ШІСТЬ ПРИЙОМІВ УСПІШНОГО ДІАЛОГУ З КЕРІВНИКОМ

05 липня 2012, 13:15
Власник сторінки
0
495
ШІСТЬ ПРИЙОМІВ УСПІШНОГО   ДІАЛОГУ З КЕРІВНИКОМ

ГОЛОВНОМУ БУХГАЛТЕРУ БУВАЄ ДУЖЕ ВАЖКО ПЕРЕКОНАТИ КЕРIВНИКА КОМПАНIЇ, АЛЕ БУДЬ-ЯКI КЕРIВНИК I ПIДЛЕГЛИЙ – ПЕРШ ЗА ВСЕ ЛЮДИ.

Нерідко діалоги з керівництвом майже безрезультатні. Щоб ефективно будувати спілкування, корисно знати деякі прийоми, описані в психології впливу. Прийом перший – «три так», або метод Сократа.
Суть його в тому, щоб з самого початку бесіди задавати співрозмовнику такі питання, на які він неминуче повинен відповісти ствердно. Зазвичай буває достатньо вже двох відповідей «так», щоб на ваше третє
питання він відповів згодою. Причому попередні питання можуть бути майже риторичними: «Нам потрібно вирішувати цю проблему, так?», «Зараз важливо мінімізувати ризики, правильно?» І т. ін. Прийом другий – «нога у дверях». Знайдений він був комівояжерами. Якщо їм вдавалося просунути ногу в двері будинку, то проблем зі збутом товару не було. У психологічному сенсі цей спосіб полягає у тому, що коли людина поступилася, погодившись на невелике прохання, то є дуже велика вірогідність, що вона поступиться і в істотних питаннях. Отже, для того щоб домогтися від керівника згоди з чимось, спочатку добийтеся від нього якоїсь невеликої поступки. Адже часто і ми самі, коли спочатку погоджуємося на якийсь проект чи начебто невелику справу, у результаті виявляємося залучені до них набагато сильніше, ніж могли припустити.
Прийом третій – «говорити про виграш». Коли ви викладаєте раціональні аргументи, намагайтеся говорити про виграш у випадку вашого варіанта поведінки, а не про програш від варіанту керівника. Взагалі більш ефективно починати виклад своєї пропозиції з аргументів, а потім називати саму ідею в цілому. Якщо ви вже знаєте позицію співрозмовника, починайте по можливості з того, з чим ви згодні, а вже потім говоріть, з чим ні. Взагалі психологи у будь-якій розмові радять починати з такої інформації, яка неодмінно сподобається слухачеві. Прийом четвертий – «виразні слова». Намагайтеся використовувати у своїй мові так звані виразні слова, які найбільшою мірою сприяють переконанню (результати, легко, безпечний, заощадити, доказ, гарантії, новий та ін.) Прийом п’ятий – «говорити останнім». Якщо у бесіді беруть участь кілька людей, постарайтеся говорити останнім, – останні почуті аргументи найбільш сильно впливають на слухачів. Прийом шостий – «налаштовуватися на співрозмовника». 
У будь-якому діалозі надзвичайно важливо бути налаштованим на співрозмовника і його мотиви, інакше ми ризикуємо здатися упертими, байдужими і недалекими. Знаменитий Дейл Карнегі якось розповідав: «Кожне літо я ходжу ловити рибу. Особисто я дуже люблю суницю з вершками, однак я виявив, що з якихось дивних 
причин риба віддає перевагу хробакам. Тому, коли я ловлю рибу, я думаю не про те, що люблю я, а про те, що любить риба, і ненасаджую на гачок суницю з вершками. Я підвішую на гачок для риби хробака або коника і кажу: «Може, скуштуєш ось це?» Існує лише один спосіб впливати на іншу людину: це говорити з ним про те, що є предметом його бажань, і показати йому, як можна цього досягти. Згадайте про це завтра, коли ви будете намагатися змусити кого-небудь що-небудь зробити».
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.