ПРОФЕСІОНАЛІЗМ, МОРАЛЬНІСТЬ, ДОВІРА -- КЛЮЧОВІ ЯКОСТІ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІНЦЯ

01 липня 2012, 20:59
Власник сторінки
инженер
0
784

Створює державу та владу-суспільство

Створює державу суспільство громадян. Призначення держави – ефективно керувати суспільно-державним утворенням в інтересах всіх нинішніх громадян країни та прийдешніх поколінь. Суспільно-державне утворення є багатогранною та складною системою КІБЕРНЕТИЧНОГО ТИПУ, здатною до самоорганізації, самовдосконалення та розвитку.  Ефективно управляти такою системою та удосконалювати її можуть тільки високоосвічені, професійні, з кібернетичним нахилом, з сучасним світоглядом  та далекоглядні люди. Не менш важливими для таких осіб є високі МОРАЛЬНІ якості:  відповідальність, правдивість, чесність, порядність, совісливість, гуманізм. Адже управління поширюється на окремих людей, колективи, громади, суспільство. Вкрай необхідною умовою результативного управління державою і ефективного її функціювання є взаємна ДОВІРА народу та влади, спільність інтересів, єдина мета суспільства та керівництва державою.

Названі комплексні вимоги професіоналізму (П), моральності (М), мати довіру громадян (Д) мають бути притаманні кожному, хто займає керівну посаду, приймає державницькі  чи регіональні рішення. Рівень ПМД має бути вирішальним при формуванні кадрової еліти  будь-якого рівня та при призначенні осіб на відповідальні посади.

Наголошуємо, що зазначені вимоги є ключовими та вкрай необхідними.

А який стан справ з названих позицій в Україні?

Глава держави за освіченістю ( по факту ) нижче середньостатистичного громадянина за  цим показником. Як наслідок, він є обєктом насмішок з боку громадян, персонажем анекдотів та народного гумору. Масові прояви зневаги до нього та несприйняття як  лідера виражаються в поширенні листівок з саркастичним текстом, скандування на стадіонах кричалок типу «Спасибі жителям…», розповсюдженням футболок з таким же надписом, клякси фарбою на біл-бордах, розповсюдження предметів інтиму з силуетом означеної особи та інші прояви зневаги.  Влада, в першу чергу силові структури, подає такі акції як звичайне хуліганство, хоча всі люди в країні від «мала до велика» знають істину причину: зневага та гнів більшості громадян. Сам факт того, що найвищу посаду в державі займає персонаж, що є згустком бездарності та непорядності, принижує громадян та суспільство. Йому не під силу, не «по зубам» державницькі справи в сучасному світі. Тому він приймає рішення і діє на рівні інстинкту: побудова «вертикалі» та посилення репресивних державних органів заради самозбереження; помста опонентам насильницькими звірячими методами; непомірне самозбагачення і т. ін.

Про ефективне управління державою нічого й говорити. Розпочаті так звані реформи викликали масові протести населення. Україна в міжнародному відношенні має дуже низький імідж і він знижується стрімко за нинішньої влади. З’явились  ознаки міжнародної ізоляції країни як наслідок недолугої політики.

Громадяни Верховну Раду характеризують «епітетами»: «верховна зрада», «клоунада», «цирк» та ін. Коли йде пленарне засідання і спостерігаєш по ТБ, як за жестом руки Чечетова половина людей в залі, ніби дресировані мавпи, тиснуть на кнопки, виникає стовідсоткове враження, що спостерігаєш циркову виставу. Про бійки в Раді – нічого й говорити.

Стосовно інших органів влади  поширена не безпідставно не краща думка.

Тому вкрай гостро стоїть питання: як кардинально змінити стан справ в управлінні державою та осучаснити його. На погляд автора цих рядків, необхідною умовою є відбір людей у владу за комплексним критерієм ПМД. Як це можна здійснити?

