«Букваедство»!

31 травня 2012, 14:25
Власник сторінки
0
661

Чи може бути правочин визнаний недійсним у зв’язку з відсутністю у юридичної особи цивільної правоздатності на вчинення такого правочину?

Поки писала один юридичний висновок, задалась дуже цікавим питанням:чи може бути правочин визнаний недійсним у зв’язку з відсутністю у юридичної особи цивільної правоздатності на вчинення такого правочину?

Так, положеннями ч. 2 ст. 203 Цивільного кодексу України передбачено, що особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності.

Підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу (ч. 1 ст. 215 Цивільного кодексу України).
Отже, чинність правочину поставлена у залежність лише від наявності або відсутності у особи цивільної ДІЄЗДАТНОСТІ.

Розглянемо ситуацію.
Юридична особа займається веденням господарської діяльності, що відповідно до норм чинного законодавства підлягає ліцензуванню. Юридична особа не має необхідної ліцензії. Під час здійснення цієї діяльності юридична особа вчиняє певні правочини, зокрема укладає договори з іншими суб’єктами господарювання. І ось один з контрагентів вирішив не платити нашій юридичній особі за певним договором для чого звернувся до суду з позовом про визнання цього договору недійсним.
Виникає питання:
Чи задовольнить такий позов суд?
Чи вправі суд керуватися при ухваленні позитивного рішення положеннями ст. 215 та 203 Цивільного кодексу України?

Відповідно до положень ч. 3 ст. 91 Цивільного кодексу України юридична особа може здійснювати окремі види діяльності, перелік яких встановлюється законом, після одержання нею спеціального дозволу (ліцензії). Нагадаю, що ст. 91 Цивільного кодексу України присвячена ЦИВІЛЬНІЙ ПРАВОЗДАТНОСТІ юридичної особи. Тобто, наявність ліцензії підтверджую належну правоздатність юридичної особи. Але норми Цивільного кодексу України пов’язують недійсність правочину з відсутністю у особи необхідного обсягу ЦИВІЛЬНОЇ ДІЄЗДАТНОСТІ!
Поняття цивільної правоздатності та дієздатності не є тотожними. І хоча науковці говорять про те, що цивільна правоздатність і цивільна дієздатність юридичної особи виникають одночасно, законодавчо закріпленої норми яка б підтвердила цю тезу немає.

А що Ви думаєте з цього приводу?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.