Юрій Павленко: «Головне аби не зробили винними у всьому дітей!»

14 листопада 2012, 21:38
Власник сторінки
Журналист
0
531
Юрій Павленко: «Головне аби не зробили винними у всьому дітей!»

Уповноважений Президента з прав дитини Юрій Павленко висловив власну позицію стосовно того, чому з Якушинецького училища втекло 20 неповнолітніх.

Шоста доба минає з часу, коли стало відомо про втечу 20 неповнолітніх осіб з Якушинецького професійного училища. До третьої години ночі 17 хлопчаків було знайдено та доставлено назад, до навчального закладу, ще двоє повернулися через добу самостійно, і доля лише одного вихованця залишається під загрозою. Ніхто не знає де він, та чи повернеться взагалі. Наразі встановлено, що це хлопець 15-річного віку, який перебуває в навчальному закладі за крадіжку!

Указом Президента від 24 травня 2011 року встановлено, що каральні установи стосовно неповнолітніх злочинців будуть замінені на заклади виховного типу, що передбачать усестороннє виховання та розвиток дитини та здобуття нею виробничої спеціальності, до того ж за умови, що вийшовши з такого закладу за плечима дитини не буде запису про судимість! Але наразі такі заклади освіти не є достатньо ефективними, про що свідчить і випадок з учнями Якушинецького училища.

Що ж там сталося, і з якої причини 20 осіб самовільно покидають заклад задля того, аби через добу повернутися назад?!

Як встановила прокуратура, один із вихованців прийшов до заступника директора з проханням прийняти міри щодо іншої особи, яка перебуває в закладі з тієї причини, що останній вчинив насильство (чи намагався вчинити насильницькі дії) над ним. Проте жодної з видів роботи не було проведено. Натомість цей же заступник директора покликав до себе шістьох учнівських лідерів та примусив їх, під психологічним тиском, написати пояснення їх дії! Через це група учнів, у складі 20 осіб, вирішили самовільно залишити навчальний заклад, але повернутися сюди за добу.

Справа набула розголосу, почалися перевірки закладу та педагогічних працівників. От саме про результати проведеної роботи розповів сьогодні Уповноважений президента України з прав дитини Юрій Павленко.

«Перше що я хочу зазначити, і що є головним для мене, це аби з дітьми було все нормально. Першочерговим завданням є відслідковування подій в самому училищі, і запобігання діям, які покладуть вину на дітей. Моя особиста позиція стосовно цієї події, втечі неповнолітніх, це наслідок неправомірних дій службових осіб».

Згідно із висновками комісії, причиною втечі дітей стало саме невиконання посадовими особами закладу дій, передбачених Законом! 

«Такі порушення були виявлені в ході перевірки. Наразі в Україні існує три навчально-виховних заклади такого типу, але в такій формі як вони існують тепер, вони просто не можуть надалі функціонувати!», - заявив Юрій Павленко. «Згідно з державним бюджетом на кожну дитину, що знаходиться в освітньому закладі такого типу, виділяється 100 тисяч гривень, АЛЕ 80% з них – це зарплата працівників та оплата за комунальні послуги. Серед вихованців закладу – 36 осіб, а разом з ними перебуває 99 працівників! Це, фактично, по три «вихователя» на дитину. Директор має три заступника, хоча, якщо взяти в порівнянні, то Міністр їх має лише два! Вночі чергує лише одна особа. Всі 36 сплять в одній кімнаті, тому що за штатом за ними просто нема кому наглядати. Психолог, яких повинно бути в такому закладі, як мінімум, п’ять, лише один!»

Всі посадові особи, що хоча б якимось чином причетні до втечі дітей нестимуть дисциплінарну відповідальність! Директору виписано догану, а з своїми підлеглими він повинен розібратися сам: або звільнити, або, аналогічно, виписати догану.

Найголовніше за чим зараз слідкують як правоохоронці так і працівники з прав дитини, це те, аби до дітей не було застосовано жодного із видів покарання.

«Вони в цьому не винні, до втечі їх спровокували дорослі, а їх дія – захисна реакція!»

Що ж стосується останнього із втікачів, який, як було домовлено, не повернувся до училища й досі, то до нього правоохоронці будуть досить таки лояльними. Навіть якщо він вкраде буханку хліба, оскільки голодний, як правопорушення йому це зараховано не буде.

Серед основних недоліків Кримінального кодексу, що стосується дій вчинених неповнолітніми Юрій Павленко зазначив той факт, що діти в основному відбувають покарання по 4 чи по 6 років за те, що вкрали мобілку. І таких осіб, у відсотковому відношенні, близько 60%. І лише 10% відбуває покарання (в пенітенціарних установах) за вбивство чи грабіж або ж розбій із завданням важких тілесних ушкоджень. Наразі на території України в закладах виховного типу для неповнолітніх, що скоїли дії, які призводять до кримінальної відповідальності, профілактичну роботу проходять близько двох тисяч дітей.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.