Конкурентоспроможні сорти хмелю вітчизняної селекції

21 серпня 2012, 07:30
Власник сторінки
провідний спеціаліст - державний інспектор відділу розсадництва та багаторічних насаджень управління контролю якості насіння та
0
795

Хмелярство

Ґрунтово-кліматичні умови поліської та лісостепової зон найбільше відповідають умовам вирощуванню хмелю на території України, дозволяють вирощувати сировину високої якості ароматичних та гірких сортів. Сорти хмелю повинні відповідати багатьом критеріям, основні з яких це висока та стабільна врожайність, стійкість до шкідників та хвороб, придатність до інтенсивного механічного використання, наявність необхідних для пивоваріння речовин (альфа-кислоти, бета-кислоти, полі феноли, ксантогумол та інші).  Сорти повинні мати відмінні пивоварні властивості, можливість перероблятись у хмелепрепарати (гранули, екстракти та ін.), тривале зберігання без втрат речовин.  

В ринковій економіці перевагу віддають сортам, які можуть забезпечити швидке отримання прибутку, високу рентабельність та користуватись попитом на закордонному ринку. Конкурентоспроможний сорт хмелю повинен мати не менше 20-25 ц/га стабільного врожаю сировини, містити не менше 7-10 % альфа-кислот, збиратися механізовано, мати стійкість до патогенів. Також в останній час підвищений інтерес викликають сорти з підвищеним вмістом ефірної олії та ксантогумолу, що дає можливість використовувати ці сорти в інших галузях народного господарства: парфумерній, фармацевтичній, лікеро-горілчаній.

Аналіз значення генетичних та агротехнічних факторів в зростанні врожайності сільськогосподарських культур у більшості розвинених країнах світу показує, що за останні півсторіччя роль сорту, тобто генетичного фактору, в два рази перевищує значення всіх інших агротехнічних заходів, які впливають на підвищення родючості ґрунтів та покращення умов вирощування рослин. Виходячи з того, що хміль є найбільш специфічним, незамінним і найдорожчим видом сировини для виробництва пива, високоякісне продукцію можна одержати лише за умови використання хмелю окремих селекційних сортів, що пов’язано з особливістю їх біохімічного складу. Показники якості є характерними ознаками сортів, тому при формуванні сортового складу виробничих насаджень основна увага повинна зосереджуватись на найкращих для пивоваріння сортах.

Серед наявного асортименту селекційних сортів, за показниками продуктивності і якості, найбільш перспективними для вирощування і використання в пивоварній галузі є такі сорти:

Ароматична група:

З а г р а в а – високопродуктивний сорт хмелю із відмінними показниками якості, має складне гібридне походження. Оригінатор – ІСГП. Сорт Заграва занесений до Державного реєстру сортів рослин України в 1998 році. Сорт середньостиглий з довжиною вегетаційного періоду від появи сходів до стану технічної стиглості шишок 126–129 днів. Кущ зеленостеблий, добре залистяний, циліндричної конфігурації із хорошою інтенсивністю розвитку. Шишки овальної форми, середніх розмірів. Врожайність – 23–30 ц/га, вміст альфа–кислот – 4,9–7,9. Основне призначення сорту – використання в пивоварінні з економією сировини до 20%, а також для отримання гранул, екстрактів, ефірної олії і інших хмелепрепаратів.

С л о в  я н к ависокопродуктивний сорт хмелю із відмінними якісними показниками. Оригінатор – ІСГП. Метод створення – багатоступенева гібридизація. Сорт Слов’янка занесений до Державного реєстру сортів України в 1995 році. Кущ зеленостеблий, циліндричної будови, рослини добре розвинуті, залистяність середня. Врожайність насаджень сорту Слов’янка – від 20,0 до 30,0 ц/га сухих шишок при середньому вмісті альфа–кислот 4,0–6,0%. Основне призначення сорту – пряме захмеління пива або отримання високоякісних хмелевих препаратів.

Т р і у м ф – сорт хмелю з відмінними якісними показниками. Оригінатор –ТОВ ВО «Агро–пром–сервіс». Занесений до Державного реєстру сортів рослин в 2006 році. Кущ зеленостебельний, циліндричної форми, облистяність середня. Черешки листя мають антоціанове забарвлення. Шишки округлі. Врожайність – 15–27 ц/га. Вміст альфа–кислот – 8–10%. Основне призначення сорту – отримання високоякісних хмельових препаратів (гранул типу 90).

Гірка група:

Руслан, цей сорт був створений індивідуально-клоновим добором. Оригінатор –ТОВ ВО «Агропромсервіс». Сорт був переданий до державного сортовипробування у 1999 році, де показав відмінні результати, а вже в 2002 році був занесеним до Реєстру як перспективний. Сорт проміжного типу, середньостиглий, період вегетації складає 135 днів. Стійкий до патогенів. Сорт придатний для пивоваріння та переробки в гранули та екстракти. Кущ циліндричної форми, облистяність середня. Колір основного стебла та бокових гілок зелений, черешки листків пігментовані. Шишки подовжено-еліптичної форми з визначеними гранями. Урожайність 24-25 ц/га сухих шишок, альфа-кислоти – 9-11 %, бета-кислот – 8-9 %, загальні смоли – 26-30 %, відношення бета-кислот до альфа-кислот 1/0,9, вміст ефірної олії 2-3 %. Пивоварна оцінка – 21 бал.

А л ь т а – сорт хмелю, створений методом складної гібридизації із залученням англійського сорту Булліон. Оригінатор – ІСГП. Занесений до Державного реєстру сортів України у 1996 році. Альта належить до групи червоностеблих, ранньостиглих технічних сортів хмелю серії супер–альфа, які мають тривалість вегетаційного періоду не більше 110 днів. В умовах оптимального агрофону 1 га насаджень сорту Альта продукує 13–18 ц сухих шишок, в яких синтезується 10–14% альфа–кислот. Сорт відносно стійкий проти хвороб і шкідників хмелю, характеризується середніми коефіцієнтами розмноження та придатністю до механізованих технологій вирощування та збирання.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.