Борщ - світовий винахід.

29 листопада 2012, 04:25
Власник сторінки
0
702

Еталон для міжнародної кухні.

В часи Брежнєва запевняли, що «хліб – всьому голова». Авжеж, звичайно, бо тоді був дефіцит інших продуктів, таких як м’ясо, риба, молоко та овочі. Хліб, звичайно, вважається у нас основним продуктом, навіть той самий Котигорошко з’їдав лиш одну крашанку (тобто варене яйце, з двома хлібинами) і наїдався до схочу. Справді, українці їдять багато хліба. Проте, не хліб головний продукт в українців, а борщ.

Здавалося б - звичайна страва яку ми їмо ледь не кожного дня. Але не все так просто. Якщо замислитись, це універсальне блюдо, яке може замінити цілий стіл.

Що пише всесвітньо-відома Вікіпедія про наш борщ: «Походження борщу точно невідоме. Ймовірно, ця страва є автентичною "руською", тобто українсько-білоруською, яку почали виготовляти у пізньому середньовіччі».

Як відомо, українська національна кухня остаточно сформулювалася ледь не в 18 столітті, а тому на основі цього нібито не можна казати, що борщ – це суто наша страва. Але ми то знаємо що це наше, рідне. А й насправді цей рецепт використовують в Україні уже понад 300 років. Та й навіть якщо він запозичений, то за цей час українці його вдало «переварили» і виробили свій оригінальний спосіб приготування цієї страви, який став еталоном для міжнародної кухні.

Раніше, повсюди в Україні, де користувалися піччю, готували «вариво із зіллям», в яке додавали овочі та приправи. Пізніше ця рідка страва стала називатися українським борщем, надзвичайно насиченим, що включав понад 50 компонентів (!), але основним інгредієнтом завжди вважався буряк, який у давнину мав назву «борщ»(бърщъ).

По самісінькі боки може набратися справжній українець борщу, i все йому буде мало, та мало, бо це його улюблена перша (а часом i друга, i навіть третя!) страва. Борщ завжди готували у кожній родині, він був універсальною стравою будь-якої пори, в будні та свята. В залежності від достатку та наявності тих чи інших продуктів,  борщ міг бути густим чи piдким,  навіть були "зi свищами" - майже зовсім порожні, "жонаті" - з кашею та "перелякані" - блiдi. Хто зна як ще вмудрялися називати цю смакоту наші українці. 

Сьогодні, не зважаючи на канони, технологія приготування постійно змінюється та вдосконалюється, і зараз в українців  немає одного-єдиного рецепту - скільки господинь, стільки й борщів. Та й двічі однаковий борщ неможливо зварити.  Безліч овочів, м'ясо, приянощі, стільки складових, що інші, ті самі іноземці, цілий стіл накриватимуть!

Борщ взагалі готують не тільки в нас, а й в Польщі, і в Бєларусі та навіть в Туреччині. Щоправда борщі у всіх різні.  Але ми то розуміємо що наш борщ ніхто ніколи не міг підробити, та й не зможе. А все це тому, що еталоном найкращої в світі землі прийнято вважати саме український чорнозем. Наші пращури були переважно землеробами, і вони не могли не винайти борщ! 

Сьогодні мало хто знає що в Україні кожного року проводиться так званий Фестиваль Борщу. Він мандрує по регіонах у вигляді презентаційних турів, під час яких відбувається збір місцевих рецептів та влаштовуються змагання з приготування найсмачнішого борщику. Впевнена, що кожен з нас хотів би хоч разок потрапити на таке дійство.

Добре про цю неземну смакоту сказав один автор: «Борщ - символ надійного даху над головою, сімейного тепла та злагоди. Лелека сміливо влаштовує гніздо на покрівлі, з-під якої парують смачні запахи борщу».

Це далеко не все, що подарували українці світові, адже ми ще винайшли горілку, яку в нас вкрали підступні москалі, та почали називати отим гидким та противним словом "водка". Адже всі найкращі горілчані заводи ще дореволюційної Росії знаходились лише на території України. Та й з цим не все марно. Мій рідний брат Андрій, якому частенько приходиться бувати за кордоном, дохідливо пояснює всім іноземцям що "водка" - то є лише продукт, який виготовляють із залишків української горілки. Йому вірять.

А про свято шлунка та душі, рум'яні вареники з вишнями, я взагалі мовчу...

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.