Рука допомоги від влади

18 червня 2012, 17:35
Власник сторінки
0
507

Азаров пообіцяв підтримку бізнес-структурам, що будуть інвестувати в будівництво житла, а Парцхаладзе вважає вкладення коштів в будівництво "небезопасным делом"!

Сьогодні на відкритті нової будівлі ДП «Антонов» Микола Азаров пообіцяв підтримку влади та преференції бізнес-структурам, що частину свого прибутку будуть інвестувати в будівництво житла. 

Зокрема, однією з вигод, пан Азаров запропонував створення системи лояльного кредитування забудовників для виконання початкових робіт. Окрім того, прем’єр зауважив, що на сьогодні в Україні налічується 682 майданчика та 390 га земель, на яких вже підготовлені необхідні мережі та можна починати будівництво. 

Така увага до сфери житлового будівництва з боку голови Кабінету міністрів України, соціальні ініціативи Президента в  питаннях поліпшення умов іпотечного кредитування населення, звіт Державної служби статистики про зріст у січні-травні 2012 року обсягів будівництва на 11, 1% порівняно з таким самим періодом минулого року  - все це, ніби то, має характеризувати позитивну динаміку виходу галузі з кризи. 

Але чому тоді індекс інвестиційної привабливості України знизився порівняно з кінцем минулого року? Що це за 682 майданчика та 390га землі? Це, раптом, не ті проблемні недобудови, інвестори яких вже не вперше виходили під стіни Кабміну просити допомоги у прем’єра? Кому саме хоче допомогти влада? Чи не зупиниться будівництво на стадії початкових робіт одразу з після отримання забудовником кредитних коштів? 

За словами голови ради директорів Конфедерації будівельників України Льва Парцхаладзе: «для физических лиц в Украине вкладывать деньги в строительство жилья остается небезопасным делом…. в Украине множатся последователи "Элита-центр", которые создали уже около 400 спорных объектов строительства, из них 46 - в столице». І це говорить очільник об’єднання будівельників! 

Я розділяю занепокоєння пана Парцхаладзе.

Чого вартий лише «заслужений» будівельник України пан Войцеховський! Зробив ребрендінг сумнозвісного підприємства «Укоінвестбуд», що вже років 10 будує будинок на Харківському шосе, 19 у столиці, обліпив усі вагони метро яскравими картинками і збирає кошти з прагнучих поліпшити свої житлові умови людей на більш ніж 10 новобудовах Києва! А в цей самий час інвестори його «старих» об’єктів ще й досі не мають правовстановлюючих документів на квартири, в яких живуть вже не перший рік…

На мою думку, починати треба з вирішення цілої купи вже існуючих і наболілих проблем: з реформування законодавства будівельної та інвестиційної галузі, зі спрощення процедур залучення інвестицій, зі встановлення чітких вимог та відповідальності забудовників. Бо надання «пільгових» кредитів, поліпшення податкового клімату тощо жодним чином не в змозі захистити інвесторів від подвійних продажів чи затягування будівництва на роки.  

Найліпшою рекламою для потенційних бізнес-інвесторів як з України, так із-за кордону, буде звіт влади про відсутність у державі таких явищ як «недобудова» та «довгобуд».

Пора перейти до профілактики проблем! 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.