За критерієм «П» відбір потенційних кандидатів слід тестувати за схемою зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) з проблем глобальних чи регіональних для країни (в рамках фаху претендента). Претендент має викласти та обґрунтувати свої концептуальні бачення, ідеї та способи розв`язання проблем чи кардинального удосконалення в певній функціональній сфері країни за темами, визначеними за «правилом жеребкування». 

Робота (текст) оцінюється за шкалою «відмінно», «добре», «задовільно», «погано», «дуже погано». У випадку «відмінно» чи «добре» претендент стає потенційним кандидатом місцевого чи загальнодержавного рівня в депутати чи на інші керівні посади. Ті, хто отримав «задовільно», може переатестовуватись не раніше як через два роки; хто отримав «погано» чи «дуже погано» - не раніше як через 5 років. Кратність дії ЗНО повинна визначатись тільки інтенсивністю подання заяв.

Тексти тестової роботи кожного претендента (без правок), рецензія експертної комісії, оцінка мають бути опубліковані в друкованих ЗМІ відповідного регіону.

Так має створюватись корпус потенційних кандидатів (корпус резерву) на керівні посади та кандидатів в депутати з різних профілів та напрямків і різних ступенів управлінської ієрархії в розрізі регіонів (областей).  Склад резерву має бути в динаміці – поповнюватись неперервно. Громадяни матимуть змогу прискіпливо оцінити кожного «до того», щоб голосувати на виборах «не серцем», а розумом.  Ймовірність попадання  «проФФесорів», секретарш, особистих перукарів, «вышибал»  в такий спосіб сформований корпус близька до нуля. 

Що стосується критеріїв «М» та «Д», то оцінки по ним мають давати виборці при голосуванні. Зрозуміло, що виборці враховуватимуть також оцінку за критерієм «П» та власну думку щодо якості тестової роботи претендента. 

Проходження через ЗНО має бути платним (в рамках собівартості). Причому, можна повернути тим, хто отримав «відмінно» 50% внеску, хто на «добре» -- 25% внеску. Іншим – нічого не повертати.

Щоб позбавитись «варягів», кандидатами в депутати мають бути тільки ті, хто проживає в області/районі не менше 10 років.

Недопустимо  і принизливо, коли будь-хто може побудувати один-два дитячих майданчики чи роздати 100-200 пакетів з гречкою та олією і йому -- «зелене світло» в депутати . Напрошується висновок: живемо щонайменше в країні дурнів, Такому стану самі ж і сприяли.

Описаний вище підхід формування корпусу потенційних управлінців сприятиме активізації громадян, стимулюватиме поглибленню якості навчання та підвищення професіоналізму, конкурентноздатності людей, підвищить активність суспільно-політичного життя вцілому. 

Зрозуміло, що реально «фільтр» на ПМД не забезпечує абсолютну гарантую. До того ж, людина може змінити принципи та погляди, наприклад, за певну користь. Тому неодмінно має бути передбачена система швидкого відкликання та позбавлення посад у такому випадку. Це є своєрідний запобіжник. Будь-яка динамічна система передбачає заміну «вузла» чи окремої деталі, якщо вони перестають діяти згідно з конструктивними призначеннями.

Описана система формування корпусу потенційних кандидатів в народні чи місцеві депутати та на інші керівні посади буде сприяти  підвищенню якості кадрів всіх ланок, є запобіжником проходження випадкових людей чи «кумів» у владу. Крім того, описаний підхід фактично є складовою громадянського суспільства. Неможливе реальне  громадянське суспільство без прав та дійових механізмів впливу на владу. Інакше – то є фікція.

Пропоную опозиційним силам описану концепцію доопрацювати й включити в передвиборчу програму.

 Незгода чи аргументація, що такого не має в жодній країни, безпідставні. По перше, не має жодної країни, співставної  за безладдям та свавіллям влади на рівнях всієї «вертикалі», по друге – завжди десь щось зявляється вперше.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.