Культ особистості: В.Ленін, Й.Сталін

26 грудня 2012, 20:28
Власник сторінки
0
213

Становлення легенд. Як за допомогою агітаційно-пропагандистських робіт можна зробити величну постать?

Як ми пам’ятаємо, однією з основних цілей пропаганди є нав’язування своєї думки іншим. Радянській владі було вигідно нав’язати образ найрозумніших і наймудріших вождів для беззаперечного авторитету серед населення. Рид Джон у книзі  «10 днів, які потрясли світ» зазначає наступне:

««Від його слів віяло спокоєм і силою, глибоко проникають в людські душі. Було цілком зрозуміло, чому народ завжди вірив тому, що говорив Ленін ... »

Дійсно, основною цілю вмілого оратора, до того ж, який несе в маси популістські заяви, є схилити публіку на свій бік, привернути її увагу і змусити повірити в слова пропагандиста. Такі прийоми використовували як В.Ленін, Й.Сталін, так і А.Гітлер.

До речі, у фашистській Німеччині, величезній кількості людей перед виступом Гітлера програвали збуджуючі марші. Цим і пояснюється гіпнотичний талант диктатора. Після такої обробки німці були готові воювати з усім світом. Це ще один з прикладів встановлення ідеологічного контролю над масами і використання здобутків цього для задоволення бажань однієї людини.

Піднесені висловлювання про вождів були нормою для радянської пропаганди. В підтвердження цього ми знаходимо безліч прикладів. «Під безпосереднім керівництвом В. І. Леніна Комуністична партія і Радянський уряд мобілізували весь народ на боротьбу з голодом». Або Повідомлення про смерть В. І. Леніна: «Ніколи ще після Маркса історія великого визвольного руху пролетаріату не висувала такої гігантської фігури, як наш покійний вождь, учитель, друг».

Із звернення ІІ з'їзду рад СРСР, 26 січня 1924:
«На рубежі нової епохи в століттях стоятиме ця величезна фігура. Бо Ленін був і буде, навіть після своєї фізичної смерті, вождем нового людства, глашатаєм, пророком, творцем нового світу»

Тобто ми бачимо, що офіційна радянська пропаганда змальовувала образ ідеального і всесильного лідера, людини, яка знає відповідь на будь-яке питання і ніколи не помиляється, хоча найчастіше це не відповідало правдивому стану речей.

Також була досить розповсюджена пропаганда міфу про мудрість Й.Сталіна. Щоб повністю уявити картину возвеличення диктатора потрібно лише послухати слова, за допомогою яких його описувала офіційна пропаганда: «сонцеподібний», «батько народів», «наймудріший з мудрих», «найдемократичніший з демократичних».

Також яскравим прикладом є  виступ генерального секретаря ЦК КП ) У С. Косіора на ХІІІ з'їзді КП ) У.

... Є над нами ЦК ВКП ) i товариш Сталін, які Кожний раз, коли ми заходили не в ті двері або робили яку-небудь помилку, нас виправляє ...

Ці приклади в повній мірі демонструють як із звичайнісінької людини за допомогою агітаційно-пропагандистських робіт можна зробити величну постать, значну особистість, не звертаючи увагу на конкретні дії цієї людини.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.