Кризи

04 липня 2012, 19:11
Власник сторінки
Финансист-аналиик
0
1226
Кризи

Кінець світу.... Багато мас-медіа вже роздували тему, що впаде на Землю астероїд, чи "протаране" загадкова планета Нібіру...

Індіанці майя передрікали, що настане кінець світу, але ж як саме? Чи може таке статись, і чи вони були праві?  Але як насправді може виглядати кінець світу?
Ми живемо, радіємо, ходимо на роботу, заробляємо гроші, і їх витрачаємо. Це замкнута система і ніхто не може подумати, що кінець світу-це і буде крах нашої економічної системи. Можете відповісти що це не може статись, але ж ні...
Ніхто ніколи не аналізував повторення кризових явищ в світовій економіці. Всі намагались спрогнозувати наступну, або вже боротися з наслідками кризових явищ. Але якщо подивитись на всі світові економічні кризи, можна виявити досить дивну залежність.

1857 рік- перша світова економічна криза, яка завдала удару народному господарству та суспільному житті одночасно США, Німеччині, Англії і Франції . Криза почалася в США. Причиною послужили масові банкротства залізничних компаній і обвал ринку акцій. Колапс на фондовому ринку спровокував кризу американської банківської системи. У тому ж році криза перекинулася на всю Європу. Хвиля біржових хвилювань прокотилася навіть по Латинській Америці.

1914 рік- відбулась міжнародна фінансова криза, викликана початком Першої світової війни. Причина - тотальний розпродаж паперів іноземних емітентів урядами США, Великобританії, Франції та Німеччини для фінансування військових дій. Ця криза, на відміну від інших, не поширювалась із центру на периферію, а почалася практично одночасно в декількох країнах після того, як воюючі сторони стали ліквідовувати іноземні активи. Це привело до краху на всіх ринках, як товарних, так і грошових.

1929-1933 роки -  Велика депресія. 24 жовтня 1929 (Чорний четвер) на Нью-Йоркській фондовій біржі сталося різке зниження акцій, що ознаменувало початок найбільшої в історії світової економічної кризи. Вартість цінних паперів впала на 60-70%, різко знизилася ділова активність, був скасований золотий стандарт для основних світових валют. І все відразу звалилося.

1958 рік - Перша післявоєнна світова економічна криза почалася в кінці року. Вона охопила США, Великобританію, Канаду, Бельгію, Нідерланди та деякі інші капіталістичні країни.

1973 рік - Економічні криза, що почалася в США по широті охоплення країн, тривалості, глибині і руйнівній силі значно перевершила світову економічну кризу воєнних років і по ряду характеристик наблизилась до кризи 1929-1933 років. 

1987 рік -  "Чорний понеділок". 19 жовтня 1987 американський фондовий індекс Dow Jones Industrial обвалився на 22,6%, відбувся крах фондового ринку країни. Слідом за американським ринком звалилися ринки Австралії, Канади, Гонконгу. 

1997-1998 роки - Азіатсько-Російська криза. Наймасштабніше падіння азіатського фондового ринку. Криза - наслідок відходу іноземних інвесторів з країн Південно-Східної Азії. За підрахунками економістів, азіатська криза знизила світовий ВВП на $ 2 трлн. Одна з найважчих економічних криз в історії Росії. Причини дефолту: величезний державний борг Росії, низькі світові ціни на сировину (Росія - великий постачальник нафти і газу на світовий ринок) і піраміда державних короткострокових облігацій, по яких уряд РФ не зміг розплатитися вчасно. 

2006-2008 роки - Глобальна фінансова криза
Глибока фінансова криза, найгірша криза з часів великої депресії.
Розпочавшись з банкрутства великих фінансових установ в США, вона швидко розрослась у світову кризу, що призвела до банкрутства декількох європейських банків та падіння різних біржових індексів та значного падіння вартості акцій та товарів в світі. Криза призвела до проблем ліквідності та дерегулювання фінансових установ в США та Європі, що далі посилило кризу ліквідності.

Отже кризи. Вони самі по собі є циклічними, і мають таку закономірність повторюватись. Але якщо продивитись хронологію всіх криз які були, то ми побачимо, що кожна наступна криза повторювалась через менший проміжок часу ніж попередня. Тобто, період їхньої появи зменшується, що може призвести до того, що людство з неї просто не вийде. І після краху всієї системи прийде просто анархія. Без ринкової економіки люди не будуть здатні самі себе забезпечити.
Якщо говорити про кінець світу 2012, то людство повністю з глобальної фінансової кризи               2006-2008 років повністю не вийшло. Проблеми в Європі з Італією, Грецією, Португалією, Голландією заставляють задуматись, а чи зможемо ми "пережити" "останню" економічну кризу, адже "цикл" доходить до кінця. Чи є реальний сенс з нею боротися, чи можливо нам потрібно переходити до "нового". Це ми зможемо зрозуміти тільки згодом. А зараз потрібно просто зрозуміти до чого ми "йдемо"...


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: финансовый кризис,кризис,финансы,мир,2012,финансовые рынки,конец света 2012,циклічність,цикл
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.