"Было ваше - стало наше"

02 листопада 2012, 09:48
Власник сторінки
0
232

Багато людей вважає,що російська культура відіграла одну з найважливіших ролей у формуванні самобутньої української. Насравді все зовсім навпаки.

     Душа народу – це його культура,бо саме в мистецтві людина проявляє свій характер,свою особистість, розкривається і виставляє напоказ свої думки,надії,плоди свого уявлення.

     Культура України і Росії завжди розвивалися паралельно, проте все ж  впливали одна на одну. Цей вплив здійснювався не лише в одному напрямку -  український народ чимало вніс в естетичний розвиток Російської імперії. Але чомусь прийнято вважати, що саме російська культура  відіграла чи не найважливішу роль в становленні українського культурного життя,і це досить суперечливе твердження.

     В ХVII ст. на українських землях під впливом більш розвиненої візантійської культури поширюється такий стиль як бароко. Це дало поштовх до стрімкого розвитку українського мистецтва та архітектури. А от в царській  Росії стиль «бароко» в архітектурі довго не міг утвердитися і через кілька десятків років перейнявся вже від України. Тобто можна зробити висновок, що в цей період розвинена українська культура мала безпосередній вплив на дещо відсталу російську.

     В Україні розвивалося художнє мистецтво. Створювалися школи монументального живопису та іконопису, в яких навчалися як українці,так і росіяни. У  ХVIIІ-ХІХ ст. видатні російські художники,такі як В.Перов, В.Максимов, брати Маковські, І.Крамський, М.Касаткіна, брати Васнєцови, Г.Мясоєдов черпали натхнення для своїх картин саме на українській мальовничій землі. А такі художники як І.Рєпін, А.Куїнджі народилися і провели свої дитячі роки саме в Україні.

     Ще однією причиною  впливу українського живопису на російське мистецтво був виїзд талановитих українських художників до Петербургу в Академію мистецтв. Таким чином Левицький , Боровиковський, Лосенко переносили особливості української школи до Росії.

     Напередодні революції 1917 р. українське образотворче мистецтво виходить на світову арену завдяки представникам авангарду. Сучасні дослідники вважають,що коріння сучасного російського авангарду слід шукати саме в Україні. Перша міжнародна авангардна виставка в російській державі відбулася в Одесі та в Києві,а вже потім в Москві.

     Музичне мистецтво значно розвинулося з появою нот. У XVII столітті музичною столицею Лівобережжя став Глухів. Саме там була відкрита музична школа, де вивчали вокал, гру на флейті, скрипці, арфі. Гарну підготовку давала Києво-Могилянська академія, тут вивчали тонкощі і хорового і оркестрового мистецтва. Але, багато талановитих випускників виїжджала до Москви чи Петербургу. Наприклад, більшість хористів царської капели були вихідцями з України. Видатні композитори, такі як Дмитро Бортнянський, Максим Березовський, Артем Ведель залишали межі своєї Батьківщини.

      Не можна не сказати і про український театр в Росії. Важливим фактором, який вказує на вплив українського театру на російський, було існування кріпосного театру в маєтках російських поміщиків. А хто грав у цьому театрі? Переважно українці.

     Отже, піднесена у своєму розвитку українська культура  мала свій найбільший вплив на російську у XVII- XІХ ст. Але цей вплив полягав не лише у відкритті шкіл,колегіумів та академій,які створювали структуру освіти,а й в тому,що багато українських митців виїжджали до Москви та Петербургу,тим самим розповсюджуючи на російський землях власний стиль,набуті знання  та культуру.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.