Проте законопроект не пройшов і кошти розподілялись шляхом проведення процедур державних закупівель,  що не стало на заваді «покращення».

Відтак, конкурсні торги для закупівлі проводило ДП «Держекоінвест» 7. За інформацією офіційного загальнодержавного веб – порталу «Державні закупівлі», ДП «Держекоінвест»  розпорядник коштів державного бюджету України провело торги з визначенням по 21 лоту 3-х переможців:
ТОВ «Содетель» м. Донецьк – 3 лота;
ТОВ «АНТІС  ТРЕЙД» м. Київ – 8 лотів;
ТОВ «СТРОЙІНВЕСТ 2007» м. Одеса – 11 лотів.
Кожен лот – містив по декілька об’єктів.  Загалом 323 об’єкта.  
За результатами конкурсу мінімальне «покращення» стосувалось Черкаської області  лише 1 об’єкт соціальної сфери - лот № 9 на суму 2 535 910, 6 грн (два мільйони п’ятсот тридцять п’ять тисяч дев’ятсот гривень 60 коп) максимальне – 56 об’єктів соціальної сфери у Донецькій області на суму 223 451 536 ,7 грн (двісті двадцять три мільйони  чотириста п’ятдесят одна тисяча п’ятсот тридцять шість гривень 70 коп).
Таким чином, близька до серця авторам «покращення» Донецька область отримала максимально можливу кількість об’єктів для впровадження екологічно-безпечних технологій, тоді як Рівненська та Чернігівська області не отримали нічого.
 Проте, як там в Донецькій області відбувається  даний процес -  висновки можна зробити зі статті «Друзі президента нагріли дітей» 8.
Львівська ж область отримала не мало не багато 46 мільйонів гривень. Підписання відповідних договорів  між представниками  ДП «Держекоінвест» окремих районів області та міста Червоноград відбулося 30 липня 2012 року в Львівській обласній державній адміністрації.
З цих 46 мільйонів понад 14 мільйонів отримало місто Червоноград.
За інформацією Львівської обласної державної адміністрації, кошти передбачено спрямувати на фінансування капітальних ремонтів наступних об’єктів:
- Капітальний ремонт будівлі онкологічного відділення Червоноградської центральної міської лікарні – 1 868 700 гривень (майже два мільйона);
- Капітальний ремонт будівлі поліклініки для дітей – 1 639 400 гривень (більше півтора мільйона);
- Капітальний ремонт будівлі хірургічного відділення  Червоноградської центральної міської лікарні – 6 509 200 гривень (шість з половиною мільйонів);
- Капітальний ремонт будівлі поліклініки для дорослих 4 439 500 гривень (чотири з половиною мільйона) 10.
 Підрядником будівельних робіт у м. Червонограді являється ТОВ «Стройінвест – 2007» - м. Одеса. 
Українська Правда називає дане підприємство як і усі інші «прокладкою», а керівника «підставною особою». Згадок в Інтернеті про цих людей майже немає. За адресами реєстрації ніхто не відчиняє, телефони офісів не відповідають. Явна ознака того, що маловідомі фірми – просто прикриття для когось більш відомого і впливового. Того, хто і отримав один мільярд сімсот мільйонів 8. .
Дійсно документально в підрядника не вдалось з’ясувати скільки коштів було проведено попередньої оплати, обсяг виконаних робіт, обсяг робіт який планується виконати та ціну виконаних робіт. Станом на 4 січня 2012 року відповіді на мій письмовий запит в порядку Закону України «Про доступ до публічної інформації» не прийшло, хоча запит був відправлений 8 грудня, а отриманий підрядником 20 грудня.
Проте ненадання відповіді  на запит не таке вже й значне порушення Закону чи не так!?
Більш важливо сам факт витрати 14 мільйонів гривень.
А поки Японська сторона задоволена рівнем реалізації  проектів за схемою зелених інвестицій в Україні 11 відкатують ці інвестиції  в Червонограді ось так:

 

 

 

На фотографіях зображені встановлені нові підвіконники поверх старих.
Станом на 18 грудня 2012 року пацієнти, що потрапляли у Червоноградську лікарню, внаслідок гарно встановлених вікон та підвіконників автоматом заробляли на додаток по одному а той по два простудних захворювання.
Робітники, які здійснювали ремонт зі слів очевидців, здійснювали такий за відсутності інструменту - вручну.
Дійшло до того, що розбивали склоблоки які могли служити й служити, аби тільки показати встановлення пластикових вікон.
І це тільки дрібниці.
Це тільки в Червонограді.
А що робиться в масштабах України !?   
В масштабах України – покращення…
Ціна «покращення» може бути визначена при проведенні фінансово – економічної експертизи. 
  
У зв’язку з цим в межах можливості ініціюю ряд депутатських звернень на ім’я Генеральної прокуратури та СБУ, щодо перевірки ознак розкрадання в межах кримінального провадження.
  
Продовження буде…

Острик Сергій 
Червоноградська міська організація 
Політичної партії «УДАР Віталія Кличка»




1. Конвенцію ратифіковано Законом N 435/96-ВР від 29.10.96,   ВВР, 1996, N 50, ст.277, 
          Статус Рамочной конвенции Организации Объединенных Наций об изменении климата сайт Верховної Ради України;
2. Стаття 2 Конвенції Організації Об'єднаних Націй про зміну клімату;
3. «Інформування громадськості щодо імплементації Кіотського протоколу» http://www.informkioto.org.ua/;
4. «Чи потраплять ''кіотські гроші'' до простих українців?» Роман Лебедь BBC Україна 13 березня, 2012 p;
5. Сергій  Осика   - Виключений з фракції «Блоку Юлії Тимошенко» за «за співпрацю з коаліцією більшості, зокрема, за голосування за зміни до Конституції, закон про Кабінет міністрів та регламент Верховної Ради України». 10 серпня 2012 року у другому читанні проголосував за Закон України «Про засади державної мовної політики», який суперечить Конституції України, не має фінансово-економічного обґрунтування і спрямований на знищення української мови;
6. «Проекти по скороченню викидів будуть проходити без тендерів» Економічна правда, Українська правда 25 травня 2012 року;
7.      Відповідь Держеконівестагенства ДП «Держекоінвест» Голові Червоноградської МО УДАР Віталія Кличка Острику С.О. від 30.11.2012 року;
8.       «Друзі президента нагріли дітей», Дмитро Гнап, Марія Усенко, Українська Правда, 20 листопада 2012 року;
9.         «46 млн. грн. екологічних грошей Львівщина скерує на енергозбереження» Галінфо 31 липня 2012 року;
10.       Відповідь Головного управління економіки та промислової політики Львівської обласної державної адміністрації  Голові Червоноградської МО УДАР Віталія Кличка Острику С.О. від 20.11.2012 року;
11.         24 – 26 вересня робочий візит представників Держекоінвестагентства, ДП «ДЕРЖЕКОІНВЕСТ» та японських контрагентів здійснився до Львівської, Вінницької та Чернівецької областей.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.