Можливі нововедення у сфері страхування транспортних засобів

19 червня 2012, 14:26
Власник сторінки
Юрист, Юридична фірма "Лео Партнерс"
0
506

Скасування обов’язкового страхування транспортних засобів : позитивні та негативні моменти

Скасування обов’язкового  страхування : позитивні та негативні моменти

  

    На початку червня позафракційний народний депутат Валерій Шаманов подав законопроект № 10589 про визнання таким, що втратив чинність, Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів". У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що метою останнього є стимулювання страховиків надавати більш якісні послуги у сфері страхування транспортних засобів.

    На мою думку пропозиція Шаманова є занадто кардинальною та не досить обдуманою. Але все ж таки позитивні моменти у даному законопроекті можна знайти. Скасування обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності стане дійсно поштовхом до якісного підвищення рівня надання послуг зі сторони страховиків. Якщо страхування стане добровільним, то власник транспортного засобу:

    по-перше: матиме вибір, застраховувати власне авто чи ні;

     по-друге:  матиме варіанти фінансових установ з якими  можна укласти договір страхування, адже у даний момент ринок страхових компаній є доволі насиченим, що тим самим збільшує конкуренцію за клієнта. Тому кожна страхова компанія намагатиметься запропонувати вигідніші умови та якісніші послуги. Тим паче, що досить багато компаній, які не в змозі виконувати взяті на себе зобов'язання і  рівень страхових виплат залишаэться доволі низьким.

      по-третє: у даний момент штраф за відсутність «автоцивілки» у даний момент становить  25–50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (425–850 грн). При цьому у середньому ціна страхового полісу складає 700 грн, але при цьому ціна залежить від багатьох коефіцієнтів. Тобто, факт наявності обов’язкової «автоцивілки» відчутно фінансово навантажує власників та  користувачів транспортних засобів.

    Стосовно мінусів вищевказаного законопроекту.

      по-перше:  Обов'язкове страхування цивільної відповідальності - це міжнародне вимога. Без «зеленої карти», яка є доповненням до страхового полісу, автомобіліст просто не зможе виїхати за межі країни.

      по-друге:   Більше того, важлива особливість цього виду страхування - дуже висока соціальна спрямованість - захист потерпілих на дорогах. Оскільки безпека руху поки що залишає бажати кращого (як, втім, і якість наших доріг), то скасування такого виду страхування дуже негативно позначиться як на його споживачах, так і на оцінці цивілізованості страхового ринку України на міжнародному рівні.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.